overvågning

Palantir kommer til Danmark

PROSA inviterer 14. december til paneldebat om politiets brug af datadrevet efterforskning. Mød blandt andre repræsentanter fra Palantir, som står bag dansk politis it-system POL-INTEL.

Den amerikanske virksomhed Palantir er både berømt og berygtet for at udvikle avancerede analyseværktøjer baseret på big data, som giver politiet mulighed for i realtid at undersøge enorme datamængder og i visse tilfælde også tage skridt til såkaldt prædiktivt politiarbejde eller predictive policing for at forhindre forbrydelser.

Palantirs teknologi benyttes af politimyndigheder i en lang række lande til efterforskning og opklaring af forbrydelser, og herhjemme udgør det rygraden i politiets it-system POL-INTEL, som blev indkøbt i 2017.

Systemet samkører information fra eksempelvis politirapporter og anmeldelser af kriminalitet i politiets egne databaser med eksterne kilder, men der har været meget lidt indsigt i POL-INTEL for offentligheden.

”Problemet med POL-INTEL er, at holdningen til, hvad systemet egentlig kan og er i stand til at gøre, varierer alt efter, hvem du spørger. Kritikere vil sige, at det er et profileringsværktøj, mens repræsentanter for politiet vil sige, at det er en simpel søgemaskine for politifolk”, siger Vasilis Galis, der er lektor ved IT-Universitetet.

Europæisk forskningsprojekt

Han er også leder af CUPP-projektet (Critical Understanding of Predictive Policing), hvor forskere fra seks universiteter og forskningscentre i Danmark, Estland, Letland, Norge og Storbritannien ud fra hver deres synsvinkel undersøger politiets brug af teknologi til kriminalitetsbekæmpelse og betydningen for borgerne i demokratiske samfund.

I hjertet af den debat står spørgsmålet om overvågning, retssikkerhed og privatlivsbeskyttelse.

For digitaliseringen og overvågningsteknologien producerer stadig flere data om os alle – og det samme gør de digitale aftryk fra internettet, sociale medier og mobiltelefoner.

Samtidig er der mange eksempler på alvorlige svagheder og indbygget bias i den eksisterende teknologi til eksempelvis ansigtsgenkendelse.

Åbner for faldgruber

Samlet set betyder det ifølge kritikere, at borgernes rettigheder er under angreb, når myndighederne og ordensmagten får adgang til så meget indsigt i vores daglige liv og færden.

”Politiets arbejde ændrer sig markant i takt med, at de får adgang til flere og flere digitale værktøjer. Men det åbner også for en række faldgruber. I et demokratisk samfund er tilliden til politiet afgørende, og derfor skal der være indsigt i politiets arbejdsmetoder og redskaber”, siger Niels Bertelsen.

De it-professionelles fagforening PROSA indgår i det treårige CUPP-projekt som civilsamfundspartner og inviterer til seminar og paneldebat tirsdag den 14. december under overskriften ”Big Data and the Police: Between Utopia and Dystopia”.

”Big Data and the Police: Between Utopia and Dystopia”

Du kan blandt andet møde:

Paula Kift, Privacy and Civil Liberties Engineer, Palantir Technologies, USA

Christian Wiese Svanberg, tidligere Data Protection Officer i Rigspolitiet under indførelsen af POL-INTEL

Jesper Lund, formand for IT-politisk Forening

Seminaret finder sted i PROSAs lokaler, Vester Farimagsgade 37A, København V, og tilmelding er nødvendig.

Yderligere oplysninger:
Ole Hoff-Lund, kommunikationschef i PROSA, telefon 26 83 81 84
Theis Duelund Jensen, pressemedarbejder på IT-Universitetet, telefon 25 55 04 47
Læs mere på CUPP’s hjemmeside


Læs også...

Digital entropi. En fjerdedel af alle websider fra perioden 2013 til 2023 er forsvundet. De ryger ud i den digitale glemsel.

Klimabelastningen fra Googles, Microsofts, Metas og Apples datacentre er fra 2020 til 2022 sandsynligvis omkring 7,62 gange højere end officielt…

En personalehåndbog kan udstikke væsentlige retningslinjer for dit arbejde, og brud kan få konsekvenser for din ansættelse. Indholdet kan tilmed…

Der kommer flere og flere kvinder ind på landets datamatikeruddannelser, men hvad gør man for at tiltrække og fastholde kvinderne? PROSAbladet har…

PROSAs it-ekspert Ole Tange fik kaffen galt i halsen, da han hørte justitsminister Peter Hummelgaards udmelding omkring, at politiet skal kunne få…

I 2015 blev der optaget 85 kvinder på landets datamatikeruddannelser. I år er tallet 147, og selvom kvinderne stadig er en minoritet på den tekniske…

Sara Statoua er en af de nye elever på datamatikeruddannelsen i Aarhus. Hun glæder sig til at få fingrene i programmering og it-udvikling – også…

"Hvor mange flere beviser skal politikerne bruge?" Det spørger forbundet af it-professionelle om, efter at endnu en rapport fastslår, at introduktion…

Der er kamp om de dygtige cybersikkerhedsspecialister, som bestemt ikke hænger på træerne. Industriens Fond har sat gang i forskellige projekter, der…

En dom ved en amerikansk domstol, der slår fast, at Google har brudt konkurrenceloven ved ulovligt at have opnået monopol som default søgemaskine, får…