ARBEJDSLIV

Nye regler om barsel for regnbuefamilier og soloforældre

Som de fleste allerede ved, så kom der nye barselsregler for børn født fra 2. august 2022, og nu kommer der også nye regler, der tilgodeser regnbuefamilier og de forældre, der kører forældreskabet solo, og som får et barn efter 1. januar 2024. Samtidig indføres der et nyt begreb – nemlig sociale forældre.

 

Regnbuefamilier

Familier findes i mange forskellige konstellationer, og med de nye regler forsøger man at gøre det lidt nemmere for de familier at holde barsel. De nye regler giver de retlige forældre en mulighed for, at de kan overføre ikke-øremærkede barselsuger til en social forælder til et barn, der bliver født den 1. januar 2024 eller senere. På den måde kan barslen deles mellem op til fire forældre.

Den barsel, der kan overføres til andre, er de 13 uger, som hver af de retlige forældre har. Tilsammen kan de retlige forældre altså overføre op til 26 ugers orlov og barselsdagpenge til en eller to sociale forældre til barnet. For at en social forælder kan få overført retten til fravær og barselsdagpenge, skal beskæftigelseskravet i barselsloven være opfyldt.

En social forælder er:

  • Den retlige forælders ægtefælle.
  • Den retlige forælders samlever, som er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet (en samlever defineres som en person, der har levet i et ægteskabslignende forhold i mindst to år på tidspunktet for orlovens begyndelse).
  • En kendt donor, der er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet.
  • Den kendte donors ægtefælle eller samlever, der er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet.


Soloforældre

De nye regler for soloforældre træder også i kraft den 1. januar 2024 for de børn, der bliver født 1. januar 2024 eller senere. Hensigten med reglerne er, at de skal forbedre orlovsmulighederne for de forældre, der er ene om deres barn.

Med soloforældre sigtes der til de familier, hvor barnet har én forælder på fødselstidspunktet for barnets fødsel eller modtagelse, eller hvis en forælder dør, mens barnet er helt lille:

  • En forælders dødsfald inden orloven med dagpenge er udnyttet.
  • En eneadoptant.
  • En mor, der har fået et barn ved assisteret reproduktion med en ukendt donor.
  • Barnets mor er en udenlandsk surrogatmor, som efter lovgivningen i fødselslandet ikke anses som mor til barnet.


Det er således ikke tilstrækkeligt, at forældrene ikke har samme bopæl eller lignende. Hvis det er tilfældet, gælder der andre regler.

Som soloforælder får du tillagt ekstra 22 ugers dagpenge under afholdelse af forældreorlov, så du i alt har 46 ugers orlov efter fødslen. Det gælder, hvis du er solofar eller solomor. Reglerne om de ekstra ugers orlov gælder, uanset om du er selvstændig, lønmodtager eller ledig.

Hvis du er soloforælder og opfylder beskæftigelseskravet, så kan du overdrage op til 32 uger med barselsdagpenge af din forældreorlov til et nærtstående familiemedlem. Det er for eksempel en voksen søskende eller dine forældre. Hensigten er blandt andet, at du som soloforælder kan blive aflastet i den første tid med dit barn.

For denne overdragelse gælder følgende:

  • Familiemedlemmet skal afvikle orloven, inden barnet bliver et år.
  • Familiemedlemmet skal opfylde beskæftigelseskravet for at få ret til fravær og barselsdagpenge.
  • Familiemedlemmet skal varsle orloven over for sin arbejdsgiver med otte ugers varsel.


En social forælder kan kun få orlov, hvis en retlig forælder ønsker at overdrage nogle af eller alle sine orlovsuger


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…