Robot med følesans, grænsesystem forsinket og kritik af PET-lov

Takeaways fra uge 19

Robot med følesans kan betyde massefyringer
Techgiganten Amazon varsler et "fundamentalt spring fremad inden for robotteknologi" efter at have udviklet en robot med en følesans, der vil være i stand til at gribe omkring tre fjerdedele af varerne i sine enorme lagre.

Det skriver The Guardian.

Virksomhedens udmelding skaber samtidig frygt for en bølge af massefyringer i lagerhaller og varehuse.

Robotten hedder ’Vulcan’, og den skal implementeres rundt om i verden i løbet af de næste par år. Den er designet til at hjælpe mennesker med at sortere varer til opbevaring og derefter forberede dem til levering.

Ifølge mediet beskriver Aaron Parness, der er Amazons direktør for robotteknologi,  Vulcan som et "fundamentalt spring fremad inden for robotteknologi. Det er ikke bare at se verden, det er at føle den, hvilket muliggør muligheder, der var umulige for Amazon-robotter indtil nu."

Skandale: Politiets grænseprojekt sat på pause i fire år

Et fælles grænsesystem til politiet er ramt af sin 10. udskydelse.  

Det skriver Version2.

Ifølge mediet er der tale om det europæiske IT-system Smart Borders, som skal give grænsekontroller mulighed for at tjekke alt fra visum- og rejsetilladelser til biometriske data om borgere uden for EU. 
Oprindeligt var planen, at projektet skulle have været sat i drift i 2022, men med den nye forsinkelse forventes projektet nu at være i alt 55 måneder bagud. Politiet ønsker at få tilført yderligere 41,7 millioner kroner, der skal gå til ”de nødvendige projektaktiviteter i 2025 trods usikkerhed om idriftsættelsesmetode og risikoen for yderligere fristudsættelser fra EU,” lyder det. 

Det samlede budget for projektet har været ændret flere gange og lyder senest på 408,5 millioner kroner, hvoraf 161,3 millioner kroner er ekstraomkostninger, viser en skrivelse fra It-rådet fra 2025.
Rigspolitiet er i forvejen ramt af udfordringer inden for IT, efter at stram økonomi tidligere på året betød fyringer af flere ansatte i IT-afdelingen.


IT-fagforening kræver handling mod ny PET-lov

IT-fagforeningen PROSA har sammen med 24 andre organisationer sendt et åbent brev til digitaliseringsministeren, justitsministeren og en række medlemmer af Folketinget.
I brevet er et klart og vigtigt budskab: Genetabler balancen mellem sikkerhed og retten til privatliv – og gør det NU.

De henviser til, at regeringen vil ændre PET-loven og dermed tildele Politiets Efterretningstjeneste hidtil usete beføjelser til at indsamle, overvåge og analysere data om alle danskeres personlige oplysninger og digitale færden.

Det er en helt forkert vej at gå, og derfor bør Folketinget stoppe hastebehandlingen af lovforslaget.

Læs mere her.

 

Udfordringer med brug af Palantir-platform
Björn Karlsson, der er Post.doc ved IT-Universitetet, har i en Ph.D-afhandling undersøgt dansk politis erfaringer med Palantir-platformen.

Platformen går i Rigspolitiet under navnet Pol-Intel, og i Politiets Efterretningstjeneste kaldes systemet PET-Intel. 

Det skriver Radar.dk

Björn Karlsson har i forbindelse med afhandlingen interviewet flere politifolk og efterforskere, der bruger systemet.

”Mange politifolk er ikke glade for Pol-Intel, da de opfatter det som en black box. Problemet er, at Palantir er et IT-svar på McDonald's. Du får et standardprodukt, hvor du ikke kan ændre noget selv. Du skal hele tiden igennem Palantirs service for at få hjælp. Det kan også være et problem i forhold til rettergang, at betjentene ofte har svært at ved at forklare, hvordan de har fundet frem til bestemte oplysninger og beviser via Pol-Intel. Selskabet opfatter algoritmerne og den kunstige intelligens i systemerne som en forretningshemmelighed, så politiet har ingen transparens,” forklarer han.


Læs også...

Vi har hørt det uendelig mange gange: Der mangler kvinder i tech. Og vi får gang på gang at vide, at det er et problem, at piger ikke er interesserede…

Big tech er ved at kvæle rigtige fællesskaber med zombie-scrolling. Den faglige kamp har brug for, at de unge møder op og giver en injektion af…

Behandling eller undersøgelser mod barnløshed sidestilles med almindeligt sygefravær, og som funktionær har du derfor også ret til fri med løn for at…

Arbejdsmiljøet hos den danske IT-gigant er så problematisk, at de IT-professionelles fagforening nu advarer unge mod ansættelse. ”Det er prestige over…

Den danske IT-branche omsatte for knap 330 milliarder kroner sidste år, hvilket er rekord. Fremgangen sker til trods for, at det samlede antal ansatte…

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…

Meta vil udvide begrænsningerne i de ungdomskonti til Instagram, som virksomheden indførte i blandt andre USA, Canada og England i efteråret. Samtidig…

Surrogatmødre, medforældre og stedbørnsadoptanter får nu udvidede muligheder for at holde barsel. Læs om de nye regler her.