Foto: Presse Microsoft

DIVERSITET

Microsoft-direktør: Supersexet at arbejde i tech-branchen

Mette Kaagaard har været direktør for den danske og islandske del af giganten Microsoft siden starten af 2023. Hun blander sig gerne i samfundsdebatten, særligt når det handler om fokus på diversitet, mangel på arbejdskraft og om at rumme nye generationer og andre kulturer.


Mette Kaagaard sidder på en af de tungeste poster i Danmark, når det handler om it og tech.

Siden 1. januar i år har hun som adm. direktør haft det overordnede ansvar for Microsoft Danmark (og Island). Den 55-årige direktør landede i stillingen med et langt cv af topledererfaring, erfaring med it og såvel økonomi som ingeniørbaggrund.Tilgangen har været åben og udadvendt.

Modsat mange andre direktører hos globale sværvægtere har Mette Kaasgaard blandet sig flittigt i samfundsdebatten – og særligt i forhold til et område: Diversitet, eller manglen på samme, når vi taler kvinder i tech.

- Det er supersexet at arbejde i tech. Det skal vi have plantet allerede i skolen, og det skal vi have plantet hos forældrene. Altså interessen for det naturfaglige og tekniske også hos piger. Det er et langt sejt træk, siger hun.

- Der er nok en naturlig bias. Det oplevede jeg selv, da jeg læste til maskiningeniør i sin tid på DTU. Der var intet ondt i, når min veninder spurgte, hvad jeg dog lavede ude på DTU? Det sad bare på rygraden af dem. Hvad skulle en kvinde der? Der var en naturlig bias. Derfor bruger jeg også mig selv som rollemodel.

Mette Kaagaard, adm. direktør for Microsoft Danmark og Island

  • 2021-2022: Managing Partner, Risk Advisory, Deloitte Danmark
  • 2020-2021: Managing Director, Conscia Danmark
  • 2015-2020: Executive Vice President, KMD
  • 2008-2015: Adm. Direktør, Schultz Holding
  • 1991-2008: Forskellige stillinger inden for IT og mediebranchen.
  • Uddannet maskiningeniør fra DTU og HD i organisation og it fra CBS


Skaber fokus på behovet for diversitet

En af måderne at være rollemodel på er selv at stille sig til rådighed for sagen. Mette Kaagaard har således sat tid af til at fungere som mentor for nogle af kursisterne i ReDi School. En organisation, som uddanner kvinder med indvandrer- og flygtningebaggrund til at få en karriere inden for it og tech. Mange af dem uden at have nogen baggrund inden for it inden de starter. Med relativt stor succes, så over 60 procent siden har fået arbejde eller er i praktikforløb inden for faget.

ReDi School låner også lokaler og undervisere hos Microsoft til noget af forløbet.

- Jeg bruger min rolle som leder af en stor profileret virksomhed til at sætte lys på en udfordring. Vi skal have flere kvinder i tech, og vi mangler i øvrigt arbejdskraft. ReDi School er oplagt, fordi handler om begge dele, forklarer hun.

- Jeg tror måske også, at der er en forståelse af, at det benhårdt at kode. Og hårdt som kvinde at komme ind på it-arbejdspladser, hvor vi ofte er i mindretal, og måske derfor føler, at vi skal vise mere eller ikke bliver hørt. Det er som før sagt nok bias.

I det hele taget er det vigtigt for Mette Kaagaard, at bias ikke bliver modstanderen, når det handler om at skaffe kvalificeret arbejdskraft.

- Personligt betyder det noget for mig, at vi som land behandler alle pænt og er åbne. Der er desværre virksomheder, som synes, det er svært at ansætte mennesker, som ikke taler dansk eller engelsk. Uddannelserne kan være parallelle, men arbejdskulturen forskellig, siger hun.

Mit svar (på bekymringen for AI blandt it-folk) er: Ro på. Der er ikke noget at være bange for. Det er selvfølgelig svært at se i en krystalkugle, men jeg ser det ikke som, at nogen bliver erstattet.

Skal lære at rumme Z’ere og Millenials

Det handler om at sikre en stor nok sø af talent at fiske i. Og lige nu er kampen om arbejdskraft inden for it og tech stor, mens søen ikke er så stor, som den burde være. I hvert fald, hvis man kun medregner dansktalende.

Derfor skal arbejdsgiverne også være bedre til at møde nye ansatte på deres præmisser. Herunder de nyuddannede og yngre på arbejdsmarkedet, den såkaldte Generation Z og til en vis grad også generationen før, der bliver betegnet som Millennials (født 1980-1995). De har andre krav til arbejdsliv og indflydelse. Det generationerne, som i vid udstrækning er digitalt indfødte. De har opfundet tendenser som quiet quitting. De ser også en tech-karriere som en global legeplads, selvrealisering og muligt nomadeliv.

Herunder at karriere ofte skal give mening, have formål og give indflydelse.

- Vi skal kunne møde og motivere dem. Det sker ved at give dem mulighed for 'at slippe kræfterne fri', lave cases sammen med virksomheder, have indflydelse på deres opgaver. De er meget samarbejdende. De skal kunne se meningen med, at de også udvikler forretningen. At det, de laver, skaber værdi, forklarer Mette Kaagaard.
 

AI skaber usikkerhed – ro på

Det store dyr i åbenbaringen i 2023 har været AI og den globale gennemslagskraft for sprogmodellen ChatGPT. Microsoft har kastet 70 milliarder kr. ind i et samarbejde med netop virksomheden bag ChatGPT, OpenAI, så deres data huses af Microsoft-datacentre.

Samtidig er Bing Chat-assistenten blevet en fast del af at bruge Microsofts Edge-browser, og i november blev Microsofts Co-pilot-assistent tilgængelig for de største erhvervskunder med en listepris på 30 dollar om måneden per bruger, hvor AI kan bruges til alt som at skrive mails, styre din Outlook, styre møder, lave PowerPoints, skrive sammenfatninger, referater med meget mere.

AI fylder enormt meget, medgiver direktøren:

- Det er nok det spørgsmål, jeg med sikkerhed altid får, når jeg taler med unge. Hvad skal der ske med min karriere? Hvad skal jeg gøre? Interessen og usikkerheden er stor.

- Mit svar er: Ro på. Der er ikke noget at være bange for. Det er selvfølgelig svært at se i en krystalkugle, men jeg ser det ikke som, at nogen bliver erstattet, mere som effektivisering og mulighed for produktivitetsudvikling. Det vil ikke ændre noget i forhold til Microsofts brug af udviklere og programmører. Men det er en mulighed for at blive mere effektiv i en række processer, og det er naturligvis vigtigt at følge med og lære værktøjerne at kende, fortæller hun.

Hun er spændt på modtagelsen af co-pilots, ikke mindst fordi Microsoft dermed bliver en af firstmoverne på et marked, hvor der må forventes at komme massiv kamp om kunder og konkurrence.

- Det er startet godt, og vores kunder er tilfredse. Vi ruller det ud til virksomheder, og det er interne data i virksomheden, så det er ikke noget med, at vi høster data. Det er vigtigt at påpege, forklarer Mette Kaagaard.

 Jeg kan godt forstå, at man kan blive forvirret omkring, hvad big tech er – noget big tech har en forretningsmodel, der lever af kundernes data.

Vi udvikler – vi høster ikke data

Direktøren medgiver, at Microsoft i kraft af sin størrelse og styrke nævnes sammen med de tech-giganter, som stadig flere ønsker at tage et opgør med. Ikke mindst på grund af deres magt over og høst af data samt salg af samme.

- Vi udvikler software og høster ikke data. Der er en forskel. Jeg kan godt forstå, at man kan blive forvirret omkring, hvad big tech er – noget big tech har en forretningsmodel, der lever af kundernes data. Microsoft lever af softwareløsninger og entreprise, siger hun.

Det forpligter at være stor

Hun påpeger samtidig, at der netop på grund af Microsofts størrelse og store indflydelse også hviler et stort ansvar på virksomheden.

- Det er et ansvar, vi tager alvorligt. Og som vi tager på os. Blandt andet inden for klima, hvor vi har forpligtet os til at blive CO2-negative i 2030 og have fjernet alle vores historiske udledninger i 2050. At være carboncatcher. De datacentre, vi selv bygger, har fokus på grøn energi og genbruger energien til at levere varme til husstande i området, fortæller Mette Kaagaard.

- I det hele taget er compliancedagsordenen supervigtig for os. Altså at vores virksomhed opfører sig på en måde, som er i overensstemmelse med reglerne og standarderne. Det gælder også over for cybertrusler. Vi har et stærkt og stort hold til at hjælpe. Vi er i dag den største sikkerhedsvirksomhed og den, som håndterer allerflest cyberangreb. Vi har høje standarder for sikkerhed og ordentlighed, siger Mette Kaagaard.

Om Microsoft

Microsoft er verdens næstmest værdifulde virksomhed med en markedsværdi fastsat til 2.300 milliarder dollar (næsten 16.000.000.000.000 kroner), kun overgået af Apple på 2.750 milliarder dollar.

Til sammenligning er det danske bruttonationalprodukt på cirka 2.900 milliarder kroner eller 430 milliarder dollar.

Microsoft har cirka 221.000 ansatte over hele verden, heraf næsten 1.000 i Danmark.

Microsofts andel af markedet for operativsystemer til stationære computere = 64,27 procent.

Microsoft Office 365's andel af produktivitetssoftwaremarkedet 2022 = 45,46 procent. 

Microsofts andel af det globale pc-marked = 4,7 procent.

Global markedsandel ejet af Windows-tablets i 2022 = 11 procent.

Månedlige aktive brugere af Microsofts Xbox-netværk = 120 millioner.

Globalt enhedssalg af Xbox XS i 2022 = 8,6 millioner.

Andel af Cloud computing-markedet = cirka 22 procent.

Microsoft Copilot-udrulning

Copilot satsningen yder AI-assistance i arbejdsgangen på tværs af de forskellige Microsoft-applikationer:

Copilot i Windows (Chat-asssistent, tidligere kendt som Bing) på Windows 11 fra den 26. september gennem en Windows 11-opdatering.

Copilot til Microsoft 365 til virksomhedskunder fra den 1. november for 30 dollar månedligt og vil blive rullet ud til ikkevirksomheds-brugere på et senere tidspunkt.

Copilot for Sales vil være tilgængelig i første kvartal af 2024.

Copilot for Service vil være generelt tilgængelig i begyndelsen af 2024.

Copilot i Viva vil begynde at rulle ud til kunderne "senere i 2023", ifølge Microsoft.

Github Copilot var det første værktøj, der blev frigivet, helt tilbage i 2021. (Kilde znet.com).


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…