Foto: Nikolay Doychinov/AFP/Ritzau Scanpix

protest

Modstand på muren

En voksende hær af kunstneriske protester mod Ruslands angreb på Ukraine viser sig verden over.

Sofia, Bulgarien, marts 2022: En kvinde passerer en plakat med Putin, som holder sit eget lig. Plakaten er bare et af en voksende hær af kunstneriske protester mod Ruslands angreb på Ukraine. Siden invasionen 24. februar er gader i USA, Europa og Asien blevet omdannet til gallerier, som kritiserer Putin og støtter den ukrainske befolkning med fantasi, farver og følelser.

Det er kunstneren Stanislav Belovski, som har skabt den 1,5 x 1,5 meter store plakat af Putin og klistret den op på en mur i Bulgariens hovedstad, Sofia. På Instagram ledsager han billedet med hashtags som #stopwar og #stopputin.

I Cardiff, Wales har en kunstner med signaturen Mydogsighs lavet et vægmaleri af et grædende øje på en gul/blå baggrund. I øjet ser man et smukt Kievs centrum og et bombeangreb. På Instagram skriver Mydogsighs: ”Selv om det ikke er meget, har jeg gjort det, jeg kunne gøre: Kastet maling op på en mur for at vise min sorg og min vrede over Ruslands invasion.”

I Ukraine udfolder den kunstneriske modstand sig også. I hvert fald på væggene i de sociale medier. 27. februar lagde den Kiev-baserede motion designer Solomiia Shalaiska en grafik op på Instagram. Den rød/sort/gule grafik viser lillebitte Ukraine og enorme Rusland. Teksten lyder: ”Så stort er Ukraines mod.” På få uger har grafikken fået 105.000 likes.

Se flere eksempler på street art: http://kortlink.dk/2f7a8