10 unicorns, et folkeligt DNA af iværksætteri og børn som lærer at programmere

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske land er noget ganske særligt.

Redaktørens indspark: 
Estland kan noget særligt. Det har en helt særlig ånd. Fokus er helt særligt rettet mod it og tech.

Som vi skriver i flere artikler, er Estland verdensmestre i iværksætteri – fordi hele landets strategi fra parlament til skoler og til virksomheder er bygget op omkring, at iværksætteri og startups er det vigtigste råstof.

Når man er et lille land med kun 1,4 millioner borgere og en dyster fortid, så kan muligheden for at starte forfra og bygge sig selv op gøres på mange måder.

I Estland samledes en gruppe politikere i det nye parlament for ca. 30 år siden og lavede en plan, som med et tigerspring skulle bringe børn og unge på omdrejningshøjde med it-udviklingen, og som skulle lære dem at mestre tech i en grad, at de får lyst til hele tiden at bygge, udvikle og starte nyt selv.

De ville også selv bygge alle systemer i open source. It er noget, man ser som en ven og et værktøj for borgerne. Derfor kan man være en åben e-stat, der også har befolkningstillid nok til systemerne til at afholde e-valg.

Tech er råstoffet. Det er vejen til uafhængighed. Til rigdom. Til den verden, man vil møde med åbne arme.

Små 30 år senere er BNP blevet 15 gange så stort, antallet af unicorns – altså virksomheder med en værdi på over en milliard dollars – er oppe på 10, og mange nye står i kø og banker på.

Der er lavet netværk af iværksættere, virksomhedsledere, udviklere og politikere, som hele tiden fremmer miljøet for tech-udvikling. Som støtter, og som deler erfaringer. Hjælpsomheden er enorm for at få folk i gang eller tage imod fremmede.

Hovedstaden Tallinn er blevet en hub for it-folk fra hele verden. Der er en ånd af fællesskab, samarbejde og åbne arme. Der er en plan for at udvikle AI-startups, militærtech-startups, og sundhedstech-startups. Og de vælter frem som perler på en snor.

Alt det og mere til forsøger vi at beskrive i dette blads tema. For det er en vigtig historie. Med inspiration. Og måske noget at lære. Og for at udbrede kendskabet til et lille mirakel for enden af Østersøen.

God læselyst. 
 


Læs også...

AI vil påvirke voldsomt mange arbejdsopgaver og måden at arbejde på. En stor mængde unge risikerer at ramme arbejdsmarkedet i hård konkurrence med en…

I takt med tiden: PROSA har fået nyt logo og nyt payoff/slogan. Der er tale om en modernisering, som skal signalere endnu tættere bånd til det, som…

Vi skal fokusere meget mere på det, som italieneren Mario Draghi sagde i september 2024. Det mener Stephen Alstrup, der er professor på Datalogisk…

Erhvervsakademierne har fået godkendt en ny professionsbachelor i cybersikkerhed. Det vækker glæde hos IT-fagforeningen PROSA – også selvom den nye…

Marcus, Lucas, Karl-Emil og Arthur startede for et lille år siden virksomheden Spaak, som ved hjælp af AI-modellem Hamilton samler et 360 overblik…

Hvad var vildest i 2024, og hvad skal vi se frem til i 2025? Året er ved at rinde ud, og vi spurgt Rasmus Theilsø Madsen, der er Head of Strategy hos…

DRENGESTREGER: Fire 21-årige iværksættere og deres endnu yngre ansatte har succes med AI-modellen Hamilton, som laver politisk konsulentarbejde. De…

Året er ved at rinde ud, og vi kigger tilbage på op- og nedture i 2024. I denne omgang spørger vi Natasha Friis Saxberg, der er adm. direktør i…

I dag er omkring 80 pct. af alle AI-udviklere mænd, og det er en skævhed, der skal ændres, mener Natasha Norsker. Rollemodeller, kvindelige…

Alle – også IT-folk – har et ansvar i den grønne omstilling, og en ny bog vil sætte fokus på, hvad du helt konkret kan gøre for at sikre, at dit…