Curt K Raavig
SYNSPUNKT

Reglerne for barsel til fædre er ikke gode nok

Den nye barselslov, der giver 11 ugers øremærket barsel til hver af forældrene, trådte i kraft 2. august 2022. Her cirka et år efter er der begyndt at komme indikationer på, at den anden forælder måske ikke fuldt ud udnytter den barsel, som er øremærket. 


Jeg tog kun to ugers barsel, og ja, det var mest af alt en økonomisk beslutning. Ligesom alle andre unge familier var der rigeligt at bruge pengene på, min kære viv fik løn under barsel, og jeg måtte, hvis jeg havde taget mere barsel, tage til takke med barselsdagpengesatsen. Fortryder jeg. JA, når jeg hører de unge fædre/medmødre fortælle, hvordan barslen bare har været ”den bedste tid i deres liv”. Jeg kunne godt tænke mig at have haft den oplevelse med. Hvis andre familier tager samme beslutning, og det er vi sikker på, at nogle gør, så må vi da sørge for at økonomien følger med og forbedres.
 

Mange af vores medlemmer vil således tabe mange tusinde kroner, når de skal på barsel. I PROSA så vi allerede problemet, før loven kom, og har nogle konkrete forslag til at sikre, at de unge familier bedre kan tage de rigtige valg.

Alle arbejdsgivere betaler til en barselsfond, enten gennem en overenskomst eller til den lovpligtige barselsfond. Lovgivningen for den lovpligtige barselsfond er forældet og skal laves om, så den passer til virkeligheden. Vi har tre forslag, som skal forbedre ordningen:

  1. For det første skal lønrefusionen være større. I dag er det kun muligt at få cirka 30.000 kr. i barselsdagpenge og lønrefusion fra den lovpligtige barselsfond. PROSA ønsker, at dette beløb sættes op. Mange af vores medlemmer tjener mere end 30.000 kr. om måneden og vil således tabe mange tusinde kroner, når de skal på barsel. Dette vil have stor betydning for mænds incitament for at gå på barsel. Lønnen skal følge med.
     
  2. For det andet skal der ske en øremærkning af lønrefusionsugerne i barselsfonden, så de understøtter en mere ligelig fordeling af forældreorloven. Antallet af lønrefusionsuger i barselsfonden er i dag begrænset til 29 uger, mens retten til orlov og dagpenge ved barsel og orlov er 52 uger. Derfor risikerer man, at når det er fars tur til at holde barsel, så er ugerne i barselsfonden opbrugt. Dette skyldes, at mødre ofte i den første del af den fælles orlovsperiode bruger de fleste penge, der er til rådighed i barselsfonden. Og så er der ingen penge til mændene, når de skal på barsel!
     
  3. For det tredje er det i dag frivilligt, om arbejdsgivere vil benytte sig af barselsfonden. Det vil sige, at en arbejdsgiver kan sige til en medarbejder: ”Det er fint, at du vil holde 11 ugers barsel, men du kan kun få barselsdagpenge”. PROSA vil gerne have, at lønmodtagerne skal have en individuel ret til at søge om lønrefusion i barselsfonden. På den måde kan man sikre sig, at lønmodtagerne i hvert fald får delvis løn under barsel.
     

> Guide til reglerne for barsel


Læs også...

Det var en helt ny fornemmelse, da Søren tidligere på året blev ramt af stress, for han havde aldrig oplevet stresssymptomer før. Søren har arbejdet i…

I 1999 havnede Berit Søgaard mere eller mindre tilfældigt i IT-branchen, og hun har arbejdet her lige siden. I dag er hun compliancedirektør i Visma,…

Nettet er proppet til randen med websider, som kan hjælpe dig med det ene eller andet eller har så nørdet viden, at de med fordel kan besøges.

Unge tech-folk fortæller om deres håb og drømme for fremtiden. Danske virksomheder kigger mod et tysk eksporteventyr. Forfatter sætter spot på Kina og…

26-årige Francesca Tremulo rejste til Danmark fra Italien for tre år siden for at realisere drømmen om en fremtid i spilbranchen. Hun er uddannet…

Kinas tech fungerer og er udviklet i benhård konkurrence til at være bedst og billigst. Talentmassen er enorm, og der er prestige og attraktive…

Alberte Viendahl er 25 år og har læst multimediedesign på KEA. Hun er blevet vild med at kode og nørde, og nu vil hun gerne tage en top up-uddannelse…

Benjamin Elias Harris er 27 år, og han har gået på datamatikerlinjen på KEA. Han startede egentlig med at læse engelsk på Københavns Universitet, men…

28-årige Yousra Diab arbejdede i flere år som socialrådgiver, inden hun tog springet og startede på datamatikeruddannelsen. Det har været svært at…

26-årige Sophie Ankjær Andersen har læst multimediedesign på KEA. Hun drømmer om, at hun i fremtiden skal tage sit arbejde med til Bali og arbejde…