Markant flere nye datalogistuderende

KOT

Denne artikel drejer sig alene om optaget via den koordinerede tilmelding, KOT. Det betyder, at der er en række uddannelser, som ikke er repræsenteret. Det drejer sig om alle erhvervsuddannelserne som eksempelvis it-supporter, overbygningsuddannelserne til akademiuddannelser såsom professionsbachelor i softwareudvikling samt kandidatoverbygninger som blandt andet cand.it-uddannelserne.

Yderst positivt.
Sådan beskriver Michael Tøttrup, ledelseskonsulent i PROSA med særligt fokus på uddannelse, dette års optag af nye studerende på landets it-uddannelser.

– Vi har længe talt om, at der blev uddannet for mange med it-kombinationsuddannelser og med fokus på blandt andet design og kommunikation, mens der blev uddannet for få med dybe it-tekniske kompetencer. Med årets optag ser vi en udvikling, hvor der samlet set vil blive uddannet flere med dybe it-tekniske kompetencer og færre med forskellige it-relaterede kombinationer, siger han.

Og det er den helt rigtige udvikling, for dermed er der bedre udsigt til job, når eksamensbeviset er i hånden.

– En uddannelse skal først og fremmest give de kompetencer, som arbejdsgiverne efterspørger. Det er jo trist at uddanne sig til ledighed, siger Michael Tøttrup.

Helt nøjagtigt begynder 4.972 nye it-studerende i løbet af september, viser den koordinerende tilmelding, KOT. Det er fem procent flere end sidste år, hvor 4.754 blev optaget på en uddannelse inden for PROSAs optageområde.

Den største positive overraskelse er ifølge Michael Tøttrup den markante fremgang på datalogiuddannelserne. I alt 574 fremtidige dataloger er det blevet til i år.

– Optaget på datalogi har igennem en årrække – bortset fra sidste år med et mindre fald – været stigende. Men dette års stigning på 23 procent er meget voldsom og positiv. Netop det datalogiske område er et af de områder på it-arbejdsmarkedet, hvor det er sværest at dække efterspørgslen efter arbejdskraft, siger han.

En anden god nyhed er, at en helt ny uddannelse på IT-Universitetet i data science har fået et optag på 70 studerende.

– Det er en uddannelse, der skal imødegå den meget stigende efterspørgsel efter kompetencer inden for blandt andet Big Data med mere, så det er et meget flot optag, siger Michael Tøttrup.

Fald i datamatikere

Knap så opmuntrende er faldet i optaget af kommende datamatikere. Men dykker man ned i tallene, viser det sig, at den engelsksprogede datamatikeruddannelse er faldet med 42 procent, mens den dansksprogede er steget med 13 procent.

– Flere erhvervsakademier er helt er stoppet med at optage engelsksprogede datamatikere, siger Michael Tøttrup.

Det er de ifølge ledelseskonsulenten, fordi Christiansborg det seneste års tid har sendt nogle klare ønsker til uddannelsesinstitutionerne om at nedbringe antallet af udenlandske studerende på uddannelserne, da det presser det danske SU-system.

– Institutionerne har lyttet til signalerne fra politikerne og har begrænset optaget på de engelsksprogede uddannelser. Med til historien hører også, at institutionerne under alle omstændigheder stod over for at skulle beskære antallet af optagne datamatikere på grund af den såkaldte dimensionering. Her har det jo så været oplagt for institutionerne at gøre det ved at beskære den engelsksprogede datamatikeruddannelse, siger han.

Dimensioneringen er en måde, hvorpå politikerne forsøger at styre de unge til at vælge en uddannelse med jobperspektiv ved at regulere, hvor mange pladser en uddannelse kan udbyde. Efterlader en uddannelse mange ledige dimittender, skæres der ned på optaget.

– Den model, man i ministeriet bruger i forbindelse med dimensionering, samler alle it-uddannelser på erhvervsakademierne under et. Da ministeriet betragter uddannelsen til multimediedesigner som en it-uddannelse, betyder det, at datamatiker, it-teknolog og multimediedesigner ses under et. Uddannelser bliver dimensioneret, hvis de udviser en overledighed, og da multimediedesigner har en meget kraftig overledighed, kommer det også til at ramme datamatikeruddannelsen, siger Michael Tøttrup.

Der er i år optaget 904 på datamatikeruddannelsen og 247 på it-teknologuddannelsen.

Fokus på faglighed

Selvom det selvfølgelig giver mening at se på optaget på de forskellige uddannelser, så er der nuancer, der kan glippe, mener Michael Tøttrup. Derfor er han begyndt at se på, om man også kan vurdere tallene på en anden måde, så der fokuseres mere på den konkrete faglighed.

– Når vi eksempelvis taler om mangel på it-folk, handler det i offentligheden ofte om det akademiske niveau på uddannelsen – det vil sige jo længere eller højere uddannelse, jo bedre. Mens når vi kommer ned i substansen, handler det oftest om, hvilken it-faglighed der er tale om, siger Michael Tøttrup.

Virksomhederne oplever eksempelvis, at de dygtige programmører og systemudviklere er svære at skaffe, men det bliver man ikke ved at læse en femårig uddannelse.

– En opgørelse baseret på faglighed er et forsøg på at se nærmere på, hvilke it-fagligheder der er på vej ind i faget, og på sigt kan det måske være med til at give os nogle værktøjer til at se, om der er balanceproblemer, siger Michael Tøttrup.


Læs også...

Hvis det offentlige bøjer sig så meget for tech-giganterne, at de ligefrem vil gøre det ulovlige lovligt, så er en vigtig beskyttelse af os alle…

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…