Foto: Jakob Boserup. Børn har mere brug for at mødes af sundere sociale medier, end af forbud. Det er allerede en vigtig del af deres liv og socialisering, som er svær at tage fra dem. Der skal derfor stilles helt andre krav til ansvarlighed fra big tech bag platformene.

Big tech

Vi har givet big tech alt for frie tøjler - tid til regulering

Statsministerens ønske om forbud er ikke vejen frem, men et vigtigt indspark. Vi burde tale om begrænsning, uddannelse og regulering i stedet for forbud. Det handler om at stille meget skrappere krav til big tech. De har været alt for ansvarsfri, mener de it-professionelles formand, Niels Bertelsen.Der er heldigvis en voksende politisk forståelse – og måske selverkendelse – af, at vi har givet big tech alt for frie tøjler, når det især handler om sociale medier.
Det mener PROSA, hvor formand Niels Bertelsen hilser debatten velkommen.

”Der har længe været alt for stille omkring alle de negative konsekvenser af den måde, som data suges og bruges til at påvirke unge og også os andre i retninger, vi nok ikke selv vil være gået, men som er svære at se bort fra eller undgå. Altså gøre os til storforbrugere af alt fra holdninger til varer og livsstil på baggrund af dybe psykologiske profiler suget ud ved hjælp af algoritmer. Det kan være alt fra selvskade, vold, politisk eller mærkelige slankekure og indkøb,” siger formand Niels Bertelsen.

Han fortsætter:

”Vi har simpelthen lukket big tech ind i vores liv og givet dem rettigheder og muligheder for at udnytte os, som vi aldrig ville have tilladt i den fysiske verden. Derfor er debatten meget tiltrængt og enormt vigtig. Særligt i EU-perspektiv, for det er altså storspillere med muskler så store som G7-lande, vi er oppe i mod, og som opererer globalt og grænseløst.”

Jeg er mere fortaler for at gøre sociale medier sundere og mindre skadelige med lovkrav og regulering.

Der er også gode sider
Derfor er Niels Bertelsen også glad for, at statsminister Mette Frederiksen meldte skarpt ud i medierne omkring kontrol af og adgangskrav til sociale medier, herunder beskyttelse af børn.

Læs også: Socialdemokratiet: Sociale medier skal være ulovlige for børn under 15 år

”Jeg er dog ikke tilhænger af forbud eller skærmforbud. Gerne begrænsninger, klare regler og regulering. Men hvis vi lander i en debat om forbud, så lander vi også i en debat, hvor vi ikke tager hensyn til og uddanner i alle de gode sider, der er ved teknologien og it. Og vi bider ikke big tech i haserne og stiller dem til ansvar for det, der reelt er udfordringen, nemlig at deres forretningsmodel er hensynsløs, når det handler om at forebygge og passe på. De skal gøres ansvarlige. De har ressourcerne til det, og de kan godt,” siger Niels Bertelsen.

”Jeg er mere fortaler for at gøre sociale medier sundere og mindre skadelige med lovkrav og regulering. At forbyde de dele, som benytter dark patterns og manipulerer. Vi tager også noget væk, som er vigtigt fra børn, og som helt sikkert også spiller en positiv rolle for dele af socialiseringen og orienteringen mod omverdenen.

”Nej, vi skal uddanne vores børn og unge, så de med teknologiforståelse bliver stadig bedre til at håndtere den digitale verden. Mest af alt handler det om – meget tiltrængt og omsider – at stille firmaerne bag sociale medier til ANSVAR. De er alt, alt for længe sluppet alt, alt for billigt fra at udnytte børn, unge og andre uden hensyn til de skadevirkninger, de påfører,” fastslår de it-professionelles formand.

Det er fantastiske værktøjer, hvis det gøres ansvarligt og lægges i hænderne på de rette og med hensyn til borgerne i den anden ende

Vidste du at:

Afsnit 230 af den amerikanske ”communication decency act” fra 1996 i virkeligheden giver grønt lys til, at udbydere bag platforme som Facebook, Instagram, X med flere er langt hen ad vejen er ansvarsfri. 

I Kongressens materiale om loven står blandt andet:
”Afsnit 230 giver begrænset føderal immunitet til udbydere og brugere af interaktive computertjenester. Loven udelukker generelt, at udbydere og brugere kan drages til ansvar. Det vil sige juridisk ansvarlige - for oplysninger leveret af en anden person.."
 


Sundhedstegn
Niels Bertelsen glæder sig dog over, at it og tech fylder mere og mere i debatten, også kritisk.

Han henviser blandt andet til psykolog Gaute Godager, der i weekenden i en kronik henviste til forskning, der blandt andet viser, at brug af sociale medier kan øge risikoen for psykiske lidelser. At et højt skærmforbrug kan mindske koncentrationsevnen, og at brug af skærm for de yngste kan forstyrre barnets udvikling.

Læs også: Spiludvikler undskylder til alle forældre – erkender at have "taget grundigt fejl".

”Det er et sundhedstegn. For vi begynder at opleve en skepsis, hvor vi stiller krav og er kritiske, samtidig med at vi selvfølgelig skal være begejstrede og bruge teknologien til alt det fantastiske den kan,” siger Niels Bertelsen.

”Jeg så gerne samme sundhedstegn smitte af alle steder, hvor vi bruger og benytter it – også når det handler om offentlig digitalisering. Det er ikke bare magiske tryllestave, som ukritisk kan benyttes af alle og uden at tænke sig grundigt om. Men det er fantastiske værktøjer, hvis det gøres ansvarligt og lægges i hænderne på de rette og med hensyn til borgerne i den anden ende.”
 


Læs også...

Mennesker har drømt om at opfinde en intelligent maskine siden oldtiden, men det var først i 1956, at begrebet ’kunstig intelligens’ blev opfundet.…

Det er ikke helt let at definere, hvad kunstig intelligens egentlig er – men spørgsmålet er, om vi overhovedet ved, hvad den menneskelige intelligens…

Hvorfor er AI ikke intelligent – og hvad er kunstig intelligens så, hvis det ikke er intelligent? Hvor ikke-intelligent intelligent er det reelt i…

Hvis du er uheldig og bliver syg, imens du holder ferie, er det vigtigt, at du husker at melde dig syg. Men får du løn under sygdommen, og kan du få…

Kvinder er et sjældent syn på datamatikeruddannelsen, men Gülsüm og Nuriye Erdogan er med til at ændre statistikken. De to søstre glæder sig til at…

Virtuel kandidat stiller op til det britiske parlamentsvalg.

Chipsproducenten Nvidia ræser forbi giganterne Microsoft og Apple og er nu det mest værdifulde selskab i verden.

Hvordan er det gået med AI Pin og r1? PROSAs gadgetnørd og legebarn, forbundssekretær Mirza Cirkinagic, gør status.

Gülsüm og Nuriye "the weird kids" i skolegården. De blev mobbet, fordi de elskede at game, men i dag har Gülsüm og Nuriye fundet en kæmpe styrke i at…

Desværre, afkølet rosé og en iskold fadøl er ikke en del af løsningen på at give slip på travlhed og stress i sommerferien – tværtimod. Stressekspert…