GRØN IT

Softwaregigant indsamler gammelt udstyr

Softwarevirksomheden Visma udruller et nyt bæredygtighedspartnerskab, der sætter fokus på den voksende globale udfordring med elektronikaffald.

I bestræbelserne på at nedbringe den voksende mængde af elektronikskrot, opfordrer softwarevirksomheden Visma nu sine 1.100 danske ansatte til at tage gamle telefoner, computere, iPads og printere med på arbejde, hvor 99,7% af det brugte it-udstyr bliver genanvendt, mens de resterende 0,3% bliver bortskaffet.

Vi håber, at initiativer som dette kan sprede sig som ringe i vandet ud til andre danske virksomheder
- Kathrine Forsberg, administrerende direktør i Atea

Partnerskabet er indgået med Atea, som står for den konkrete genanvendelse.

Visma forventer, at de med første runde af initiativet vil kunne spare 87 ton CO2, som svarer til at køre 14 ture rundt om jorden i bil.

Konkret afhenter Atea det gamle grej hos Visma og sørger for datasletning, rensning, klargøring og reparation, hvis det kan skabe en salgsværdi på enheden. Det, der ikke kan sælges, karakteriseres som elektronikaffald.

“Der er i dag meget fokus på it-infrastruktur og datacentre og deres CO2-udledning, men undersøgelser viser, at vi globalt genererer mere end 53 millioner tons elektronikaffald hvert eneste år. Det er altså en kæmpe problemstilling, som vi hos Visma nu sætter fokus på at gøre noget ved”, siger Nicoline Weih, CSR Manager hos Visma, i en pressemeddelelse.

Som ringe i vandet

Ateas administrerende direktør Kathrine Forsberg, der også er også formand for regeringens klimapartnerskab for service, it og rådgivning, forklarer, at det er første gang, at Atea indgår et samarbejde i Danmark, der direkte aktiverer medarbejderne i kampen mod elektronikaffald.

“Vi håber, at initiativer som dette kan sprede sig som ringe i vandet ud til andre danske virksomheder, så vi dermed i fællesskab kan få nedbragt den enorme mængde af naturressourcer, der ligger gemt i skuffer og skabe rundt omkring i de private hjem”, siger Kathrine Forsberg i en pressemeddelelse.

Undersøgelser viser, at den gennemsnitlige danske husstand i gennemsnit har 3-5 elektroniske devices liggende derhjemme, der enten ikke er i brug eller er i stykker.

En af de største barriere for at aflevere elektronikken er frygten for, at data på eksempelvis mobiltelefoner kan blive lækket.

“Vi har alle billeder og beskeder på vores mobiltelefoner, som vi ikke ønsker, at alle andre skal se. Det afholder folk fra at få afleveret deres elektronik på genbrugsstationen. I forhold til vores samarbejde med Atea sikrer de 100% informationssikkerhed ved at slette data på de indleverede elektroniske devices i overensstemmelse med GDPR-lovgivningen”, fastslår Nicoline Weih.


Læs også...

Onsdag og torsdag faldt de store techgiganters markedsværdi med svimlende beløb. Måske er det konsekvensen af investeringskapløbet i AI. For få…

På grund af den nye lov om registrering af arbejdstid, har PROSAs juridiske team hen over sommeren fået mange henvendelser omkring tidsregistrering og…

Forestående ferietid betyder desværre også fyringstid og ”oprydning” i en del virksomheder. Det fortæller jurist Camilla Winter, som her giver et par…

Vi kan ligeså godt se det i øjnene - juli vejret er lunefuldt og rammer ofte sommerdrømmene som en våd karklud. Men fortvivl ikke! PROSAs egen film-…

Internettet og computerbranchen var engang det vilde vesten, et sted, hvor man kunne gøre, hvad man ville uden nogen form for ansvar for almindelige…

Hvad er op og ned i junglen af sundhedstrends? PROSAbladet har spurgt Martin Grønne Jensen, som er dataingeniør, holder foredrag om longevity og er…

Vil du gerne leve længere, så bør du måske give longevity escape velocity-teorien lidt opmærksomhed. Tilhængerne af teorien mener nemlig, at vi kan…

Ny image-analyse fra Computerworld rykker ikke ved, hvem de danske it-professionelle sætter ind på en førsteplads. Til gengæld må Apple se sig slået…

XZ Utils-angrebet havde potentialet til at blive det mest alvorlige supply chain attack til dato, men angrebet blev (heldigvis) spottet i tide, fordi…

JA, siger Isak, Amanda, Lea, Martha og Hannibal. De er mellem 16-26 år og bruger dagligt flere timer på at scrolle gennem de sociale medier for at…