Når de unge fremover skal vælge uddannelse, får de nu endnu en valgmulighed.
Det ligger fast, efter uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund tirsdag godkendte en ny professionsbachelor i cybersikkerhed.
Uddannelsen vil blive udbudt på Københavns Erhvervsakademi og Erhvervsakademi Aarhus.
Det vides endnu ikke, hvor mange pladser der vil blive oprettet på professionsbacheloren i cybersikkerhed.
Hos PROSA glæder forbundssekretær Morten Rønne sig over, at der kommer et øget fokus på IT-sikkerhed.
”Det er super interessant, at vi får endnu en IT-sikkerhedsuddannelse. Det er et uhyre vigtigt område, så vi har brug for flere, der bliver skarpe på det her felt,” siger han.
”Navneforvirringen er total”
Selvom IT-fagforeningen tager godt imod den nye uddannelse, understreger Morten Rønne dog også, at der ikke er tale om en hardcore IT-uddannelse.
”Den nye professionsbachelor handler meget om governance og alt det andet rundt om IT-sikkerhed. De studerende vil som sådan ikke lære at sætte sikkerhed op eller få hardcore kode-kompetencer,” siger forbundssekretæren.
”Det gør man til gengæld på professionsbacheloren i IT-sikkerhed, som allerede findes.”
Med den nye professionsbachelor vil vi altså få to uddannelsesgrene på erhvervsakademierne, når det gælder IT-sikkerhed: Professionsbacheloren i IT-sikkerhed (hardcore IT) og professionsbacheloren i cybersikkerhed (primært governance).
Derudover har ministeren også godkendt en diplomingeniøruddannelse på Aalborg Universitet – som også blot hedder ’professionsbachelor i cybersikkerhed’.
”Navneforvirringen er total. Det bliver svært for de unge at finde rundt i, hvad de enkelte uddannelser går ud på, når de hedder næsten det samme,” siger Morten Rønne.
Fokus på den digitale dagsorden
Når man kigger på listen over nye uddannelser og uddannelsestilbud, som ministeren har godkendt, er der flere uddannelser med et digitalt islæt på listen.
Udover cyber-uddannelserne har Erhvervsakademi Dania i Silkeborg også fået lov til at udbyde en datamatikeruddannelse, Aalborg Universitet i København har fået godkendt en engelsksproget kandidat i Computer Engineering, og Syddansk Universitet i Sønderborg kan nu udbyde en engelsksproget kandidat i Supply Chain Digitalisation.
Det bliver svært for de unge at finde rundt i, hvad de enkelte uddannelser går ud på, når de hedder næsten det samme.
I ministeriet glæder Christina Egelund sig over, at der er flere STEM-uddannelser (Science, Technology, Engineering og Mathematics, red.) på listen.
”Verden forandrer sig, og det samme gør arbejdsmarkedets behov for kompetencer og viden, som gør os i stand til at følge med den teknologiske og politiske udvikling. Derfor er jeg glad for, at der nu bliver oprettet flere uddannelser, som kan bidrage til at løse udfordringer inden for blandt andet cybersikkerhed, forsvar, klima og digitalisering,” siger uddannelses- og forskningsministeren og fortsætter:
”Jeg er særligt glad for at kunne byde velkommen til seks nye engelsksprogede udbud fordelt i hele landet, som gør det muligt at tiltrække flere internationale studerende inden for STEM-fagene, hvor erhvervslivet i stor stil efterspørger veluddannede medarbejdere.”
Du kan finde hele listen over de nye uddannelser og uddannelsestilbud her.