kunst

Pest eller corona

Statens Museum for Kunst (SMK) viser hvordan epidemier gennem tiden har påvirket og forandret både verden og kunsten.

Pest, kolera, tuberkulose, aids – og corona. Med et nyt initiativ inviterer Statens Museum for Kunst (SMK) på en tur gennem museets samling og fortæller historien om, hvordan epidemier gennem tiden har påvirket og forandret både verden og kunsten.

Udstillingen ”Intet som før” viser, hvordan epidemier historisk set har ændret samfund og tvunget mennesker til at forestille sig verden på ny. Kunstsamlingen er fuld af spor fra tidligere epidemier, og publikum ledes gennem mere end 700 års kunst.

På ruten kommer man blandt andet forbi 1300-tallets sorte død, koleraen i midten af 1850’erne, tuberkulosen i tiden omkring det moderne gennembrud, den spanske syge ved 1. verdenskrigs afslutning og aids-epidemien omkring 1990.

”Datidens kunst kan skabe nye perspektiver på den krisetid, vi står i netop nu. En tid, hvor vi endnu ikke ved, hvilke forandringer corona-pandemien vil medføre, men hvor kunsten måske kan være med til at pege på, hvad der kommer efter, og hvordan vi kan leve med det”, siger Mikkel Bogh, der er direktør for SMK.

På billedet ses den hellige Skt. Corona, der er skytshelgen i økonomiske spørgsmål. Tavlen med Skt. Corona blev opstillet i domkirken i Siena i 1351 – tre år efter at pesten havde fejet ind over byen

Intet som før

Statens Museum for Kunst

8. september til 22. november 2020


Læs også...

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…