GRØN IT

Softwaregigant indsamler gammelt udstyr

Softwarevirksomheden Visma udruller et nyt bæredygtighedspartnerskab, der sætter fokus på den voksende globale udfordring med elektronikaffald.

I bestræbelserne på at nedbringe den voksende mængde af elektronikskrot, opfordrer softwarevirksomheden Visma nu sine 1.100 danske ansatte til at tage gamle telefoner, computere, iPads og printere med på arbejde, hvor 99,7% af det brugte it-udstyr bliver genanvendt, mens de resterende 0,3% bliver bortskaffet.

Vi håber, at initiativer som dette kan sprede sig som ringe i vandet ud til andre danske virksomheder
- Kathrine Forsberg, administrerende direktør i Atea

Partnerskabet er indgået med Atea, som står for den konkrete genanvendelse.

Visma forventer, at de med første runde af initiativet vil kunne spare 87 ton CO2, som svarer til at køre 14 ture rundt om jorden i bil.

Konkret afhenter Atea det gamle grej hos Visma og sørger for datasletning, rensning, klargøring og reparation, hvis det kan skabe en salgsværdi på enheden. Det, der ikke kan sælges, karakteriseres som elektronikaffald.

“Der er i dag meget fokus på it-infrastruktur og datacentre og deres CO2-udledning, men undersøgelser viser, at vi globalt genererer mere end 53 millioner tons elektronikaffald hvert eneste år. Det er altså en kæmpe problemstilling, som vi hos Visma nu sætter fokus på at gøre noget ved”, siger Nicoline Weih, CSR Manager hos Visma, i en pressemeddelelse.

Som ringe i vandet

Ateas administrerende direktør Kathrine Forsberg, der også er også formand for regeringens klimapartnerskab for service, it og rådgivning, forklarer, at det er første gang, at Atea indgår et samarbejde i Danmark, der direkte aktiverer medarbejderne i kampen mod elektronikaffald.

“Vi håber, at initiativer som dette kan sprede sig som ringe i vandet ud til andre danske virksomheder, så vi dermed i fællesskab kan få nedbragt den enorme mængde af naturressourcer, der ligger gemt i skuffer og skabe rundt omkring i de private hjem”, siger Kathrine Forsberg i en pressemeddelelse.

Undersøgelser viser, at den gennemsnitlige danske husstand i gennemsnit har 3-5 elektroniske devices liggende derhjemme, der enten ikke er i brug eller er i stykker.

En af de største barriere for at aflevere elektronikken er frygten for, at data på eksempelvis mobiltelefoner kan blive lækket.

“Vi har alle billeder og beskeder på vores mobiltelefoner, som vi ikke ønsker, at alle andre skal se. Det afholder folk fra at få afleveret deres elektronik på genbrugsstationen. I forhold til vores samarbejde med Atea sikrer de 100% informationssikkerhed ved at slette data på de indleverede elektroniske devices i overensstemmelse med GDPR-lovgivningen”, fastslår Nicoline Weih.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…