Skal vi kunne udvikle og fabrikere mikrochips i Danmark?
Svaret er et klart 'ja', hvis man spørger en række aktører, der nu er gået sammen om skabe et nyt center.
Centret, der skal hedde 'Danish Chips Competence Centre', får hovedkvarter på DTU. Tanken er, at startups og andre virksomheder skal kunne få råd og ekspertviden fra førende forskere fra DTU, Københavns Universitet, Aarhus Universitet og DFM - Danmarks Nationale Metrologiinstitut.
Det nye center skal også have specialiseret udstyr, hvor virksomhederne kan teste produktion af mikrochips.
”Et stærkt udviklings- og produktionsmiljø inden for chipteknologi er en forudsætning for, at vi kan holde os konkurrencedygtige på en række vigtige områder som kvanteteknologi og kunstig intelligens. Med stigende global konkurrence er det afgørende, at den viden, der skabes i forskningen, hurtigt kommer ud og gøre en forskel i erhvervslivet. Det er det, centeret kan levere gennem et tæt samarbejde mellem førende universiteter og industrien,” siger Anders Bjarklev, der er rektor på DTU, i en pressemeddelelse.
Et stærkt udviklings- og produktionsmiljø inden for chipteknologi er en forudsætning for, at vi kan holde os konkurrencedygtige.
Hos industrien ser man også et stort potentiale i det nye center.
”Danish Chips Competence Centre kommer til at skabe forudsætningerne for vækst og innovation i startups så vel som etablerede virksomheder – både når det kommer til kendte chipteknologier, som anvendes i erhvervslivet i dag, og i udviklingen af fremtidens kvantechips," siger Andreas Espersen, der er branchedirektør i DI Digital.
Det nye center har et budget på 57 millioner kroner over de næste fire år, og pengene kommer dels fra EU og dels fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Andre europæiske lande er i gang med at oprette lignende centre, og sammen skal centrene understøtte EU’s ambition om at fordoble produktionen af chips inden for Europas grænser inden 2030.
Institut for Elektro- & Computerteknologi på Aarhus Universitet har ansvar for chipdesign, altså hvordan man konstruerer en chip med de ønskede egenskaber.
Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet har ansvar for kvantechips. Kvantechips benytter sig af kvantemekanik, der åbner for helt nye anvendelsesmuligheder, for eksempel i kvantecomputere.
DTU har ansvar for fabrikation. DTU Nanolab har Danmarks største renrum, hvor man kan udvikle, teste og fabrikere avancerede mikrochips. DTU Nanolab har samtidig et stærkt forskningsmiljø inden for nano- og mikrofabrikation.
DFM skal bidrage med avanceret måleteknik især i forbindelse med kvanteegenskaber.
Dansk Industri har ansvar for kontakten til de medvirkende virksomheder. DI Digital repræsenterer flere end 900 teknologivirksomheder og har indgående kendskab til branchens behov.
Kilde: DTU