Foto: Nikolay Doychinov/AFP/Ritzau Scanpix

protest

Modstand på muren

En voksende hær af kunstneriske protester mod Ruslands angreb på Ukraine viser sig verden over.

Sofia, Bulgarien, marts 2022: En kvinde passerer en plakat med Putin, som holder sit eget lig. Plakaten er bare et af en voksende hær af kunstneriske protester mod Ruslands angreb på Ukraine. Siden invasionen 24. februar er gader i USA, Europa og Asien blevet omdannet til gallerier, som kritiserer Putin og støtter den ukrainske befolkning med fantasi, farver og følelser.

Det er kunstneren Stanislav Belovski, som har skabt den 1,5 x 1,5 meter store plakat af Putin og klistret den op på en mur i Bulgariens hovedstad, Sofia. På Instagram ledsager han billedet med hashtags som #stopwar og #stopputin.

I Cardiff, Wales har en kunstner med signaturen Mydogsighs lavet et vægmaleri af et grædende øje på en gul/blå baggrund. I øjet ser man et smukt Kievs centrum og et bombeangreb. På Instagram skriver Mydogsighs: ”Selv om det ikke er meget, har jeg gjort det, jeg kunne gøre: Kastet maling op på en mur for at vise min sorg og min vrede over Ruslands invasion.”

I Ukraine udfolder den kunstneriske modstand sig også. I hvert fald på væggene i de sociale medier. 27. februar lagde den Kiev-baserede motion designer Solomiia Shalaiska en grafik op på Instagram. Den rød/sort/gule grafik viser lillebitte Ukraine og enorme Rusland. Teksten lyder: ”Så stort er Ukraines mod.” På få uger har grafikken fået 105.000 likes.

Se flere eksempler på street art: http://kortlink.dk/2f7a8

 


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…