synspunkt

Staten omgår funktionærloven

Med ansættelsen af 250 vikarer, der skal sikre udbetaling af hjælpepakker under coronakrisen, omgår staten bestemmelserne i funktionærloven, skriver næstformand i PROSA, Hanne Lykke Jespersen, i denne kommentar.

Staten har hyret 250 vikarer under Erhvervsstyrelsen. De skal sørge for udbetaling af hjælpepakker til danske virksomheder.

Men ved at hyre vikarerne gennem er vikarbureau omgår staten funktionærloven. Det betyder blandt andet, at de ikke får løn under sygdom, og formentligt også, at de ikke får deres retmæssige opsigelsesvarsel, hvis de bliver opsagt – selv om de laver funktionærarbejde.

Som det har været nævnt mange gange, er det en skandale, at staten benytter sig af den slags metoder.

Men jeg vil nu godt sætte fokus på, at det ikke kun er Erhvervsstyrelsen, der slipper af sted med negativ forskelsbehandling af vikarer. Det sker også andre steder i staten og i kommunerne, og det sker også i private virksomheder.

Det skyldes, at det EU-direktiv, som ellers skal forhindre forskelsbehandling af vikarer, er implementeret i Danmark på en måde, som muliggør en betydelig forskelsbehandling.

De kan sagtens ansættes under en ringere overenskomst end kollegerne, og det er normen, at de ikke får funktionærrettigheder. I mange tilfælde får de også en lavere løn.

Vi har eksempler på, at nogle vikaransættelser er meget langvarige og dermed er langt fra at være af midlertidig karakter.

Det vil klæde staten at ændre vikarloven, så den reelt sikrer vikarer mod negativ forskelsbehandling
- Hanne Lykke Jespersen, næstformand i PROSA

Vores hovedorganisation FH har for nyligt kørt en sag for PROSA, hvor vores påstand var, at medlemmet var funktionær og derfor skulle have løn under sygdom. Da sagen skulle for retten, valgte arbejdsgiveren at kaste håndklædet i ringen og betale.

I PROSA er vi i gang med flere sager, så det forhåbentligt kan blive helt klart, at man ikke kan fratages for eksempel retten til løn under sygdom eller en på arbejdspladsen sædvanlig løn ved at skyde et vikarbureau ind mellem den ansatte og den reelle arbejdsgiver.

EU-domstolen har i oktober afsagt en dom, der slår fast, at staten er forpligtet til at sikre regler, der betyder, at vikaransættelser reelt skal være midlertidige.

Men også som arbejdsgiver har man et ansvar herfor, selvom staten ikke har sikret sådan en lovgivning.

Det betyder, at staten har et dobbelt ansvar i sagen om corona-vikarerne – både som lovgiver og som arbejdsgiver.

Jeg synes, at sagen superfint illustrerer problemet, og det vil klæde staten at ændre vikarloven, så den reelt sikrer vikarer mod negativ forskelsbehandling, sådan som det er hensigten med direktivet.

Vi arbejder nu sammen med vores hovedorganisation og resten af fagbevægelsen om, at regeringen hurtigst muligt ændrer vikarloven, så forskelsbehandlingen af vikarer stoppes.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…