ÅRET DER GIK

Nye teknologier kan sætte patienten i centrum

Sundhedssektoren står på mange måder på en brændende platform. Der er behov for at tænke anderledes – og her kommer teknologien ind i billedet, mener Jacob Høy Berthelsen. Han er stifter af health tech-selskabet Enversion, og han håber, at sundhedssektoren vil være åben for de muligheder, ny teknologi kan føre med sig.

 

Hvad var overskriften på 2023 set med dine sundheds-tech-briller?

- Den primære overskrift var: "Innovation fra periferien transformerer sundhedssektoren".

- 2023 var året, hvor sundhedsteknologien begyndte at forstå, at ægte innovation kommer udefra og ind i sundhedssektoren. Man kan egentlig bare kigge på, hvor det er lykkedes at rejse forholdsvig mange penge i det økosystem, vi har. Det er ikke inde i kerneoperationerne. Det er udefra.

- Det gælder for eksempel Corti, Lenus Health og Hej Doktor. De er alle sammen lidt ude i periferien af sundhedssektoren.

Hvilken overskrift vil du helst sætte på 2024?

- I 2024 ser jeg følgende overskrift: "Health Tech, drevet fra periferien" – og jeg tror, det er en nødvendig udvikling.

- For hvad er det, at sundhedssektoren er virkelig god til? Den er rigtig god til at drifte og forske. Men sundhedssektoren er ikke god til at udvikle, for udvikling er mere usikkert.

- Forskning er selvfølgelig også usikkert, men det er samtidig også ufarligt. For en forskningsartikel rykker jo ikke ved noget nu og her. Man skal ikke ind og ændre i nogle kerneting i sundhedssektoren – og det er netop det, sektoren kalder på.

Vi sakker enormt meget bagud lige nu.

- Der er behov for, at vi udvikler os og forandrer nogle ting helt inde i kernen, men selve systemet er slet ikke gearet til det, fordi driften skal køre fuldstændig stringent. Der er en masse guidelines, og alle er instrueret i, hvordan man skal gøre hver enkelt ting. Udvikling handler netop om, at der ikke er en guideline.

- Så min pointe er, at jeg ikke kan se, hvordan udviklingen skal kunne komme indefra. Mindsettet er simpelthen ikke til det.

- Min opfordring til sundhedssektoren er derfor, at man begynder at omfavne udvikling mere, end man har gjort hidtil. At man begynder at se det som en gave, når der kommer nogen og løber en risiko, fordi man prøver at gøre tingene anderledes. Det skal embraces, fremfor at sundhedssystemet ser det som en konkurrent.

Hvilke tre tendenser skal vi holde øje med i 2024?

  • Stigende adgang til sundhedsdata for patienter og sundhedsudbydere
  • Væksten af telemedicin og fjernovervågning
  • Integrering af kunstig intelligens i administrative arbejdsgange og indenfor forebyggelse

 

Hvad glæder du dig mest til i 2024?

- Jeg glæder mig mest til at se, hvordan teknologier som Kaunt og Hvil vil ændre spillet i sundhedssektoren og forbedre patienternes livskvalitet.

- Kaunt er en AI-løsning, der fuldautomatiserer det at håndtere en faktura i et bogholderi, og Hvil er et hyperpersonaliseret søvnbehandling for folk med søvnproblemer, så her er vi ude i forebyggelseslaget.

- Ingen af de to teknologier passer direkte ind i sundhedssektoren. De kommer udefra, og det gør, at de er lidt mere ufarlige.

- Jeg mener, at en teknologi som Hvil kan være med til at forbedre livskvaliteten, fordi det i høj grad er patienterne, der er i fokus. Det er det jo ikke i normal klinisk praksis. Jeg ved godt, at man siger det i skåltalerne, men hidtil har det været systemet før patienten – og nu begynder patienten at få nogle værktøjer, der gør, at de kan interagere langt mere med læger og andet personale.

Min bekymring for 2024 er, at traditionelle tilgange stadig bremser innovation i sundhedsteknologi.

Er der noget, som bekymrer dig, når vi taler om udviklingen i 2024?

- Min bekymring for 2024 er, at traditionelle tilgange stadig bremser innovation i sundhedsteknologi. Vi skal bryde igennem den træge implementering og omfavne ægte forandringer.

- Vi sakker enormt meget bagud lige nu. Vi har et virkelig godt system, men vi har også bygget nogle sektorer og skabt nogle mindsets hos faggrupperne, som vi ikke lige får ændret i morgen.

- De nye løsninger kan være en kæmpe ressource, fordi de kan hjælpe med forebyggelse, så færre borgere kommer ind i maskineriet.

- Sundhedssektoren er nødt til at tænke anderledes og omfavne de nye teknologier. Lige nu er der nogle brændende platforme, fordi ressourcerne ikke længere er der til, at vi kan blive ved med at gøre tingene, som vi altid har gjort. Det kan forhåbentlig betyde, at der er åbenhed for forandring.


Læs også...

Hvis det offentlige bøjer sig så meget for tech-giganterne, at de ligefrem vil gøre det ulovlige lovligt, så er en vigtig beskyttelse af os alle…

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…