GRØN IT

Softwaregigant indsamler gammelt udstyr

Softwarevirksomheden Visma udruller et nyt bæredygtighedspartnerskab, der sætter fokus på den voksende globale udfordring med elektronikaffald.

I bestræbelserne på at nedbringe den voksende mængde af elektronikskrot, opfordrer softwarevirksomheden Visma nu sine 1.100 danske ansatte til at tage gamle telefoner, computere, iPads og printere med på arbejde, hvor 99,7% af det brugte it-udstyr bliver genanvendt, mens de resterende 0,3% bliver bortskaffet.

Vi håber, at initiativer som dette kan sprede sig som ringe i vandet ud til andre danske virksomheder
- Kathrine Forsberg, administrerende direktør i Atea

Partnerskabet er indgået med Atea, som står for den konkrete genanvendelse.

Visma forventer, at de med første runde af initiativet vil kunne spare 87 ton CO2, som svarer til at køre 14 ture rundt om jorden i bil.

Konkret afhenter Atea det gamle grej hos Visma og sørger for datasletning, rensning, klargøring og reparation, hvis det kan skabe en salgsværdi på enheden. Det, der ikke kan sælges, karakteriseres som elektronikaffald.

“Der er i dag meget fokus på it-infrastruktur og datacentre og deres CO2-udledning, men undersøgelser viser, at vi globalt genererer mere end 53 millioner tons elektronikaffald hvert eneste år. Det er altså en kæmpe problemstilling, som vi hos Visma nu sætter fokus på at gøre noget ved”, siger Nicoline Weih, CSR Manager hos Visma, i en pressemeddelelse.

Som ringe i vandet

Ateas administrerende direktør Kathrine Forsberg, der også er også formand for regeringens klimapartnerskab for service, it og rådgivning, forklarer, at det er første gang, at Atea indgår et samarbejde i Danmark, der direkte aktiverer medarbejderne i kampen mod elektronikaffald.

“Vi håber, at initiativer som dette kan sprede sig som ringe i vandet ud til andre danske virksomheder, så vi dermed i fællesskab kan få nedbragt den enorme mængde af naturressourcer, der ligger gemt i skuffer og skabe rundt omkring i de private hjem”, siger Kathrine Forsberg i en pressemeddelelse.

Undersøgelser viser, at den gennemsnitlige danske husstand i gennemsnit har 3-5 elektroniske devices liggende derhjemme, der enten ikke er i brug eller er i stykker.

En af de største barriere for at aflevere elektronikken er frygten for, at data på eksempelvis mobiltelefoner kan blive lækket.

“Vi har alle billeder og beskeder på vores mobiltelefoner, som vi ikke ønsker, at alle andre skal se. Det afholder folk fra at få afleveret deres elektronik på genbrugsstationen. I forhold til vores samarbejde med Atea sikrer de 100% informationssikkerhed ved at slette data på de indleverede elektroniske devices i overensstemmelse med GDPR-lovgivningen”, fastslår Nicoline Weih.


Læs også...

Der er tilfredshed i PROSA, efter at PET-lovændring er udskudt. IT-fagforeningen sendte forleden et åbent brev til justitsministeren, som påpegede…

Vi har hørt det uendelig mange gange: Der mangler kvinder i tech. Og vi får gang på gang at vide, at det er et problem, at piger ikke er interesserede…

Big tech er ved at kvæle rigtige fællesskaber med zombie-scrolling. Den faglige kamp har brug for, at de unge møder op og giver en injektion af…

Behandling eller undersøgelser mod barnløshed sidestilles med almindeligt sygefravær, og som funktionær har du derfor også ret til fri med løn for at…

Arbejdsmiljøet hos den danske IT-gigant er så problematisk, at de IT-professionelles fagforening nu advarer unge mod ansættelse. ”Det er prestige over…

Den danske IT-branche omsatte for knap 330 milliarder kroner sidste år, hvilket er rekord. Fremgangen sker til trods for, at det samlede antal ansatte…

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…