Stifteren af Clearview AI appen til ansigtsgenkendelse, Hoan Ton-That, viser sin opfindelse frem.

Stifteren af Clearview AI, Hoan Ton-That, demonstrerer sin kontroversielle app. Foto: Amr Alfiky

ansigtsgenkendelse

Minister afkræves svar om kontroversiel teknologi

Noget tyder på, at dansk politi alligevel har anvendt den stærkt kritiserede Clearview AI app til ansigtsgenkendelse.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal nu give en redegørelse til Folketingets retsudvalg om, hvor vidt Rigspolitiet alligevel har benyttet det kontroversielle Clearview AI-værktøj til ansigtsgenkendelse.

Ifølge en oversigt, som det amerikanske medie Buzzfeed har fået fingre i, havde myndigheder i 24 lande benyttet Clearview AI i februar 2020 – deriblandt Center for Cyberkriminalitet (NC3) i Danmark. Angiveligt har NC3 benyttet værktøjet 11-50 gange.

Derfor kræver SF’s retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt nu en oversigt over Rigspolitiets brug eller køb af ydelser hos Clearview AI.

Nick Hækkerup forklarede ellers i april 2020 til retsudvalget, at Rigspolitiet ikke er kunde hos Clearview AI og ikke havde benyttet Clearview AI.

Clearview AI fungerer ved, at du tager et foto af en person og uploader det i en app, hvorefter du får adgang til at se alle offentligt tilgængelige billeder af personen samt links til de sider, hvor disse billeder optræder.

Systemet er bygget på en database med flere end tre milliarder billeder, som Clearview AI har skrabet sammen fra Facebook, YouTube, betalingstjenesten Venmo og millioner af andre hjemmesider. Værktøjet er solgt til hundredvis af politikredse i USA.