Foto: Shutterstock

Ny dom giver større tryghed ved hjemmearbejde

Arbejdsgiver har ansvar for at sikre arbejdsmiljøet ved hjemmearbejde. Det fastslår en ny afgørelse fra Højesteret, hvor en kvinde kom til skade under hjemmearbejde, ved at falde over en privat kasse, da hun ville rejse sig for at hente kaffe.


Højesteret har for nylig taget stilling til, hvorvidt om en ulykke på en hjemmearbejdsplads var en arbejdsulykke eller ej.

Sagen omhandlede en kvinde, der arbejdede hjemme, og ville rejse sig for at hente en kop kaffe. På vejen faldt hun over en privat kasse, og kom til skade med bl.a. en brækket skulder.

Arbejdsgiver anmeldte skaden, som en arbejdsskade til arbejdsmarkedets erhvervssikring (AE), som ikke ville anerkende det som en arbejdsskade, hvorefter kvinden klagede til Ankestyrelsen, som traf samme afgørelse.

Herefter røg sagen videre til det civile system; først til byret, landsretten og endelig til Højesteret.
Landsretten og højesteret var enige: Arbejdsgivers ansvar for at sikre arbejdsmiljøet gælder også ved hjemmearbejde, og derfor var skaden en arbejdsskade.
Arbejdsskadesikringsloven følger arbejdet ikke lokationen. 

PROSA syntes det er positivt, at sagen nåede helt til højesteret, da vi mangler konkret praksis på området, siden hjemmearbejde boomede med covid i 2020.

PROSA anbefaler at ulykker, der sker i hjemmet i forbindelse med hjemmearbejde, anmeldes til Arbejdstilsynet som en arbejdsulykke samt til din private forsikring som en fritidsulykke.

Du kan også selv anmelde skaden på www.borger.dk eller kontakte PROSA for at få hjælp til anmeldelse. Det er bedst for ens retssikkerhed, hvis anmeldelsen sker i umiddelbar tilknytning til ulykken, da der er en forældelsesfrist på 1 år.

 

Facts om hjemmearbejde:

  • Ledelsesretten giver arbejdsgiver lov til at lave regler om hjemmearbejde, der er et personalegode og ikke en ret.
     
  • Hvornår man er på arbejde, afgøres som udgangspunkt af den aftale, som man har med sin arbejdsgiver om arbejdsforholdet, og af den overenskomst, som man er omfattet af.
     
  • Virksomhedens APV gælder også ved hjemmearbejde.
     
  • Danske arbejdsmiljøregler gælder kun for arbejde udført i Danmark. Arbejder du for en dansk virksomhed, men er bosat i Sverige, skal du følge svensk lovgivning for arbejdsmiljø, når du arbejder hjemme.
     
  • Vil du læse mere om reglerne for hjemmearbejdspladsens indretning, så læs med her: Nye regler for hjemmearbejde

 


Læs også...

Kvinder tjener i snit 12,6 procent mindre end mænd, og kvinders pensionsopsparing er 26 procent mindre end mænds. Det er to af de kedelige facts, som…

Der er tilfredshed i PROSA, efter at PET-lovændring er udskudt. IT-fagforeningen sendte forleden et åbent brev til justitsministeren, som påpegede…

Vi har hørt det uendelig mange gange: Der mangler kvinder i tech. Og vi får gang på gang at vide, at det er et problem, at piger ikke er interesserede…

Big tech er ved at kvæle rigtige fællesskaber med zombie-scrolling. Den faglige kamp har brug for, at de unge møder op og giver en injektion af…

Behandling eller undersøgelser mod barnløshed sidestilles med almindeligt sygefravær, og som funktionær har du derfor også ret til fri med løn for at…

Arbejdsmiljøet hos den danske IT-gigant er så problematisk, at de IT-professionelles fagforening nu advarer unge mod ansættelse. ”Det er prestige over…

Den danske IT-branche omsatte for knap 330 milliarder kroner sidste år, hvilket er rekord. Fremgangen sker til trods for, at det samlede antal ansatte…

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…