kunst

Pest eller corona

Statens Museum for Kunst (SMK) viser hvordan epidemier gennem tiden har påvirket og forandret både verden og kunsten.

Pest, kolera, tuberkulose, aids – og corona. Med et nyt initiativ inviterer Statens Museum for Kunst (SMK) på en tur gennem museets samling og fortæller historien om, hvordan epidemier gennem tiden har påvirket og forandret både verden og kunsten.

Udstillingen ”Intet som før” viser, hvordan epidemier historisk set har ændret samfund og tvunget mennesker til at forestille sig verden på ny. Kunstsamlingen er fuld af spor fra tidligere epidemier, og publikum ledes gennem mere end 700 års kunst.

På ruten kommer man blandt andet forbi 1300-tallets sorte død, koleraen i midten af 1850’erne, tuberkulosen i tiden omkring det moderne gennembrud, den spanske syge ved 1. verdenskrigs afslutning og aids-epidemien omkring 1990.

”Datidens kunst kan skabe nye perspektiver på den krisetid, vi står i netop nu. En tid, hvor vi endnu ikke ved, hvilke forandringer corona-pandemien vil medføre, men hvor kunsten måske kan være med til at pege på, hvad der kommer efter, og hvordan vi kan leve med det”, siger Mikkel Bogh, der er direktør for SMK.

På billedet ses den hellige Skt. Corona, der er skytshelgen i økonomiske spørgsmål. Tavlen med Skt. Corona blev opstillet i domkirken i Siena i 1351 – tre år efter at pesten havde fejet ind over byen

Intet som før

Statens Museum for Kunst

8. september til 22. november 2020