LIGESTILLING

Øremærket barsel til mænd

Forslag om øremærket barsel til mænd bør også indtænke regnbuefamilier og soloforældre, mener PROSA.

Med en historisk aftale har Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) spillet en politisk presbold om øremærket barsel over til regeringen, der hidtil har været nølende i forhold til at skabe ligestilling på barselsområdet.

Ifølge aftalen øremærkes 11 ugers barsel til både mødre og fædre. Hvis den ene forælder ikke gør brug af alle 11 uger, bortfalder de. De kan ikke overføres til den anden. De resterende 26 ugers barsel kan derimod frit overføres mellem mor og far – men som udgangspunkt tildeles mor og far halvdelen hver.

”Den måde, barsels- og forældreorloven er indrettet på i dag, betyder, at mor i gennemsnit tager 90 procent af orloven, og det koster kvinderne dyrt”, siger Majbritt Berlau, der er næstformand i FH.

Hun henviser til talrige undersøgelser, der viser, at kvinders karrierer og ikke mindst løn stagnerer, når familien får det første barn.

Et studie fra Københavns Universitet fra 2018 viser, at fødslen af det første barn i gennemsnit koster mor 30 procent på lønnen i årene lige efter fødslen, blandt andet fordi kvinderne oftest tager langt størstedelen af barsels- og forældreorloven.

Selv 10 år senere ligger moderens indkomst stadig cirka 20 procent under, hvad den ville have været, hvis hun ikke havde fået et barn.

Både FH, DA og de danske politikere er presset til handling af et EU-direktiv, som skal være implementeret senest i 2022. Direktivet kræver, at medlemslandene sikrer ni ugers øremærket barsel til begge forældre.

Der er ikke frit valg, når der i en familie er stor lønforskel
- Hanne Lykke Jespersen, næstformand i PROSA

PROSAs næstformand Hanne Lykke Jespersen glæder sig over aftalen, der er faldet på plads efter et års forhandlinger, men hun understreger, at modellen bør ledsages af fuld lønkompensation for at opnå reel lighed.

”Der er ikke frit valg, når der i en familie er stor lønforskel. Så er det ganske enkelt økonomisk dyrt, at den højtlønnede tager orloven”, siger hun og opfordrer til, at der også indtænkes andre familieformer i barselsregler.

”Her tænker vi både på regnbuefamilier og soloforældre”, siger hun.


Læs også...

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…

Hatespeech, antifeminisme og manosfære er blevet forrygende forretningsmodeller for influencers på sociale medier. De har fået godt tag i unge mænd…

Tobias Fonsmark har aldrig før oplevet så stor interesse for datasikkerhed og open source. På tværs af europæiske grænser vokser nye initiativer frem.…

To danske forskere har fået 21 millioner kroner til at etablere det første center i verden, som skal forske i effekterne, når kunstig intelligens…

Er din arbejdsgiver blevet opkøbt af en anden virksomhed? Her vil du som ansat have nogle særlige rettigheder – bliv klogere her.

Sven Uhrenholdt Frenzel er 31 år og arbejder som systemarkitekt hos Banedanmark.

Tusindvis af børn og unge ser med, når William Karlberg og hans kolleger tager politiuniformen på og livestreamer en gamingaften eller lægger en…

PROSA kæmper for en 30 timers arbejdsuge, for det vil komme både den enkelte, virksomhederne og samfundet til gode. Samtidig trænger fagforeningerne…

Vores samfund er ikke gearet til en 30 timers arbejdsuge, og derfor risikerer medarbejdere på nedsat tid at komme i problemer, hvis de på et tidspunkt…

"Arbejd, arbejd!" synger Bikstok Røgsystem intenst. Men er sandheden, at vi skal arbejde mer', mer' og endnu mer'? I øjeblikket er vores arbejdsliv…