FOKUS

Du får ikke en ven ved stoppestedet

Albanske Harun Jonuzi er 27 år og kommer fra Nordmakedonien. Han har en kandidatgrad i datalogi fra South East European University og søger i dag et job som frontend-udvikler i Danmark. Sideløbende med jobsøgningen er han også ved at dygtiggøre sig inden for backend-udvikling, så han kan tilbyde hele paletten til en fremtidig arbejdsgiver.

 

Hvorfor flyttede du til Danmark?

- Jeg tog springet og flyttede til Danmark i oktober 2022. Beslutningen om at flytte skyldtes primært et misforhold mellem mine ambitioner og det, mit hjemland kunne tilbyde.

- For det første var der et karriereaspekt – et ønske om muligheder, der stemte overens med mine mål. For det andet virkede den overordnede struktur og de systemer, der er i Danmark, til at passe perfekt til min OCD. Alt er strømlinet, funktionelt og velstruktureret – lige fra den offentlige transport til sundhedsvæsenet. Det falder i hak med min drøm om at leve et afbalanceret liv, og jeg tror på, at Danmark er stedet, hvor jeg kan udvikle mig både fagligt og personligt.

Hvordan er det at søge job i Danmark?

- Det har været overraskende ligetil at søge job i Danmark. Du kan bare google: ”Hvad skal du gøre, når du ankommer til Danmark?”, og så får du al den hjælp og vejledning, du har brug for i din jobjagt.

- Desværre er letheden ved at søge job jo ikke nødvendigvis en garanti for at finde et arbejde – især ikke i en verden, som i stigende grad er præget af AI. Det skaber helt klart nogle udfordringer, men der er meget hjælp at hente i Danmark. Der er mange gratis fællesskaber, hvor man kan få hjælp til jobsøgningen, og der er for eksempel også kurser i, hvordan man laver et CV eller skriver en god ansøgning.

Hvordan har du oplevet det danske arbejdsmarked indtil videre?

- Det danske arbejdsmarked har ærlig talt været udfordrende – især når man ikke kommer fra et EU-land. Til tider kan det godt føles, som om det er en lidt uretfærdig ulempe, jeg bærer rundt på. Jeg tror måske, at nogle virksomheder har visse forbehold på grund af den usikkerhed, der er, i forhold til hvor længe en expat kan blive.

- Jeg forstår godt, at virksomhederne er forsigtige. Jeg har de langsigtede briller på, så jeg tager mig god tid til at finde mit første it-job i Danmark – og jeg er sikker på, at det nok skal lykkes.

Det har været overraskende ligetil at søge job i Danmark. Du kan bare google: ”Hvad skal du gøre, når du ankommer til Danmark?”

Hvad har overrasket dig mest ved det danske arbejdsmarked?

- Selvom jeg endnu ikke har arbejdet på en dansk arbejdsplads, har jeg observeret, at der er ret store forskelle på arbejdskulturen her i Danmark. Det ser ud til, at alle går til selv de mest udfordrende opgaver med en tilbagelænet og afslappet attitude. Hårdt arbejde er også almindeligt i Danmark, men der er også tid til at slappe af, og danskerne mestrer virkelig kunsten 'at hygge sig'. Jeg tror, at det er den mest markante forskel for mig – at her virkelig er en perfekt work-life-balance, som både fremmer produktivitet og en følelse af velvære.

Har du oplevet nogen vanskeligheder?

- Jeg har faktisk ikke stået over for mange vanskeligheder – bortset fra det udfordrende vintervejr. Folk nævner ofte, at danskerne ikke er særlig åbne, men her er faktisk adskillige fællesskaber, du kan deltage i og få venner.

- Det er selvfølgelig en anelse ambitiøst, hvis man har en forventning om, at man får venner, imens man står og venter på bussen – men det er en universel sandhed, ikke kun en dansk særhed.

Hvad er fordelene ved at arbejde i Danmark?

- En af de mest iøjnefaldende fordele ved at arbejde i Danmark er balancen mellem arbejde og privatliv. Det er også et sted, hvor du møder afslappede topchefer i klipklappere – og det er for mig at se et vidnesbyrd om, at her er en tilbagelænet og ligeværdig kultur.

- Det, der virkelig vækker genklang hos mig, er folks tankegang. Der er en kollektiv forståelse af, at du ikke kun skal definere dig selv ud fra dit arbejde. Lykke og glæde vægter højere end en jagt efter succes og karriere, og det er virkelig tiltalende.

Der er en kollektiv forståelse af, at du ikke kun skal definere dig selv ud fra dit arbejde.

Vil du gerne blive og arbejde i Danmark i fremtiden?

- Jeg er faldet pladask for Danmark, og netop derfor har jeg ikke sat en deadline for at finde et job. Jeg udforsker alle muligheder, imens jeg arbejder på mine personlige projekter.

- Danmark er en drøm, der går i opfyldelse for en introvert gamer og teknologientusiast som mig. På en udviklerfestival i København sagde en klog sjæl til mig, at jeg skulle nyde min jobsøgning. ”Husk, at det vil slutte på et tidspunkt”, sagde han. Det ændrede min tilgang til at søge job, og jeg gik fra at føle, at det var noget, der hastede, til at være taknemmelig for mulighederne her i Danmark. Jeg ser mig selv blive her fremover, og jeg glæder mig til at bidrage på en arbejdsplads og samtidig dykke mere ned i alt det, som Danmark tilbyder.


Læs også...

Kønsfordelingen er skæv i it-branchen, men hvorfor er det overhovedet et problem? Og hvordan er vi havnet her? Rikke Kristine Østergaard har en…

Kunstig intelligens gnaver sig med lynets hast ind i it-sikkerhedsbranchen – og det giver både muligheder og udfordringer, påpeger Jacob Herbst fra…

Hvis det offentlige bøjer sig så meget for tech-giganterne, at de ligefrem vil gøre det ulovlige lovligt, så er en vigtig beskyttelse af os alle…

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…