ARBEJDSLIV

Snart skal du registrere al din arbejdstid

Næste år træder ny lovgivning i kraft, og det betyder, at alle danskere fremover skal registrere al arbejdstid – det gælder også, hvis du arbejder en halv times tid i sofaen om aftenen, eller du tager en arbejdssnak med din kollega i weekenden.

Tjekker du også arbejdsmailen om aftenen eller tager et telefonmøde søndag eftermiddag?

I dag er det langt fra alle, der holder styr på den arbejdstid, der ligger udover de almindelige timer på kontoret – men det vil ændre sig fremover.

I 2024 skal alle danskere nemlig registrere al arbejdstid. Det skyldes ny lovgivning, som betyder, at virksomheder fremover er forpligtet til at kontrollere, om de overholder reglerne om hvile- og arbejdstid.

Den nye lovgivning er ikke endeligt på plads, men det ventes, at loven vil træde i kraft 1. juli 2024.

Stemple ind og ud

Lovgivningen kommer som følge af en afgørelse fra EU-domstolen i 2019. Her blev det slået fast, at europæiske arbejdsgivere skal have et tidsregistreringssystem, så det sikres, at alle regler overholdes, og medarbejderne ikke arbejder for meget.

Enkelte vil være undtaget for at skulle registrere sin arbejdstid, men som udgangspunkt er det alle arbejdstagere, der skal til at stemple ind og ud.

I de seneste uger har der været forskellige reaktioner på den nye lov om tidsregistrering. Nogle aktører peger på, at lovgivningen kommer som kaldet, da den netop vil sikre, at danskerne ikke arbejder for meget – mens andre frygter, at medarbejdere vil miste deres mulighed for fleksibilitet i arbejdsdagen.

Sikkert er det dog, at den nye lovgivning vil have betydning for stort set alle danskeres hverdag.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…