10 unicorns, et folkeligt DNA af iværksætteri og børn som lærer at programmere

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske land er noget ganske særligt.

Redaktørens indspark: 
Estland kan noget særligt. Det har en helt særlig ånd. Fokus er helt særligt rettet mod it og tech.

Som vi skriver i flere artikler, er Estland verdensmestre i iværksætteri – fordi hele landets strategi fra parlament til skoler og til virksomheder er bygget op omkring, at iværksætteri og startups er det vigtigste råstof.

Når man er et lille land med kun 1,4 millioner borgere og en dyster fortid, så kan muligheden for at starte forfra og bygge sig selv op gøres på mange måder.

I Estland samledes en gruppe politikere i det nye parlament for ca. 30 år siden og lavede en plan, som med et tigerspring skulle bringe børn og unge på omdrejningshøjde med it-udviklingen, og som skulle lære dem at mestre tech i en grad, at de får lyst til hele tiden at bygge, udvikle og starte nyt selv.

De ville også selv bygge alle systemer i open source. It er noget, man ser som en ven og et værktøj for borgerne. Derfor kan man være en åben e-stat, der også har befolkningstillid nok til systemerne til at afholde e-valg.

Tech er råstoffet. Det er vejen til uafhængighed. Til rigdom. Til den verden, man vil møde med åbne arme.

Små 30 år senere er BNP blevet 15 gange så stort, antallet af unicorns – altså virksomheder med en værdi på over en milliard dollars – er oppe på 10, og mange nye står i kø og banker på.

Der er lavet netværk af iværksættere, virksomhedsledere, udviklere og politikere, som hele tiden fremmer miljøet for tech-udvikling. Som støtter, og som deler erfaringer. Hjælpsomheden er enorm for at få folk i gang eller tage imod fremmede.

Hovedstaden Tallinn er blevet en hub for it-folk fra hele verden. Der er en ånd af fællesskab, samarbejde og åbne arme. Der er en plan for at udvikle AI-startups, militærtech-startups, og sundhedstech-startups. Og de vælter frem som perler på en snor.

Alt det og mere til forsøger vi at beskrive i dette blads tema. For det er en vigtig historie. Med inspiration. Og måske noget at lære. Og for at udbrede kendskabet til et lille mirakel for enden af Østersøen.

God læselyst. 
 


Læs også...

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…

Meta vil udvide begrænsningerne i de ungdomskonti til Instagram, som virksomheden indførte i blandt andre USA, Canada og England i efteråret. Samtidig…

Surrogatmødre, medforældre og stedbørnsadoptanter får nu udvidede muligheder for at holde barsel. Læs om de nye regler her.

PROSA oplever en stigning blandt især mandlige medlemmer, der opsiges enten i forbindelse med, at de fremsætter ønske om afholdelse af forældreorlov,…

Netcompany har alle de rette kontakter og kontrakter med det offentlige Danmark, men det sker desværre ofte på bekostning af de ansatte. ”Der er for…

Peter var glad og spændt, da han landede sit første job i IT-branchen – en ansættelse i Netcompany. Men nu, et halvt år senere, er han ved at brænde…

Fredag den 4. april er det 50 år siden, at Bill Gates og Paul Allan stiftede virksomheden Microsoft. De gjorde hjemmecomputeren (desktop) til…

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…