ARBEJDSLIV

Snart skal du registrere al din arbejdstid

Næste år træder ny lovgivning i kraft, og det betyder, at alle danskere fremover skal registrere al arbejdstid – det gælder også, hvis du arbejder en halv times tid i sofaen om aftenen, eller du tager en arbejdssnak med din kollega i weekenden.

Tjekker du også arbejdsmailen om aftenen eller tager et telefonmøde søndag eftermiddag?

I dag er det langt fra alle, der holder styr på den arbejdstid, der ligger udover de almindelige timer på kontoret – men det vil ændre sig fremover.

I 2024 skal alle danskere nemlig registrere al arbejdstid. Det skyldes ny lovgivning, som betyder, at virksomheder fremover er forpligtet til at kontrollere, om de overholder reglerne om hvile- og arbejdstid.

Den nye lovgivning er ikke endeligt på plads, men det ventes, at loven vil træde i kraft 1. juli 2024.

Stemple ind og ud

Lovgivningen kommer som følge af en afgørelse fra EU-domstolen i 2019. Her blev det slået fast, at europæiske arbejdsgivere skal have et tidsregistreringssystem, så det sikres, at alle regler overholdes, og medarbejderne ikke arbejder for meget.

Enkelte vil være undtaget for at skulle registrere sin arbejdstid, men som udgangspunkt er det alle arbejdstagere, der skal til at stemple ind og ud.

I de seneste uger har der været forskellige reaktioner på den nye lov om tidsregistrering. Nogle aktører peger på, at lovgivningen kommer som kaldet, da den netop vil sikre, at danskerne ikke arbejder for meget – mens andre frygter, at medarbejdere vil miste deres mulighed for fleksibilitet i arbejdsdagen.

Sikkert er det dog, at den nye lovgivning vil have betydning for stort set alle danskeres hverdag.


Læs også...

Kunstig intelligens gnaver sig med lynets hast ind i it-sikkerhedsbranchen – og det giver både muligheder og udfordringer, påpeger Jacob Herbst fra…

Hvis det offentlige bøjer sig så meget for tech-giganterne, at de ligefrem vil gøre det ulovlige lovligt, så er en vigtig beskyttelse af os alle…

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…