ARBEJDSLIV

Snart skal du registrere al din arbejdstid

Næste år træder ny lovgivning i kraft, og det betyder, at alle danskere fremover skal registrere al arbejdstid – det gælder også, hvis du arbejder en halv times tid i sofaen om aftenen, eller du tager en arbejdssnak med din kollega i weekenden.

Tjekker du også arbejdsmailen om aftenen eller tager et telefonmøde søndag eftermiddag?

I dag er det langt fra alle, der holder styr på den arbejdstid, der ligger udover de almindelige timer på kontoret – men det vil ændre sig fremover.

I 2024 skal alle danskere nemlig registrere al arbejdstid. Det skyldes ny lovgivning, som betyder, at virksomheder fremover er forpligtet til at kontrollere, om de overholder reglerne om hvile- og arbejdstid.

Den nye lovgivning er ikke endeligt på plads, men det ventes, at loven vil træde i kraft 1. juli 2024.

Stemple ind og ud

Lovgivningen kommer som følge af en afgørelse fra EU-domstolen i 2019. Her blev det slået fast, at europæiske arbejdsgivere skal have et tidsregistreringssystem, så det sikres, at alle regler overholdes, og medarbejderne ikke arbejder for meget.

Enkelte vil være undtaget for at skulle registrere sin arbejdstid, men som udgangspunkt er det alle arbejdstagere, der skal til at stemple ind og ud.

I de seneste uger har der været forskellige reaktioner på den nye lov om tidsregistrering. Nogle aktører peger på, at lovgivningen kommer som kaldet, da den netop vil sikre, at danskerne ikke arbejder for meget – mens andre frygter, at medarbejdere vil miste deres mulighed for fleksibilitet i arbejdsdagen.

Sikkert er det dog, at den nye lovgivning vil have betydning for stort set alle danskeres hverdag.


Læs også...

Jargon har i årevis samlet forklaringer på tech-forkortelser, it-udtryk og ord. Det er blevet til et ret massiv og enkelt opslagsværk over it-kultur…

Isak Juel Nielsen er 20 år og studerer datalogi på Syddansk Universitet.

I Estland vokser udviklingen derfor også nedefra, fordi de lytter oppefra. Det har gjort dem til verdensmestre i iværksætteri, og det har skabt…

PROSA oplever en tendens til at muligheden for hjemmearbejde blandt vores medlemmer indskrænkes. Regler om hjemmearbejde er langt de fleste steder et…

Lønsamtaler kan give sved på panden, men med den rette strategi kan du forlade chefens kontor med mere i lønningsposen. Mariam Senounou er jurist hos…

Man kan lære mange ting på skolebænken, men meget læring kommer også fra virkeligheden. Det har tre software design-studerende i den grad mærket på…

Microsoft vil starte en atomreaktor op igen for at give grøn strøm til deres datacentre, specielt dem med AI. Hvis det reelt går igennem, og de får…

En ny feature i et af Googles AI-værktøjer gør det muligt at lave en podcast på få minutter. Featuren er så nem at bruge, at den egentlig ikke behøver…

Millioner af udviklere verden over bruger hver dag JavaScript – men hvorfor er programmeringssproget blevet så populært? PROSAbladet har talt med…

Et nyt projekt indsamler danske stemmer for at sikre, at AI-løsninger fremover også kan tale med dialekter. Du kan også donere din stemme, skriver DR.…