ÅRET DER GIK

Nye teknologier kan sætte patienten i centrum

Sundhedssektoren står på mange måder på en brændende platform. Der er behov for at tænke anderledes – og her kommer teknologien ind i billedet, mener Jacob Høy Berthelsen. Han er stifter af health tech-selskabet Enversion, og han håber, at sundhedssektoren vil være åben for de muligheder, ny teknologi kan føre med sig.

 

Hvad var overskriften på 2023 set med dine sundheds-tech-briller?

- Den primære overskrift var: "Innovation fra periferien transformerer sundhedssektoren".

- 2023 var året, hvor sundhedsteknologien begyndte at forstå, at ægte innovation kommer udefra og ind i sundhedssektoren. Man kan egentlig bare kigge på, hvor det er lykkedes at rejse forholdsvig mange penge i det økosystem, vi har. Det er ikke inde i kerneoperationerne. Det er udefra.

- Det gælder for eksempel Corti, Lenus Health og Hej Doktor. De er alle sammen lidt ude i periferien af sundhedssektoren.

Hvilken overskrift vil du helst sætte på 2024?

- I 2024 ser jeg følgende overskrift: "Health Tech, drevet fra periferien" – og jeg tror, det er en nødvendig udvikling.

- For hvad er det, at sundhedssektoren er virkelig god til? Den er rigtig god til at drifte og forske. Men sundhedssektoren er ikke god til at udvikle, for udvikling er mere usikkert.

- Forskning er selvfølgelig også usikkert, men det er samtidig også ufarligt. For en forskningsartikel rykker jo ikke ved noget nu og her. Man skal ikke ind og ændre i nogle kerneting i sundhedssektoren – og det er netop det, sektoren kalder på.

Vi sakker enormt meget bagud lige nu.

- Der er behov for, at vi udvikler os og forandrer nogle ting helt inde i kernen, men selve systemet er slet ikke gearet til det, fordi driften skal køre fuldstændig stringent. Der er en masse guidelines, og alle er instrueret i, hvordan man skal gøre hver enkelt ting. Udvikling handler netop om, at der ikke er en guideline.

- Så min pointe er, at jeg ikke kan se, hvordan udviklingen skal kunne komme indefra. Mindsettet er simpelthen ikke til det.

- Min opfordring til sundhedssektoren er derfor, at man begynder at omfavne udvikling mere, end man har gjort hidtil. At man begynder at se det som en gave, når der kommer nogen og løber en risiko, fordi man prøver at gøre tingene anderledes. Det skal embraces, fremfor at sundhedssystemet ser det som en konkurrent.

Hvilke tre tendenser skal vi holde øje med i 2024?

  • Stigende adgang til sundhedsdata for patienter og sundhedsudbydere
  • Væksten af telemedicin og fjernovervågning
  • Integrering af kunstig intelligens i administrative arbejdsgange og indenfor forebyggelse

 

Hvad glæder du dig mest til i 2024?

- Jeg glæder mig mest til at se, hvordan teknologier som Kaunt og Hvil vil ændre spillet i sundhedssektoren og forbedre patienternes livskvalitet.

- Kaunt er en AI-løsning, der fuldautomatiserer det at håndtere en faktura i et bogholderi, og Hvil er et hyperpersonaliseret søvnbehandling for folk med søvnproblemer, så her er vi ude i forebyggelseslaget.

- Ingen af de to teknologier passer direkte ind i sundhedssektoren. De kommer udefra, og det gør, at de er lidt mere ufarlige.

- Jeg mener, at en teknologi som Hvil kan være med til at forbedre livskvaliteten, fordi det i høj grad er patienterne, der er i fokus. Det er det jo ikke i normal klinisk praksis. Jeg ved godt, at man siger det i skåltalerne, men hidtil har det været systemet før patienten – og nu begynder patienten at få nogle værktøjer, der gør, at de kan interagere langt mere med læger og andet personale.

Min bekymring for 2024 er, at traditionelle tilgange stadig bremser innovation i sundhedsteknologi.

Er der noget, som bekymrer dig, når vi taler om udviklingen i 2024?

- Min bekymring for 2024 er, at traditionelle tilgange stadig bremser innovation i sundhedsteknologi. Vi skal bryde igennem den træge implementering og omfavne ægte forandringer.

- Vi sakker enormt meget bagud lige nu. Vi har et virkelig godt system, men vi har også bygget nogle sektorer og skabt nogle mindsets hos faggrupperne, som vi ikke lige får ændret i morgen.

- De nye løsninger kan være en kæmpe ressource, fordi de kan hjælpe med forebyggelse, så færre borgere kommer ind i maskineriet.

- Sundhedssektoren er nødt til at tænke anderledes og omfavne de nye teknologier. Lige nu er der nogle brændende platforme, fordi ressourcerne ikke længere er der til, at vi kan blive ved med at gøre tingene, som vi altid har gjort. Det kan forhåbentlig betyde, at der er åbenhed for forandring.


Læs også...

AI vil påvirke voldsomt mange arbejdsopgaver og måden at arbejde på. En stor mængde unge risikerer at ramme arbejdsmarkedet i hård konkurrence med en…

I takt med tiden: PROSA har fået nyt logo og nyt payoff/slogan. Der er tale om en modernisering, som skal signalere endnu tættere bånd til det, som…

Vi skal fokusere meget mere på det, som italieneren Mario Draghi sagde i september 2024. Det mener Stephen Alstrup, der er professor på Datalogisk…

Erhvervsakademierne har fået godkendt en ny professionsbachelor i cybersikkerhed. Det vækker glæde hos IT-fagforeningen PROSA – også selvom den nye…

Marcus, Lucas, Karl-Emil og Arthur startede for et lille år siden virksomheden Spaak, som ved hjælp af AI-modellem Hamilton samler et 360 overblik…

Hvad var vildest i 2024, og hvad skal vi se frem til i 2025? Året er ved at rinde ud, og vi spurgt Rasmus Theilsø Madsen, der er Head of Strategy hos…

DRENGESTREGER: Fire 21-årige iværksættere og deres endnu yngre ansatte har succes med AI-modellen Hamilton, som laver politisk konsulentarbejde. De…

Året er ved at rinde ud, og vi kigger tilbage på op- og nedture i 2024. I denne omgang spørger vi Natasha Friis Saxberg, der er adm. direktør i…

I dag er omkring 80 pct. af alle AI-udviklere mænd, og det er en skævhed, der skal ændres, mener Natasha Norsker. Rollemodeller, kvindelige…

Alle – også IT-folk – har et ansvar i den grønne omstilling, og en ny bog vil sætte fokus på, hvad du helt konkret kan gøre for at sikre, at dit…