Foto: KEA/PR

UDDANNELSE

Ny uddannelse i IT-sikkerhed: "Det er et uhyre vigtigt område"

Erhvervsakademierne har fået godkendt en ny professionsbachelor i cybersikkerhed, og det vækker glæde hos IT-fagforeningen PROSA ”Det er super interessant, at vi får endnu en IT-sikkerhedsuddannelse,” siger forbundssekretær Morten Rønne.


Opdateret den 20. februar 2025. Det fremgik tidligere, at den nye professionsbachelor udelukkende ville fokusere på governance og altså ikke være en hardcore IT-uddannelse. Dette er ikke korrekt, og PROSAbladet beklager fejlen.

Når de unge fremover skal vælge uddannelse, får de nu endnu en valgmulighed.

Det ligger fast, efter uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund tirsdag godkendte en ny professionsbachelor i cybersikkerhed.

Uddannelsen vil blive udbudt på Københavns Erhvervsakademi (KEA) og Erhvervsakademi Aarhus.

Det vides endnu ikke, hvor mange pladser der vil blive oprettet på professionsbacheloren i cybersikkerhed i Aarhus, men på KEA vil man optage omkring 40 studerende i sommeren 2025 og 40 i vinteren 2026.

Hos PROSA glæder forbundssekretær Morten Rønne sig over, at der kommer et øget fokus på IT-sikkerhed.

”Det er super interessant, at vi får endnu en IT-sikkerhedsuddannelse. Det er et uhyre vigtigt område, så vi har brug for flere, der bliver skarpe på det her felt,” siger han.

Fokus på cybersikkerhed fra dag ét

I dag tilbyder professionshøjskolerne allerede en såkaldt top-up-uddannelse i IT-sikkerhed. Top-up-uddannelsen tager 1,5 år, og man kan søge ind, hvis man allerede er uddannet datamatiker eller IT-teknolog.

Men med den nye professionsbachelor vil de studerende altså kunne specialisere sig i cybersikkerhed lige fra første dag på skolebænken.  

Den nye uddannelse indeholder fag som programmering, computerarkitektur, IT-sikkerhedsdrift, softwaresikkerhed og IT-sikkerhedsgovernance.

Professionsbacheloren i cybersikkerhed tager 3,5 år. Uddannelsen er dog fleksibelt bygget op, så det også er muligt at stoppe efter to år med en erhvervsakademiuddannelse i operationel cybersikkerhed.

Fokus på den digitale dagsorden

Når man kigger på listen over nye uddannelser og uddannelsestilbud, som ministeren har godkendt, er der flere uddannelser med et digitalt islæt på listen.

Aalborg Universitet har fået godkendt en diplomingeniøruddannelse i cybersikkerhed, og udover cyber-uddannelserne har Erhvervsakademi Dania i Silkeborg også fået lov til at udbyde en datamatikeruddannelse, Aalborg Universitet i København har fået godkendt en engelsksproget kandidat i Computer Engineering, og Syddansk Universitet i Sønderborg kan nu udbyde en engelsksproget kandidat i Supply Chain Digitalisation.

I ministeriet glæder Christina Egelund sig over, at der er flere STEM-uddannelser (Science, Technology, Engineering og Mathematics, red.) på listen.

”Verden forandrer sig, og det samme gør arbejdsmarkedets behov for kompetencer og viden, som gør os i stand til at følge med den teknologiske og politiske udvikling. Derfor er jeg glad for, at der nu bliver oprettet flere uddannelser, som kan bidrage til at løse udfordringer inden for blandt andet cybersikkerhed, forsvar, klima og digitalisering,” siger uddannelses- og forskningsministeren og fortsætter:

”Jeg er særligt glad for at kunne byde velkommen til seks nye engelsksprogede udbud fordelt i hele landet, som gør det muligt at tiltrække flere internationale studerende inden for STEM-fagene, hvor erhvervslivet i stor stil efterspørger veluddannede medarbejdere.”

Du kan finde hele listen over de nye uddannelser og uddannelsestilbud her.


Læs også...

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…

Meta vil udvide begrænsningerne i de ungdomskonti til Instagram, som virksomheden indførte i blandt andre USA, Canada og England i efteråret. Samtidig…

Surrogatmødre, medforældre og stedbørnsadoptanter får nu udvidede muligheder for at holde barsel. Læs om de nye regler her.

PROSA oplever en stigning blandt især mandlige medlemmer, der opsiges enten i forbindelse med, at de fremsætter ønske om afholdelse af forældreorlov,…

Netcompany har alle de rette kontakter og kontrakter med det offentlige Danmark, men det sker desværre ofte på bekostning af de ansatte. ”Der er for…

Peter var glad og spændt, da han landede sit første job i IT-branchen – en ansættelse i Netcompany. Men nu, et halvt år senere, er han ved at brænde…

Fredag den 4. april er det 50 år siden, at Bill Gates og Paul Allan stiftede virksomheden Microsoft. De gjorde hjemmecomputeren (desktop) til…

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…