Arbejdsliv

Personalehåndbogen – husk at læse den!

En personalehåndbog kan udstikke væsentlige retningslinjer for dit arbejde, og brud kan få konsekvenser for din ansættelse. Indholdet kan tilmed ændres fra dag dag af ledelsen, og det er derfor vigtigt, at du holder dig opdateret med indholdet. Jurist i PROSA, Camilla Winther, gennemgår her reglerne omkring personalehåndbogen.


En personalehåndbog indeholder en række nyttige informationer om virksomhedens forhold og findes ofte i elektronisk form på en virksomheds intranet. Det er ikke en lokalaftale, og den erstatter ikke en ansættelseskontrakt, men indholdet i en personalehåndbog er et supplement til din ansættelseskontrakt.

De regler og retningslinjer, der fremgår af personalehåndbogen, er alle noget, som er ensidigt fastsat af virksomheden som en del af ledelsesretten. Alle medarbejdere, især nye, skal orienteres om og sikres adgang til personalehåndbogen, og det er god stil, når en virksomhed henviser til den i en kontrakt.

Det er ikke et krav, at en virksomhed har en personalehåndbog, men det er en god idé.

Personalehåndbogen kan fx indeholde

  • Regler for håndtering af sygdom, herunder procedure for sygefraværsmelding
  • Retningslinjer for fejring af mærkedage
  • Retningslinjer for efteruddannelse
  • Alkohol og rygepolitik 
  • It- og e-mailpolitik 
  • Regler for barsel, orlov og frihed i forbindelse med barns sygdom
     

Hvad skal du holde øje med?

Du skal sætte dig grundigt ind i de forhold, personalehåndbogen beskriver, da det er generelle vilkår for dit ansættelsesforhold. Der kan stå noget om regler for, hvordan du skal sygemelde dig, om det skal være inden et bestemt klokkeslæt eller på en særlig måde, om en sms er acceptabel, eller om arbejdsgiver forventer et opkald.

Når reglerne er beskrevet i personalehåndbogen, betyder det, at de skal overholdes, og derfor kan et brud på en regel have ansættelsesretslige konsekvenser for dig.

Det er dit ansvar at holde dig ajour med indholdet, så du skal helst have styr på indholdet gennem hele din ansættelse, og du skal især holde øje med, om der kommer ændringer, der har betydning for dine vilkår.

Det kan være ændringer i barselsvilkår – hvis eksempelvis retten til løn under fædreorlov pludselig falder bort, eller hvis en frokostordning forsvinder, så du nu selv skal have fat i rugbrød og Stryhns.

Skal man tåle ændringer i en personalehåndbog?

Ændringer i en personalehåndbog skal som udgangspunkt tåles.

Hvis ændringer er noget, der vedrører din løn, fx løn under barsel, så skal det varsles bort med dit individuelle opsigelsesvarsel, da det er en såkaldt væsentlig ændring, der falder ind under funktionærlovens beskyttelse.

Men ændringer kan altså gennemføres. Andre ting som morgenmad hver fredag vil kunne ændres fra uge til uge. Er du i tvivl om en ændring af vilkår er væsentlig, anbefaler vi altid, at du tjekker med PROSA.

Hvis ændringerne i en personalehåndbog sker i forbindelse med en virksomhedsoverdragelse, skal du tjekke, om den ret, der nu er forsvundet i forbindelse med, at du er blevet overdraget til en ny arbejdsgiver, stammer fra en overenskomst eller lokalaftale, eller om den blot er en ret, som arbejdsgiver egenhændig har valgt at give sine medarbejdere.

Her er udgangspunktet, at en ret i en overenskomst eller lokalaftale skal varsles med dit individuelle varsel, mens en ret i en personalehåndbog typisk kan fjernes med et rimeligt, men mindre varsel. Dette også selvom man mister værdien af de to fridage til at passe sit syge barn. Faktum er, at man ved en virksomhedsoverdragelse må tåle ”mindre ændringer”, også selvom det føles urimeligt.

PROSA anbefaler altid, at du får udleveret og gennemlæst din personalehåndbog, før du sætter din underskrift på ansættelsesaftalen, så du ved, hvad du siger ja til.


Læs også...

Digital entropi. En fjerdedel af alle websider fra perioden 2013 til 2023 er forsvundet. De ryger ud i den digitale glemsel.

Klimabelastningen fra Googles, Microsofts, Metas og Apples datacentre er fra 2020 til 2022 sandsynligvis omkring 7,62 gange højere end officielt…

Der kommer flere og flere kvinder ind på landets datamatikeruddannelser, men hvad gør man for at tiltrække og fastholde kvinderne? PROSAbladet har…

PROSAs it-ekspert Ole Tange fik kaffen galt i halsen, da han hørte justitsminister Peter Hummelgaards udmelding omkring, at politiet skal kunne få…

I 2015 blev der optaget 85 kvinder på landets datamatikeruddannelser. I år er tallet 147, og selvom kvinderne stadig er en minoritet på den tekniske…

Sara Statoua er en af de nye elever på datamatikeruddannelsen i Aarhus. Hun glæder sig til at få fingrene i programmering og it-udvikling – også…

"Hvor mange flere beviser skal politikerne bruge?" Det spørger forbundet af it-professionelle om, efter at endnu en rapport fastslår, at introduktion…

Der er kamp om de dygtige cybersikkerhedsspecialister, som bestemt ikke hænger på træerne. Industriens Fond har sat gang i forskellige projekter, der…

En dom ved en amerikansk domstol, der slår fast, at Google har brudt konkurrenceloven ved ulovligt at have opnået monopol som default søgemaskine, får…

Ifølge mediet The Independent steg antallet af internetbrug og skærmtiden i 2024. Mediet har sammen med Datareportal.com samlet en oversigt over…