Stifteren af Clearview AI appen til ansigtsgenkendelse, Hoan Ton-That, viser sin opfindelse frem.

Stifteren af Clearview AI, Hoan Ton-That, demonstrerer sin kontroversielle app. Foto: Amr Alfiky

ansigtsgenkendelse

Minister afkræves svar om kontroversiel teknologi

Noget tyder på, at dansk politi alligevel har anvendt den stærkt kritiserede Clearview AI app til ansigtsgenkendelse.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal nu give en redegørelse til Folketingets retsudvalg om, hvor vidt Rigspolitiet alligevel har benyttet det kontroversielle Clearview AI-værktøj til ansigtsgenkendelse.

Ifølge en oversigt, som det amerikanske medie Buzzfeed har fået fingre i, havde myndigheder i 24 lande benyttet Clearview AI i februar 2020 – deriblandt Center for Cyberkriminalitet (NC3) i Danmark. Angiveligt har NC3 benyttet værktøjet 11-50 gange.

Derfor kræver SF’s retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt nu en oversigt over Rigspolitiets brug eller køb af ydelser hos Clearview AI.

Nick Hækkerup forklarede ellers i april 2020 til retsudvalget, at Rigspolitiet ikke er kunde hos Clearview AI og ikke havde benyttet Clearview AI.

Clearview AI fungerer ved, at du tager et foto af en person og uploader det i en app, hvorefter du får adgang til at se alle offentligt tilgængelige billeder af personen samt links til de sider, hvor disse billeder optræder.

Systemet er bygget på en database med flere end tre milliarder billeder, som Clearview AI har skrabet sammen fra Facebook, YouTube, betalingstjenesten Venmo og millioner af andre hjemmesider. Værktøjet er solgt til hundredvis af politikredse i USA.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…