ARBEJDSLIV

Nye regler om barsel for regnbuefamilier og soloforældre

Som de fleste allerede ved, så kom der nye barselsregler for børn født fra 2. august 2022, og nu kommer der også nye regler, der tilgodeser regnbuefamilier og de forældre, der kører forældreskabet solo, og som får et barn efter 1. januar 2024. Samtidig indføres der et nyt begreb – nemlig sociale forældre.

 

Regnbuefamilier

Familier findes i mange forskellige konstellationer, og med de nye regler forsøger man at gøre det lidt nemmere for de familier at holde barsel. De nye regler giver de retlige forældre en mulighed for, at de kan overføre ikke-øremærkede barselsuger til en social forælder til et barn, der bliver født den 1. januar 2024 eller senere. På den måde kan barslen deles mellem op til fire forældre.

Den barsel, der kan overføres til andre, er de 13 uger, som hver af de retlige forældre har. Tilsammen kan de retlige forældre altså overføre op til 26 ugers orlov og barselsdagpenge til en eller to sociale forældre til barnet. For at en social forælder kan få overført retten til fravær og barselsdagpenge, skal beskæftigelseskravet i barselsloven være opfyldt.

En social forælder er:

  • Den retlige forælders ægtefælle.
  • Den retlige forælders samlever, som er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet (en samlever defineres som en person, der har levet i et ægteskabslignende forhold i mindst to år på tidspunktet for orlovens begyndelse).
  • En kendt donor, der er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet.
  • Den kendte donors ægtefælle eller samlever, der er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet.


Soloforældre

De nye regler for soloforældre træder også i kraft den 1. januar 2024 for de børn, der bliver født 1. januar 2024 eller senere. Hensigten med reglerne er, at de skal forbedre orlovsmulighederne for de forældre, der er ene om deres barn.

Med soloforældre sigtes der til de familier, hvor barnet har én forælder på fødselstidspunktet for barnets fødsel eller modtagelse, eller hvis en forælder dør, mens barnet er helt lille:

  • En forælders dødsfald inden orloven med dagpenge er udnyttet.
  • En eneadoptant.
  • En mor, der har fået et barn ved assisteret reproduktion med en ukendt donor.
  • Barnets mor er en udenlandsk surrogatmor, som efter lovgivningen i fødselslandet ikke anses som mor til barnet.


Det er således ikke tilstrækkeligt, at forældrene ikke har samme bopæl eller lignende. Hvis det er tilfældet, gælder der andre regler.

Som soloforælder får du tillagt ekstra 22 ugers dagpenge under afholdelse af forældreorlov, så du i alt har 46 ugers orlov efter fødslen. Det gælder, hvis du er solofar eller solomor. Reglerne om de ekstra ugers orlov gælder, uanset om du er selvstændig, lønmodtager eller ledig.

Hvis du er soloforælder og opfylder beskæftigelseskravet, så kan du overdrage op til 32 uger med barselsdagpenge af din forældreorlov til et nærtstående familiemedlem. Det er for eksempel en voksen søskende eller dine forældre. Hensigten er blandt andet, at du som soloforælder kan blive aflastet i den første tid med dit barn.

For denne overdragelse gælder følgende:

  • Familiemedlemmet skal afvikle orloven, inden barnet bliver et år.
  • Familiemedlemmet skal opfylde beskæftigelseskravet for at få ret til fravær og barselsdagpenge.
  • Familiemedlemmet skal varsle orloven over for sin arbejdsgiver med otte ugers varsel.


En social forælder kan kun få orlov, hvis en retlig forælder ønsker at overdrage nogle af eller alle sine orlovsuger


Læs også...

Danmarks Radios krav om login lever ikke op til GDPR-regler. Det fastslår IT-politisk rådgiver, Ole Tange, efter at have set et svarskrift fra…

Hvor langt skal du egentlig acceptere at skulle transportere dig ekstra, når dit arbejdssted flytter? Læs med her.

Stor jubel i Landstingssalen på Christiansborg, da høring om datasuverænitet langt hen ad vejen handlede om at smide big tech på porten og lukke…

Arbejdsgiver har ansvar for at sikre arbejdsmiljøet ved hjemmearbejde. Det fastslår en ny afgørelse fra Højesteret, hvor en kvinde kom til skade under…

Kvinder tjener i snit 12,6 procent mindre end mænd, og kvinders pensionsopsparing er 26 procent mindre end mænds. Det er to af de kedelige facts, som…

Der er tilfredshed i PROSA, efter at PET-lovændring er udskudt. IT-fagforeningen sendte forleden et åbent brev til justitsministeren, som påpegede…

Vi har hørt det uendelig mange gange: Der mangler kvinder i tech. Og vi får gang på gang at vide, at det er et problem, at piger ikke er interesserede…

Big tech er ved at kvæle rigtige fællesskaber med zombie-scrolling. Den faglige kamp har brug for, at de unge møder op og giver en injektion af…

Behandling eller undersøgelser mod barnløshed sidestilles med almindeligt sygefravær, og som funktionær har du derfor også ret til fri med løn for at…

Arbejdsmiljøet hos den danske IT-gigant er så problematisk, at de IT-professionelles fagforening nu advarer unge mod ansættelse. ”Det er prestige over…