PROSA afværger digitalt stelnummer

Enhedslisten har opgivet et beslutningsforslag om at give cykler et digitalt stelnummer for at besværliggøre cykeltyverier. Nummeret skulle lægges i en chip med antenne og skulle kunne fjernaflæses på få meters afstand, så det kunne bruges til at opspore stjålne cykler. RFID-chip, som teknologien kaldes, kendes i dag fra BroBizz, rejsekortet og mange adgangskort.

I PROSA har Ole Tange, it-politisk rådgiver, erfaringer med RFID-chip. RFID-chippen i dankortet har han kunnet slå fra ved at bore et lille hul i antennen. Han har også prøvet at forstyrre dankortets radiosignaler ved blot at lægge alufolie ved siden af kortet. Derfor satte PROSA spørgsmålstegn ved nytten af Enhedslistens nu droppede forslag:

– Det vil være nemt for en tyv at ødelægge eller forstyrre funktionaliteten, og det vil formodentlig være mindre indgribende end at sparke en lås op. Forslaget får derfor næppe nogen betydning for de cykeltyve, der er klar over RFID-chippens eksistens, konstaterer han. 

Ole Tanges hovedanke til det tidligere forslag er dog de eventuelle privatlivskonsekvenser.

– Det var værre, at forslaget lagde op til, at Privacy by Design ikke skulle indbygges. Derfor risikerede man en løsning, hvor enhver kunne fjernaflæse cyklens stelnummer. Det ville have haft konsekvenser for borgernes privatliv - for eksempel ville man kunne overvåge, hvilke cykler der deltog i en given demonstration, siger han.

Han anbefaler på PROSAs vegne løsninger, der som minimum rummer Privacy by Design.

– Det kunne for eksempel foregå ved, at cyklens RFID-chip blot svarer, at her er en cykel – uden noget ID. Spørger man cyklen, om den er stjålet, skal den svare ja eller nej. Det kunne man lave, ved at spørgsmålet inkluderer listen over stjålne cykler, så cyklen alene skal tjekke, om stelnummeret er på listen, forklarer Ole Tange.

Enhedslistens it-ordfører, Bruno Jerup, bekræfter i en e-mail til PROSA, at forslaget er trukket tilbage.

– Jeg indstillede til gruppen, at vi på grund af PROSAs og andres argumenter trak forslaget tilbage, forklarer han.

kwn


Læs også...

Jargon har i årevis samlet forklaringer på tech-forkortelser, it-udtryk og ord. Det er blevet til et ret massiv og enkelt opslagsværk over it-kultur…

Isak Juel Nielsen er 20 år og studerer datalogi på Syddansk Universitet.

I Estland vokser udviklingen derfor også nedefra, fordi de lytter oppefra. Det har gjort dem til verdensmestre i iværksætteri, og det har skabt…

PROSA oplever en tendens til at muligheden for hjemmearbejde blandt vores medlemmer indskrænkes. Regler om hjemmearbejde er langt de fleste steder et…

Lønsamtaler kan give sved på panden, men med den rette strategi kan du forlade chefens kontor med mere i lønningsposen. Mariam Senounou er jurist hos…

Man kan lære mange ting på skolebænken, men meget læring kommer også fra virkeligheden. Det har tre software design-studerende i den grad mærket på…

Microsoft vil starte en atomreaktor op igen for at give grøn strøm til deres datacentre, specielt dem med AI. Hvis det reelt går igennem, og de får…

En ny feature i et af Googles AI-værktøjer gør det muligt at lave en podcast på få minutter. Featuren er så nem at bruge, at den egentlig ikke behøver…

Millioner af udviklere verden over bruger hver dag JavaScript – men hvorfor er programmeringssproget blevet så populært? PROSAbladet har talt med…

Et nyt projekt indsamler danske stemmer for at sikre, at AI-løsninger fremover også kan tale med dialekter. Du kan også donere din stemme, skriver DR.…