Mark læser Global Business Informatics ved IT Universitet
TEMA

Mark Pedersen

Fedt fællesskab, masser af muligheder – og nørdeprædikat under forandring

Mark Pedersen, 24 år, studerer på 2. semester på Global Business Informatics ved IT Universitet i København. 

> Bliv gratis medlem af PROSA - hvis du skal læse en it-uddannelse
 
Hvorfor valgte jeg en fremtid inden for it/tech?
-    Jeg har valgt et studie inden for IT, da jeg synes det er et spændende område i rivende udvikling med mange muligheder. Teknologi og IT har altid haft stor interesse for mig, og derfor er det fedt at kunne møde ind på et universitet med så mange kurser og andre interessante studieretninger. Det er fedt at få lov til at sidde og "lege" med programmer, teknologi og samarbejde i sin undervisning.
 
Har løn og karrieremuligheder betydet noget for dit valg?
-    Det har det helt sikkert. Inden mit studievalg gik jeg og var meget i tvivl om hvad jeg gerne ville læse, og var nervøs for om mit studievalg ville "låse" mig i fremtiden. Det har derfor været en prioritet for mig at studere på en uddannelse med et bredt antal muligheder. Det bliver jeg bekræftet i, når jeg møder folk der studerer et par år over mig, og jeg ser hvor forskellige og spændende studiejobs de har. 
 
Hvad er det gode ved studiet?
-    Det gode ved studiet er sammenspillet mellem kurserne, vores dygtige undervisere, og at vi får lov til at samarbejde med virksomheder gennem hele studiet. Det er fedt at komme ud og se hvordan teknologi bliver brugt, snakke med fagfolk, samt benytte de redskaber, vi får i undervisningen til at analysere, perspektivere og arbejde på vores egne projekter. 
 
Er der bagsider af studiet?
-    En "bagside" lige nu er at studiet er inddelt i 3 år og vi primært har fokus på IT og dets sociale kontekst på 1. år. På 1. semester havde jeg merit for et tidligere programmeringsfag, så jeg arbejdede ikke så meget med det tekniske, men mere emner som antropologi hvilket jeg måske ikke havde forventet da jeg startede. Samtidig er studiet ikke vildt it-teknisk, sammenlignet med andre retninger, men der er heldigvis mange muligheder for at fordybe sig ved forskellige events uden om linjen. 
 
Er it/tech stadig et udpræget mandefag blandt din aldersgruppe – og i givet fald hvorfor?
-    Jeg tror det kommer an på hvilket område inden for IT man kigger på. På min linje er der et flertal af kvinder, hvilket er en fed udvikling. Det er vist første gang på studiet at det er sket. Jeg tror hele "nørde"-prædikatet der tidligere har været i centrum, er ved at forsvinde. It/tech er ikke "bare" at sidde og programmere og rode med elektronik. Det er blevet en mulighed for innovation, globale samarbejder og at arbejde på spændende projekter. På den måde virker det til at nogle gamle normer og forventninger til området bliver sprunget.

Hvad er er det fede ved it/tech?
-    At det er et område hvor der hele tiden sker nye ting. Der er mange områder man kan specialisere sig inden for, og det er især fedt at blive overrasket og tænke: "Det er genialt!" over ny teknologier. 
 
Hvordan ser din omverden på dig og din interesse for it/tech?
-    I familien bliver man hurtigt "the go-to guy" når der er IT problemer. Det er selvfølgelig meget sjovt, selvom det mere er min nysgerrighed inden for området, end min uddannelse, der gør at jeg kan hjælpe. 

-    På den måde er jeg til stor hjælp på den korte bane. På den lange bane synes familie og venner at det er spændende, og generelt er folk meget interesseret i hvad jeg går og laver. Så det er fedt. 
 
Hvad synes du om nørde-mærkatet, er det fair?
-    Til en vis grad. Dog ville jeg efterhånden kalde de fleste uddannelser nørdede i hver sin forstand. Det er jo bare en bonus, at ens hobby åbner op for en masse muligheder. 
 
Hvordan vil du beskrive dine studiekammerater og fællesskabet?
-    Jeg blev positivt overrasket over hvor meget fællesskabet blev sat i fokus da jeg startede på studiet. Det har fra dag 1 været meget inkluderende, og der er blevet skabt gode rammer for at danne en masse nye venskaber, samt en masse fede fællesskaber. 

-    På den måde føler jeg at man hurtigt er kommet langt socialt, hvilket skaber et bedre studiemiljø. Om man er til sport eller e-sport, kaffeentusiast eller elsker at strikke så er der et fællesskab og skolen opfordrer og hjælper med at etablere nye fællesskaber. Der er er gode relationer på tværs af linjer og årgange, og kulturen på skolen er fed.
 
Din årgang generation kontra tidligere tech/it-folk  - tror du i er anderledes?
-    Jeg tror, vi er anderledes i den forstand, at it har været til stede på en helt anden måde i vores opvækst. Der er kommet mere opmærksomhed på om produkter er skadelige, i stedet for at al ny teknologi er god teknologi. 

-    Samtidig er der allerede lagt en masse byggesten, så det er en anden it-verden med andre problemstillinger man bliver "født" ind i.  
 
Har du særlige interesser? Musik-genre? Film?
-    Jeg interesserer mig meget for sport, især fodbold, klatring og skiløb. Jeg har hele mit liv spillet fodbold, og efter jeg var på højskole, har jeg fået øjnene op for klatring. Jeg er både ski-, klatre- og mtb-instruktør, så det er meget sjovt at kunne sætte sine interesser i spil på den måde. 

-    Meget af min tid går derfor også med at dyrke mine interesser, og især at prøve på at balancere fodbold og klatring. Jeg også stor fan af hiphop, og nørder det en del med venner. Samples, interviews, referencer, ugentlige releases osv. Det fedt. 

Gamer du?
-    Ja! Har i en tidlig alder siddet på en gammel stationær computer og spillet med familie og venner. Så har det bare været en fed interesse og underholdning ved siden af en aktiv hverdag. Og nu er det en fed måde at holde kontakt med venner der ikke længere lige bor i området. Så kan man snakke sammen og hygge sig om det. 

Hvilke yndlingsspil?
-    CS:GO, selvom jeg ikke spiller det så meget længere. Synes konkurrence-aspektet og samarbejdet i spillet er fedt. Spillede kort på et hold i CS:GO da jeg gik i gymnasiet, og oplevede ofte mere dybdegående taktik og kommunikation end jeg gjorde på fodboldbanen hvilket er meget sjovt at tænke over. E-sport er blevet populært det sidste årti, især i Danmark, både som tilskuer og i foreningslivet. Det hjælper helt klart med at folk får en bedre relation til noget af det, som teknologi også kan.
 
Programmerer du og har du et yndlingssprog?
-    Vi programmerer på studiet, men det er stadig på "introduktions-stadiet." Har ikke fået mig et yndlingssprog endnu, men Python har nok været det der var nemmest at lære. Så indtil videre Python. Har også erfaring med Javascript, C, php, html mfl. Det er sjovt, og jeg kan godt lide idéløsningen, og at skabe noget selv. Selvom meget af tiden stadig går med at finde syntax-errors.  
 
Bruger du sociale medier – og hvilke?
-    Jeg bruger primært sociale medier som Twitter, Instagram og Facebook. Jeg er ikke super "aktiv" i den forstand at jeg selv poster, men bruger det til at holde mig opdateret. Især Twitter synes jeg er fedt til at browse og følge musik, sport, e-sport, debatter og nyheder.  
 
Er du bekymret for konsekvenser af ITs og sociale mediers indflydelse?
-    Ja. Især i forhold til børn og unge mennesker der ikke har lært at navigere og tænke over hvilket indhold de bliver eksponeret for, og konsekvenserne af hvad de selv poster. 

-    AI er også et hot emne. Der sker en vild udvikling, jeg en smule bekymret, følger med i. 

ER du bekymret for overvågning?
-    Jeg er ikke selv bekymret. Men kan godt forstå grunden til bekymring med de mange internationale sager der har været gennem årene, og som stadig er i gang. Tror måske jeg er lidt for godtroende og naiv på det område. 
 
Hvad er din største aha-oplevelse inden for it-tech?
-    Da jeg fandt ud af, hvor dybdegående og mange tusinde siders kode mange programmer indeholder, og jeg selv for første gang fik mit eget lille database projekt til at køre ved at forsimple et par linjers kode. Det er en forløsning og giver helt sikkert blod på tanden til mere når noget endelig fungerer.
 
Hvor tror du din karriere fører hen – hvad drømmer du om at arbejde med om 10 år?
-    Der er som sagt mange muligheder, og jeg håber at jeg kommer til at arbejde med noget der relaterer til nogle af mine andre interesser. Eller at karrierevejen forhåbentlig skaber nye interesser. Ny teknologi har fx. haft stor indflydelse på fodboldverdenen. Om det er VAR, eller taktiske og analytiske værktøjer, så synes jeg det er spændende at følge med i. Så måske udvikler eller analytiker på noget fodboldrelateret?

Hvordan tror du it/tech-verden ser ud om 10-15 år. Hvad ville du ønske?
-    Det er svært at spå om. Jeg håber at it/tech kan være med til at løse mange af verdens akutte problemer. Det er stor fokus på bæredygtig teknologi, hvilket er fedt. Så jeg håber helt sikkert det fortsætter med at bevæge sig i den retning. Også selvom teknologi ikke kan løse alt. 
 
Hvis du skulle sælge it/tech til andre, som overvejer karriere/studievalg, hvad ville du så fremhæve?
-    De mange muligheder i branchen, muligheden for at spille en stor rolle, fede samarbejder, fællesskabet på studiet og at kulturen er fed.
 
Tidligere skabte man opmærksomhed/coolness i skolen ved enten at spille/synge eller være god til sport. Tror du god til It/tech/programmering/gaming opnår samme status?
-    Det er helt sikkert noget der giver status hos sine venner og kollegaer med fælles interesse, men det er i sin natur lidt svært at vise frem i plenum. Kan selv huske da jeg gik i folkeskole og skulle bygge/programmere en LEGO Mindstorms robot, der fik dem med den sejeste robot et klap på skulderen. I skolen i de lavere klassetrin er det svært at føre sig frem med programmering, men det kan være det snart, i større grad, kommer på skoleskemaet så man kan vise sig frem der. 

> Se hele Temaet om it som fag og uddannelse
 


Læs også...

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…

Nye principper skal sikre, at vi ikke lægger hele vores fremtid i hænderne på tech-giganterne. "Tech-giganterne har primært fokus på teknologiske…

Kommunerne har ikke ressourcer nok, når det gælder IT-sikkerhed, og derfor er de uhyre sårbare. Det viser en ny analyse, som ifølge professor i…