10 unicorns, et folkeligt DNA af iværksætteri og børn som lærer at programmere

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske land er noget ganske særligt.

Redaktørens indspark: 
Estland kan noget særligt. Det har en helt særlig ånd. Fokus er helt særligt rettet mod it og tech.

Som vi skriver i flere artikler, er Estland verdensmestre i iværksætteri – fordi hele landets strategi fra parlament til skoler og til virksomheder er bygget op omkring, at iværksætteri og startups er det vigtigste råstof.

Når man er et lille land med kun 1,4 millioner borgere og en dyster fortid, så kan muligheden for at starte forfra og bygge sig selv op gøres på mange måder.

I Estland samledes en gruppe politikere i det nye parlament for ca. 30 år siden og lavede en plan, som med et tigerspring skulle bringe børn og unge på omdrejningshøjde med it-udviklingen, og som skulle lære dem at mestre tech i en grad, at de får lyst til hele tiden at bygge, udvikle og starte nyt selv.

De ville også selv bygge alle systemer i open source. It er noget, man ser som en ven og et værktøj for borgerne. Derfor kan man være en åben e-stat, der også har befolkningstillid nok til systemerne til at afholde e-valg.

Tech er råstoffet. Det er vejen til uafhængighed. Til rigdom. Til den verden, man vil møde med åbne arme.

Små 30 år senere er BNP blevet 15 gange så stort, antallet af unicorns – altså virksomheder med en værdi på over en milliard dollars – er oppe på 10, og mange nye står i kø og banker på.

Der er lavet netværk af iværksættere, virksomhedsledere, udviklere og politikere, som hele tiden fremmer miljøet for tech-udvikling. Som støtter, og som deler erfaringer. Hjælpsomheden er enorm for at få folk i gang eller tage imod fremmede.

Hovedstaden Tallinn er blevet en hub for it-folk fra hele verden. Der er en ånd af fællesskab, samarbejde og åbne arme. Der er en plan for at udvikle AI-startups, militærtech-startups, og sundhedstech-startups. Og de vælter frem som perler på en snor.

Alt det og mere til forsøger vi at beskrive i dette blads tema. For det er en vigtig historie. Med inspiration. Og måske noget at lære. Og for at udbrede kendskabet til et lille mirakel for enden af Østersøen.

God læselyst. 
 


Læs også...

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…