Foto: Ritzau Scanpix

Statsansatte kæmper for overenskomst

Selv om overenskomstforhandlingerne i foråret sluttede med et forlig, som indbragte pæne lønstigninger til de statsansatte og garanti for den arbejdsgiverbetalte frokostpause, så er aftalen endnu ikke fuldt udmøntet. Det gælder i særdeleshed den betalte frokostpause.

Inden OK18 nåede flere arbejdspladser således at fjerne den betalte frokostpause uden at kompensere medarbejderne, og derfor mener Moderniseringsstyrelsen ikke, at de er omfattet af aftalen. Men den går ikke, mener de statsansatte, der derfor har kurs mod en faglig voldgiftssag mod Moderniseringsstyrelsen.

– Jeg synes, det er brandærgerligt, at vi ikke kan stole på, at modparten står ved det, vi aftaler. Det er frustrerende, og det er simpelthen ikke i orden, siger Jesper K. Hansen, der er formand for forhandlingsfællesskabet CO10.

Her er PROSA med i bestyrelsen og varetager interesserne for over 1.000 medlemmer, der er ansat i staten. På CO10’s repræsentantskabsmøde i november kiggede Jesper K. Hansen tilbage på OK18, hvor fagbevægelsen stod sammen om at skabe et resultat, som han betegner som ”supergodt”.

– Vi har vist, at det batter at stå sammen, dyrke fællesskabet og at holde fast i de vigtigste krav. Under hele forløbet forsøgte modparten at splitte os ad, men det lykkedes heldigvis ikke, siger Jesper K. Hansen, der advarer om, at fronterne meget vel kan blive trukket lige så skarpt op til de næste overenskomstforhandlinger i 2021.

– Mit klare budskab til medlemmerne er, at de skal være forberedt på, at vi kan komme i konflikt igen.

ohl


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…