Hvis du gerne vil være softwareingeniør, er der fra næste år en ny uddannelsesmulighed.
Professionshøjskolen VIA University College åbner nemlig en ny trainee-uddannelse i august 2025, hvor du kan få papir på dine IT-kundskaber.
Uddannelsen er en form for mesterlære, hvor eleverne dels er ansat i en virksomhed og dels får online undervisning.
Trainee-uddannelsen giver de studerende de samme kompetencer, som man får på den almindelige softwareingeniør-uddannelse, og begge forløb munder ud i en diplomingeniøruddannelse.
Trainee-forløbet er ekstra fleksibelt, fordi de studerende følger den teoretiske undervisning digitalt.
”Forskellen er, at trainee-versionen er ekstra praksisrettet, fordi den gennem alle 3,5 år foregår i en virksomhed. Samtidig er trainee-forløbet ekstra fleksibelt, fordi de studerende følger den teoretiske undervisning digitalt. En betydelig del af undervisningen er optaget og dermed kan ses, når det tidsmæssigt passer," siger Lotte Thøgersen i en pressemeddelelse.
Hun er uddannelsesdekan og ansvarlig for VIAs ingeniøruddannelser, og professionshøjskolen har allerede testet trainee-konceptet af.
I år åbnede skolen nemlig en trainee-uddannelse som maskiningeniør, og forløbet har fået så positive tilbagemeldinger, at man nu udvider med uddannelsen til softwareingeniør.
Alle kan være med
Ifølge VIA giver den nye uddannelsesform god mening på flere fronter. For det første taler uddannelsen ikke kun til unge mennesker, men også mere modne profiler, der ønsker at skifte spor.
Da undervisningen på trainee-uddannelsen foregår online, behøver eleverne nemlig ikke at flytte, og derfor kan folk, der måske allerede har stiftet familie, sagtens hoppe med på forløbet.
Erfaringerne fra maskiningeniør-uddannelsen er, at det var alt fra fængselsbetjente og mekanikere til finansøkonomer og folkeskolelærere, der valgte at tage springet og starte på den nye uddannelse.
En anden fordel ved den nye uddannelse er, at det også giver virksomhederne bedre muligheder for at rekruttere – særligt i byer, der ligger langt fra de steder, hvor der i dag uddannes ingeniører.
”Vores eksisterende ingeniørtrainee-uddannelse til maskiningeniør har trainees tilmeldt fra hele landet og har lige så mange studerende, som vores ordinære maskiningeniøruddannelse i Horsens. En tilsvarende succes forventer vi for VIAs kommende ingeniørtrainee-uddannelse til softwareingeniør,” siger Lotte Thøgersen.
Kan afhjælpe mangel på IT-hænder
Der er ansøgningsfrist til den nye uddannelse via kvote 2 den 15. marts 2025, mens ansøgningsfristen for kvote 1 er den 5. juli 2025.
Hvis du ønsker at starte på trainee-uddannelsen, skal du som udgangspunkt selv indgå en ansættelsesaftale med en virksomhed om at være trainee under uddannelsen.
"Det optimale er, at man selv har en ansættelsesaftale på plads, når man går i gang med traineeuddannelsen. Men det er også muligt at starte på uddannelsen med online undervisning hjemmefra, og så få hjælp af VIA til at lande en ansættelsesaftale," lyder det fra professionshøjskolen.
Dansk erhvervsliv oplever en massiv mangel på medarbejdere med specialiserede IT-kompetencer, og dét har bekymrende konsekvenser.
Skolen har ansvaret for undervisning, prøver og eksaminer, mens arbejdspladsen skal stå for en mentorordning samt at sikre, at den studerende får sparring fra erfarne kolleger.
Ifølge Lotte Thøgersen er det nye forløb en gylden mulighed for virksomheder, der ofte skriger efter IT-folk.
”Dansk erhvervsliv oplever en massiv mangel på medarbejdere med specialiserede IT-kompetencer, og dét har bekymrende konsekvenser. Rekrutteringsudfordringen betyder, at mange virksomheder må sige nej til ordrer og dermed ikke kan udnytte deres potentiale for vækst og konkurrencekraft. Dén problematik reducerer ingeniørtrainee-modellen,” siger hun.