Foto: Politiets Online Patrulje

SOCIALE MEDIER

Politiets egne influencere er et kæmpehit på TikTok

Tusindvis af børn og unge ser med, når William Karlberg og hans kolleger tager politiuniformen på og livestreamer en gamingaften eller lægger en gakket video ud på TikTok. Politiets Online Patrulje har treårs fødselsdag, og gruppen er blevet en form for influencere for politiet. Mød politiassistenten, som spiller Counter-Strike og laver dansevideoer på sociale medier.


”Vi er live!”

Det er onsdag aften, og William Karlberg har sat sig til rette i gamerstolen. Han er tjekket ind på Twitch med sit alias ’Betjent03’, og ved siden af ham sidder kollegaen ’Betjent02’.

”Vi kommer mest af alt til at køre noget hygge i dag. Lidt hyggesnakke-stream. Det bliver udgangspunktet, og så kan det være, at der bliver tid til noget CS til sidst,” siger William Karlberg ind i skærmen.

Følgerne begynder at tikke ind og siger hej i kommentarfeltet.

”Hyggehalløj” skriver en, og ”Yooo” lyder det fra en anden.

Twitch bliver mest brugt til at streame computerspil, men det er ikke kun gaming, der fylder, når William Karlberg og kollegerne hver onsdag streamer live.

De er nemlig en del af Politiets Online Patrulje, og livestreamingen på Twitch er et af de steder, hvor de laver deres digitale patruljeringer.

”Det føles meget, som da jeg kørte rundt på gaden i patruljebilen. Hvis man står og taler med nogen på gaden, kommer der altid nogle borgere hen og spørger om et eller andet eller fortæller, at de har set noget ’lige derovre’ og peger omkring et hjørne,” fortæller William Karlberg og fortsætter:

”Det er præcis det samme online. Nu foregår det bare i en chat.”

Det føles meget, som da jeg kørte rundt på gaden i patruljebilen.

William Karlberg er politiassistent, og PROSAbladet møder ham i Glostrup i det gaming-lokale, hvor han og kollegerne laver deres livestreaminger på Twitch.

Politiets Online Patrulje startede op i april 2022 og er en del af National enhed for Særlig Kriminalitet. William Karlberg har været en del af holdet siden begyndelsen.

Politikerne ønskede sig dengang, at politiet oprettede en digital patruljeenhed, og politiet så det som en oplagt mulighed for at give især børn og unge nogle lidt mere alternative måder at komme i kontakt med politiet på.

Og hvor er børn og unge? På sociale medier og på gamingplatforme.

Så det er her, at William Karlberg i dag bruger det meste af sin tid.
 


Han laver videoer på TikTok, svarer på spørgsmål i livestreaminger og giver gode råd, når han gamer med de unge.

”Vi spiller typisk Counter-Strike eller Fortnite, og en gang imellem har vi også spillet noget Minecraft eller været helt nede i det små og spillet Roblox,” fortæller William Karlberg.

Når onlinepatruljen taler – eller rettere sagt chatter – med de unge, handler det både om, hvad de oplever i deres digitale verden, men de har også spørgsmål til det fysiske liv. Hvor hurtigt må en knallert for eksempel køre? Eller hvordan er det at arbejde som politibetjent?

”Vi har et stort fokus på den forebyggende indsats. Vi håber, at de videoer og opslag med gode råd, som vi producerer på sociale medier, og den relationsopbygning, vi skaber via vores gaming, er med til at forebygge noget kriminalitet,” siger William Karlberg.

Derudover får patruljen, der er på 12 mand, også henvendelser direkte fra borgere, der måske frygter, at de er blevet hacket, eller de er blevet svindlet digitalt.

”Folk skriver til os om alt muligt. Det kan være nogle helt lavpraktiske spørgsmål, men det kan også være konkrete efterforskninger, som vi kan starte op,” siger politiassistenten.

”Man skal ikke forstå det som om, at vi er en anmeldelsesportal, for det er ikke det nye 114. Men der kan være sager, som på en eller anden måde falder lidt mellem to stole, hvor vi tænker, at det er bedst, at vi måske starter noget indledende op, og så kan vi sende den ud til en politikreds, når vi ved, hvem gerningsmanden bag et bestemt brugernavn er, eller hvad det nu kunne være.”

Vi spiller typisk Counter-Strike eller Fortnite, og en gang imellem har vi også spillet noget Minecraft.

Selvom det primært er børn og unge, som patruljen har fokus på, er tanken egentlig, at det er alle danskere, der bevæger sig rundt på nettet, der kan bruge de digitale betjente.

William Karlberg og kollegerne bruger derfor heller ikke al deres tid på at game eller livestreame. De laver også digitale patruljer af for eksempel Facebook-grupper, hvor de måske har fået et tip om, at der bliver solgt hælervarer, eller der foregår noget andet kriminelt.

”Og ligesom i den virkelige verden så patruljerer vi både i uniformer og i civil,” siger politiassistenten og fortsætter:

”Så nogle gange patruljerer vi rundt med en bruger, der hedder Politiets Online Patrulje, og det er helt tydeligt, at det er politiet, der skriver i det her kommentarspor. Og andre gange sidder vi med en bruger, som man ikke umiddelbart kan se, er politiet for at undersøge en gruppe nærmere eller for at få adgang til en gruppe, som vi måske ellers ikke får adgang til.”
 


Da Politiets Online Patrulje startede op, var der – helt naturligt – ikke rigtig nogen, der kendte til gruppen. Det har i den grad ændret sig i dag, og det skyldes primært patruljens tilstedeværelse på sociale medier.

TikTok er den helt store succes, fortæller William Karlberg.

”I januar havde vi en video på TikTok, som gik helt vildt godt. Den fik over 150 millioner visninger,” siger han og fortsætter:

”Det var sådan en trend-video med en Sam Smith-sang. Vi lavede et politi-take på den, hvor nogle politibetjente løber efter en gerningsmand. Det faldt virkelig i god jord, så vi ramte det rigtige tidspunkt. Hvis man er for sent ude med de der trends, så falder det til jorden.”

I dag har Politiets Online Patrulje mere end 660.000 følgere på TikTok og 23,5 millioner likes. På Instagram har patruljen godt 43.000 følgere, og på Facebook er der 20.000 følgere.

”TikTok er helt klart den vigtigste platform. Det er der, vi har det største reach,” siger William Karlberg.

Men spiller det særlig godt sammen, at politiet bruger kinesiske TikTok, som ellers bliver frarådet mange steder – for eksempel for medlemmerne af Folketinget?

”Vi har allernådigst fået lov til at beholde vores TikTok – og det skyldes nok, at vi allerede til en start havde gjort os nogle tanker om, hvordan vi bruger det, og hvilke faldgruber der kan være ved det.”

Det er for eksempel ikke muligt at skrive til Politiets Online Patrulje via TikTok, fordi mediet ikke giver mulighed for at kryptere beskederne.

”Det er helt bevidst, at man ikke kan skrive til os på TikTok, selvom det kunne give mening, fordi børnene er der. Men der er bare nogle andre hensyn, vi må kigge på i forhold til krypteringsgraden,” siger William Karlberg og fortsætter:

”Vi modtager til gengæld rigtig mange beskeder via Facebook og Instagram. Så de to medier er vigtige af den årsag, at man kan kontakte os.”

TikTok er helt klart den vigtigste platform. Det er der, vi har det største reach.

Størstedelen af de videoer og opslag, onlinepatruljen lægger ud, er skæve, humoristiske og som udgangspunkt ikke særlig ”politi-agtige”.

”Det er et helt bevidst valg. Det er selvfølgelig altid en balancegang, at vi skal være en autoritet, der er nogenlunde seriøs, men vi må også godt vise os som mennesker, der har det sjovt,” siger William Karlberg.

”Idéen er lidt, at folk skal se det, måske blive lidt overraskede og tænke, at det ser da meget sjovt ud, og så komme ind på vores profil og se noget af alt det andet, vi også laver.”

William Karlberg og kollegerne er blevet en form for politi-influencere. Og når de er ude til forskellige events, har børnene helt styr på, hvem de er.

”Det er lidt sjovt at komme ud, og at folk så gerne vil have taget billeder med en og få skrevet en autograf. Det er jo ikke det, man havde regnet med, da man søgte ind til politiet.”

Det har da også været en barriere for William Karlberg og de andre, at de lige pludselig skal bruge sig selv og lege mini-skuespillere i de humoristiske some-videoer.

”Men det fede er, at vi også selv har været med til at skabe rammerne for det, og det er ret sjovt at lave.”


Jobbet i den digitale patrulje er på mange måder temmelig anderledes end andre politijobs – og er det egentlig ikke mærkeligt, at William Karlberg og de andre betjente skal sidde og bruge deres tid (og vores skattekroner) på at spille Counter-Strike?

Det spørgsmål har patruljen fået en del gange. Og ifølge William Karlberg er det helt fair, at folk stiller kritiske spørgsmål.

”Vi prøver at svare på alle de spørgsmål, vi får – også de kritiske,” siger han og fortsætter:

”Vi tager gerne dialogen og prøver at forklare, hvorfor vi synes, at det, vi laver, giver god mening.”

Og hvad er så det gode svar på, hvorfor politifolk skal bruge tid på at game og lave fjollede videoer til TikTok? 

”Det er helt klart, hvor mange mennesker vi når ud til,” siger William Karlberg.

Han og kollegerne sammenligner det lidt med, når nærpolitiet er ude og spille fodbold i en ungdomsklub.

”Der kan de måske nå 20-30 mennesker i løbet af sådan en dag. Når vi spiller Counter Strike, kan vi se, at ’okay, lige nu er der 200 live’, og når dagen er slut, og vi har spillet i fire timer, så har der måske været 5.000 børn og unge igennem,” siger William Karlberg og fortsætter:

”Så det er jo virkelig mange mennesker, vi kan nå ud til – og det gør jo ikke nogen forskel, om du spiller det ene eller det andet. Det er bare, om det foregår fysisk eller online.”

Det er jo virkelig mange mennesker, vi kan nå ud til.

Politiets Online Patrulje har nu været i gang i tre år, og spørgsmålet er, hvordan man vurderer, om det har været en succes eller ej?

Indtil videre har patruljen ikke fået fastlagt konkrete målsætninger om eksempelvis antal følgere på de sociale medier eller seere på deres livestreaminger.

”Vi dokumenterer selvfølgelig, hvad vi laver, men vi har ikke været underlagt noget af det der new public management endnu,” siger William Karlberg.

”Det kan jo godt komme, men jeg tror i virkeligheden, at det har været en klog beslutning fra ledelseslagene, at man har sagt, der ikke skal være noget af det til en start. Vi skal lige finde ud af, hvor det hele lander henne.”

Han pointerer også, at tallene på de sociale medier heller ikke rigtig siger noget i sig selv.

”For det kan jo sagtens være, at der er rigtig mange, der har set en video, fordi de synes, det er noget værre lort. At de har set den, er jo ikke ensbetydende med, at de nødvendigvis synes, det er fedt,” siger politiassistenten.

Når William Karlberg kigger på sin nye hverdag som digital politibetjent, er han dog helt overbevist om, at han gør en forskel.

Og det er især, når han streamer på Twitch om onsdagen, at han for alvor kan mærke, at jobbet giver mening.

”Når jeg sidder og streamer, og der er nogle, der stiller et spørgsmål, og jeg kan svare på spørgsmålet og måske også lige komme med en personlig anekdote, og vi kan sidde og grine lidt over det, så føler jeg, at jeg er i god dialog med borgeren. Og det har jeg altid syntes, var noget af det fedeste politiarbejde,” siger han og fortsætter:

”Der kan man ligesom mærke det, ikke? Det er der, jeg føler, at relationerne bliver skabt, og at de får en lyst til at kontakte politiet, hvis det er, at de oplever noget på et senere tidspunkt.” 


Læs også...

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…

Hatespeech, antifeminisme og manosfære er blevet forrygende forretningsmodeller for influencers på sociale medier. De har fået godt tag i unge mænd…

Tobias Fonsmark har aldrig før oplevet så stor interesse for datasikkerhed og open source. På tværs af europæiske grænser vokser nye initiativer frem.…

To danske forskere har fået 21 millioner kroner til at etablere det første center i verden, som skal forske i effekterne, når kunstig intelligens…

Er din arbejdsgiver blevet opkøbt af en anden virksomhed? Her vil du som ansat have nogle særlige rettigheder – bliv klogere her.

Sven Uhrenholdt Frenzel er 31 år og arbejder som systemarkitekt hos Banedanmark.

PROSA kæmper for en 30 timers arbejdsuge, for det vil komme både den enkelte, virksomhederne og samfundet til gode. Samtidig trænger fagforeningerne…

Vores samfund er ikke gearet til en 30 timers arbejdsuge, og derfor risikerer medarbejdere på nedsat tid at komme i problemer, hvis de på et tidspunkt…

"Arbejd, arbejd!" synger Bikstok Røgsystem intenst. Men er sandheden, at vi skal arbejde mer', mer' og endnu mer'? I øjeblikket er vores arbejdsliv…

Hos Abtion arbejder medarbejderne kun 30 timer om ugen, og de har fri hver eneste fredag. Extreme Programming, semi-faste arbejdstider og pomodoro er…