Arbejdsliv

Personalehåndbogen – husk at læse den!

En personalehåndbog kan udstikke væsentlige retningslinjer for dit arbejde, og brud kan få konsekvenser for din ansættelse. Indholdet kan tilmed ændres fra dag dag af ledelsen, og det er derfor vigtigt, at du holder dig opdateret med indholdet. Jurist i PROSA, Camilla Winther, gennemgår her reglerne omkring personalehåndbogen.


En personalehåndbog indeholder en række nyttige informationer om virksomhedens forhold og findes ofte i elektronisk form på en virksomheds intranet. Det er ikke en lokalaftale, og den erstatter ikke en ansættelseskontrakt, men indholdet i en personalehåndbog er et supplement til din ansættelseskontrakt.

De regler og retningslinjer, der fremgår af personalehåndbogen, er alle noget, som er ensidigt fastsat af virksomheden som en del af ledelsesretten. Alle medarbejdere, især nye, skal orienteres om og sikres adgang til personalehåndbogen, og det er god stil, når en virksomhed henviser til den i en kontrakt.

Det er ikke et krav, at en virksomhed har en personalehåndbog, men det er en god idé.

Personalehåndbogen kan fx indeholde

  • Regler for håndtering af sygdom, herunder procedure for sygefraværsmelding
  • Retningslinjer for fejring af mærkedage
  • Retningslinjer for efteruddannelse
  • Alkohol og rygepolitik 
  • It- og e-mailpolitik 
  • Regler for barsel, orlov og frihed i forbindelse med barns sygdom
     

Hvad skal du holde øje med?

Du skal sætte dig grundigt ind i de forhold, personalehåndbogen beskriver, da det er generelle vilkår for dit ansættelsesforhold. Der kan stå noget om regler for, hvordan du skal sygemelde dig, om det skal være inden et bestemt klokkeslæt eller på en særlig måde, om en sms er acceptabel, eller om arbejdsgiver forventer et opkald.

Når reglerne er beskrevet i personalehåndbogen, betyder det, at de skal overholdes, og derfor kan et brud på en regel have ansættelsesretslige konsekvenser for dig.

Det er dit ansvar at holde dig ajour med indholdet, så du skal helst have styr på indholdet gennem hele din ansættelse, og du skal især holde øje med, om der kommer ændringer, der har betydning for dine vilkår.

Det kan være ændringer i barselsvilkår – hvis eksempelvis retten til løn under fædreorlov pludselig falder bort, eller hvis en frokostordning forsvinder, så du nu selv skal have fat i rugbrød og Stryhns.

Skal man tåle ændringer i en personalehåndbog?

Ændringer i en personalehåndbog skal som udgangspunkt tåles.

Hvis ændringer er noget, der vedrører din løn, fx løn under barsel, så skal det varsles bort med dit individuelle opsigelsesvarsel, da det er en såkaldt væsentlig ændring, der falder ind under funktionærlovens beskyttelse.

Men ændringer kan altså gennemføres. Andre ting som morgenmad hver fredag vil kunne ændres fra uge til uge. Er du i tvivl om en ændring af vilkår er væsentlig, anbefaler vi altid, at du tjekker med PROSA.

Hvis ændringerne i en personalehåndbog sker i forbindelse med en virksomhedsoverdragelse, skal du tjekke, om den ret, der nu er forsvundet i forbindelse med, at du er blevet overdraget til en ny arbejdsgiver, stammer fra en overenskomst eller lokalaftale, eller om den blot er en ret, som arbejdsgiver egenhændig har valgt at give sine medarbejdere.

Her er udgangspunktet, at en ret i en overenskomst eller lokalaftale skal varsles med dit individuelle varsel, mens en ret i en personalehåndbog typisk kan fjernes med et rimeligt, men mindre varsel. Dette også selvom man mister værdien af de to fridage til at passe sit syge barn. Faktum er, at man ved en virksomhedsoverdragelse må tåle ”mindre ændringer”, også selvom det føles urimeligt.

PROSA anbefaler altid, at du får udleveret og gennemlæst din personalehåndbog, før du sætter din underskrift på ansættelsesaftalen, så du ved, hvad du siger ja til.


Læs også...

AI vil påvirke voldsomt mange arbejdsopgaver og måden at arbejde på. En stor mængde unge risikerer at ramme arbejdsmarkedet i hård konkurrence med en…

I takt med tiden: PROSA har fået nyt logo og nyt payoff/slogan. Der er tale om en modernisering, som skal signalere endnu tættere bånd til det, som…

Vi skal fokusere meget mere på det, som italieneren Mario Draghi sagde i september 2024. Det mener Stephen Alstrup, der er professor på Datalogisk…

Erhvervsakademierne har fået godkendt en ny professionsbachelor i cybersikkerhed. Det vækker glæde hos IT-fagforeningen PROSA – også selvom den nye…

Marcus, Lucas, Karl-Emil og Arthur startede for et lille år siden virksomheden Spaak, som ved hjælp af AI-modellem Hamilton samler et 360 overblik…

Hvad var vildest i 2024, og hvad skal vi se frem til i 2025? Året er ved at rinde ud, og vi spurgt Rasmus Theilsø Madsen, der er Head of Strategy hos…

DRENGESTREGER: Fire 21-årige iværksættere og deres endnu yngre ansatte har succes med AI-modellen Hamilton, som laver politisk konsulentarbejde. De…

Året er ved at rinde ud, og vi kigger tilbage på op- og nedture i 2024. I denne omgang spørger vi Natasha Friis Saxberg, der er adm. direktør i…

I dag er omkring 80 pct. af alle AI-udviklere mænd, og det er en skævhed, der skal ændres, mener Natasha Norsker. Rollemodeller, kvindelige…

Alle – også IT-folk – har et ansvar i den grønne omstilling, og en ny bog vil sætte fokus på, hvad du helt konkret kan gøre for at sikre, at dit…