kunst

Pest eller corona

Statens Museum for Kunst (SMK) viser hvordan epidemier gennem tiden har påvirket og forandret både verden og kunsten.

Pest, kolera, tuberkulose, aids – og corona. Med et nyt initiativ inviterer Statens Museum for Kunst (SMK) på en tur gennem museets samling og fortæller historien om, hvordan epidemier gennem tiden har påvirket og forandret både verden og kunsten.

Udstillingen ”Intet som før” viser, hvordan epidemier historisk set har ændret samfund og tvunget mennesker til at forestille sig verden på ny. Kunstsamlingen er fuld af spor fra tidligere epidemier, og publikum ledes gennem mere end 700 års kunst.

På ruten kommer man blandt andet forbi 1300-tallets sorte død, koleraen i midten af 1850’erne, tuberkulosen i tiden omkring det moderne gennembrud, den spanske syge ved 1. verdenskrigs afslutning og aids-epidemien omkring 1990.

”Datidens kunst kan skabe nye perspektiver på den krisetid, vi står i netop nu. En tid, hvor vi endnu ikke ved, hvilke forandringer corona-pandemien vil medføre, men hvor kunsten måske kan være med til at pege på, hvad der kommer efter, og hvordan vi kan leve med det”, siger Mikkel Bogh, der er direktør for SMK.

På billedet ses den hellige Skt. Corona, der er skytshelgen i økonomiske spørgsmål. Tavlen med Skt. Corona blev opstillet i domkirken i Siena i 1351 – tre år efter at pesten havde fejet ind over byen

Intet som før

Statens Museum for Kunst

8. september til 22. november 2020


Læs også...

Der er tilfredshed i PROSA, efter at PET-lovændring er udskudt. IT-fagforeningen sendte forleden et åbent brev til justitsministeren, som påpegede…

Vi har hørt det uendelig mange gange: Der mangler kvinder i tech. Og vi får gang på gang at vide, at det er et problem, at piger ikke er interesserede…

Big tech er ved at kvæle rigtige fællesskaber med zombie-scrolling. Den faglige kamp har brug for, at de unge møder op og giver en injektion af…

Behandling eller undersøgelser mod barnløshed sidestilles med almindeligt sygefravær, og som funktionær har du derfor også ret til fri med løn for at…

Arbejdsmiljøet hos den danske IT-gigant er så problematisk, at de IT-professionelles fagforening nu advarer unge mod ansættelse. ”Det er prestige over…

Den danske IT-branche omsatte for knap 330 milliarder kroner sidste år, hvilket er rekord. Fremgangen sker til trods for, at det samlede antal ansatte…

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…