Foto: Shutterstock

GAMING

PROSA er bekymret: Amerikansk selskab massefyrer i Danmark

It-virksomheden Unity vil afskedige 25 procent af deres 1.800 ansatte globalt, herunder også mange it-ansatte i Danmark. Det er femte gang på tre år, at det amerikansk ejede firma melder fyringsrunder ud. I it-fagforeningen PROSA arbejder man hårdt på at sikre de ramte medarbejdere en god proces og ordentlige fratrædelsesvilkår.

 

Det seneste år har været præget af en række større fyringsrunder i it-branchen – særligt i USA. Senest har virksomheden Unity, som er skabt af danske-islandske David Helgason, men nu amerikansk ejet, meldt ud, at 25 procent af de ca. 1.800 ansatte globalt skal afskediges som en del af en rekonstruktion. Det rammer også mange it-ansatte i Danmark.

I PROSA hæfter forbundssekretær Mirza Cirkinagic sig ved, at der er tale om en amerikansk virksomhed, som endnu engang masseafskediger.

- Det er barskt, når man fyrer fem gange på tre år. Og det er måske også en meget amerikansk tilgang at reagere hårdt og hurtigt, uden at medarbejderen måske er i centrum, men i stedet den hurtige reaktion til ære for investorer. Det tyder dog heldigvis på, at Unity faktisk er i gang med en ordentlig proces i forhold til afskedigelserne i Danmark, siger Mirza Cirkinagic og fortsætter:  

- Men jeg kan godt blive bekymret, når vi nogle steder oplever, at amerikanske virksomheder i Danmark prøver at bruge amerikansk lovgivning og de såkaldte Non Disclosure Agreements. Det går dog ikke, og det bekæmper vi, når vi ser det. Amerikanske regler gælder ikke på det danske arbejdsmarked. Det gør den danske model.

Forbundssekretæren tilføjer: 

- Vi skal have endnu bedre fat i organisering og overenskomster på de arbejdspladser, så vi ikke står i situationer, hvor der refereres til jura fra en amerikansk delstat, når det er danske jobs, som er i fare. Amerikanske firmaer skal operere under dansk lov og overenskomst.

Tendens til at overreagere

Lige nu handler det om at sikre de ramte medarbejdere i Unity de bedst mulige vilkår og en hensynsfuld og ordentlig proces. Ifølge PROSAs næstformand, Curt Kjærgaard Raavig, handler det især om områder som opsigelsesvarsel og -proces, fritstilling, outplacement og i det hele taget fratrædelsesvilkår.

Forhandlingerne om fratrædelse kører i disse dage på højtryk.

- Jeg kan ikke sige så meget om selve forhandlingerne, kun at det så vidt ser ud til at foregå på en god og ordentlig måde, samt at vi naturligvis har vores jurister og karrierådgivere klar til at hjælpe og bistå vores medlemmer, både de ramte og deres kolleger, siger Curt Kjærsgaard Raavig.

Han advarer i øvrigt om, at der måske er en tendens til at overreagere i øjeblikket blandt visse it-virksomheder. Der mangler altså overordnet set stadig tusindvis af it-folk bare herhjemme i de kommende år.

- Så det er ikke, fordi der kommer massearbejdsløshed. Men der er en usikkerhed omkring fremtiden og måske også konkurrencen og AI’s indflydelse i forhold til at kunne spare på medarbejdere. Det er der heldigvis intet, som tyder på, vil ske. Tværtimod der vil stadig være brug for dem, men AI skills bliver til gengæld stadig vigtigere, siger næstformanden.

Spilbranchen skal organisere sig til bedre vilkår

Han kunne derfor godt ønske sig mere is i maven og hensyntagen til de ansatte, inden virksomheder bevæger sig ud i store afskedigelsesrunder.

- Der er selvfølgelig nichebrancher, som kan være ekstra ramt – eksempelvis spilbranchen. Hvis ikke der er jobs i Danmark, vil talenterne lynhurtig flytte sig, og det kan sætte efterfølgende vækst under pres. Det hjælper ikke, at branchen nogle steder har været præget af en vis grad af junglelov og løndumping. Her skal skabes nogle bedre løn- og ansættelsesvilkår, som også i fremtiden kan sikre danske og udenlandske talenter til branchen. Unity er er glimrende eksempel på, at stiller man op med gode forhold, tiltrækker man også den nødvendige talentmasse. Det har været en succesopskrift, og derfor er fyringerne ekstra ærgerlige, siger Curt Kjærsgaard Raavig.


Læs også...

Hvis det offentlige bøjer sig så meget for tech-giganterne, at de ligefrem vil gøre det ulovlige lovligt, så er en vigtig beskyttelse af os alle…

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…