Det seneste år har været præget af en række større fyringsrunder i it-branchen – særligt i USA. Senest har virksomheden Unity, som er skabt af danske-islandske David Helgason, men nu amerikansk ejet, meldt ud, at 25 procent af de ca. 1.800 ansatte globalt skal afskediges som en del af en rekonstruktion. Det rammer også mange it-ansatte i Danmark.
I PROSA hæfter forbundssekretær Mirza Cirkinagic sig ved, at der er tale om en amerikansk virksomhed, som endnu engang masseafskediger.
- Det er barskt, når man fyrer fem gange på tre år. Og det er måske også en meget amerikansk tilgang at reagere hårdt og hurtigt, uden at medarbejderen måske er i centrum, men i stedet den hurtige reaktion til ære for investorer. Det tyder dog heldigvis på, at Unity faktisk er i gang med en ordentlig proces i forhold til afskedigelserne i Danmark, siger Mirza Cirkinagic og fortsætter:
- Men jeg kan godt blive bekymret, når vi nogle steder oplever, at amerikanske virksomheder i Danmark prøver at bruge amerikansk lovgivning og de såkaldte Non Disclosure Agreements. Det går dog ikke, og det bekæmper vi, når vi ser det. Amerikanske regler gælder ikke på det danske arbejdsmarked. Det gør den danske model.
Forbundssekretæren tilføjer:
- Vi skal have endnu bedre fat i organisering og overenskomster på de arbejdspladser, så vi ikke står i situationer, hvor der refereres til jura fra en amerikansk delstat, når det er danske jobs, som er i fare. Amerikanske firmaer skal operere under dansk lov og overenskomst.
Tendens til at overreagere
Lige nu handler det om at sikre de ramte medarbejdere i Unity de bedst mulige vilkår og en hensynsfuld og ordentlig proces. Ifølge PROSAs næstformand, Curt Kjærgaard Raavig, handler det især om områder som opsigelsesvarsel og -proces, fritstilling, outplacement og i det hele taget fratrædelsesvilkår.
Forhandlingerne om fratrædelse kører i disse dage på højtryk.
- Jeg kan ikke sige så meget om selve forhandlingerne, kun at det så vidt ser ud til at foregå på en god og ordentlig måde, samt at vi naturligvis har vores jurister og karrierådgivere klar til at hjælpe og bistå vores medlemmer, både de ramte og deres kolleger, siger Curt Kjærsgaard Raavig.
Han advarer i øvrigt om, at der måske er en tendens til at overreagere i øjeblikket blandt visse it-virksomheder. Der mangler altså overordnet set stadig tusindvis af it-folk bare herhjemme i de kommende år.
- Så det er ikke, fordi der kommer massearbejdsløshed. Men der er en usikkerhed omkring fremtiden og måske også konkurrencen og AI’s indflydelse i forhold til at kunne spare på medarbejdere. Det er der heldigvis intet, som tyder på, vil ske. Tværtimod der vil stadig være brug for dem, men AI skills bliver til gengæld stadig vigtigere, siger næstformanden.
Spilbranchen skal organisere sig til bedre vilkår
Han kunne derfor godt ønske sig mere is i maven og hensyntagen til de ansatte, inden virksomheder bevæger sig ud i store afskedigelsesrunder.
- Der er selvfølgelig nichebrancher, som kan være ekstra ramt – eksempelvis spilbranchen. Hvis ikke der er jobs i Danmark, vil talenterne lynhurtig flytte sig, og det kan sætte efterfølgende vækst under pres. Det hjælper ikke, at branchen nogle steder har været præget af en vis grad af junglelov og løndumping. Her skal skabes nogle bedre løn- og ansættelsesvilkår, som også i fremtiden kan sikre danske og udenlandske talenter til branchen. Unity er er glimrende eksempel på, at stiller man op med gode forhold, tiltrækker man også den nødvendige talentmasse. Det har været en succesopskrift, og derfor er fyringerne ekstra ærgerlige, siger Curt Kjærsgaard Raavig.