Statsministeren vil have massiv overvågning

”Jeg håber, at Folketinget vil lave en vurdering af hele situationen og ikke kun forholde sig til det her med udgangspunkt i spørgsmålet om frihedsrettigheder og retten til privatliv”.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S), der vil indføre “massiv overvågning” af borgerne med brug af øget videoovervågning og adgang til at samkøre alle overvågningskameraer i realtid til brug for politiets efterforskning.

Men manglen på etiske overvejelser i statsministerens udspil er dybt problematisk, mener PROSAs formand, Niels Bertelsen.
– Danskernes ret til privatliv er i forvejen udfordret og risikerer nu at løbe helt af sporet. Overvågning i et samfund som det danske bør foregå målrettet – ikke over en bred kam. Det er stik imod værdierne i et samfund som det danske, der bygger på tillid og frihed. Tillid er noget, man opnår gennem information og oplysning, ikke ved at bruge Big Brother-teknologi, siger Niels Bertelsen.

Efterfølgende har Københavns Politi også efterspurgt teknologi til ansigtsgenkendelse i forbindelse med videoovervågningen, og både Venstre og Dansk Folkeparti bakker op om politiets ønske.

Men både videoovervågning og ansigtsgenkendelse kritiseres af eksperter for at give falsk tryghed og for ikke at forhindre alvorlig og personfarlig kriminalitet, der typisk begås enten i affekt eller af organiserede kriminelle, der skjuler deres ansigter under forbrydelsen.

Også Thomas Bolander, der er forsker i kunstig intelligens og professor ved DTU, er skeptisk ved politiets forslag. ”Den type af overvågning, vi skælder ud på Kina for at bruge, overvejer vi nu selv at indføre”, siger han til til Fagbladet 3F.

kga

 


Læs også...

Det var en helt ny fornemmelse, da Søren tidligere på året blev ramt af stress, for han havde aldrig oplevet stresssymptomer før. Søren har arbejdet i…

I 1999 havnede Berit Søgaard mere eller mindre tilfældigt i IT-branchen, og hun har arbejdet her lige siden. I dag er hun compliancedirektør i Visma,…

Nettet er proppet til randen med websider, som kan hjælpe dig med det ene eller andet eller har så nørdet viden, at de med fordel kan besøges.

Unge tech-folk fortæller om deres håb og drømme for fremtiden. Danske virksomheder kigger mod et tysk eksporteventyr. Forfatter sætter spot på Kina og…

26-årige Francesca Tremulo rejste til Danmark fra Italien for tre år siden for at realisere drømmen om en fremtid i spilbranchen. Hun er uddannet…

Kinas tech fungerer og er udviklet i benhård konkurrence til at være bedst og billigst. Talentmassen er enorm, og der er prestige og attraktive…

Alberte Viendahl er 25 år og har læst multimediedesign på KEA. Hun er blevet vild med at kode og nørde, og nu vil hun gerne tage en top up-uddannelse…

Benjamin Elias Harris er 27 år, og han har gået på datamatikerlinjen på KEA. Han startede egentlig med at læse engelsk på Københavns Universitet, men…

28-årige Yousra Diab arbejdede i flere år som socialrådgiver, inden hun tog springet og startede på datamatikeruddannelsen. Det har været svært at…

26-årige Sophie Ankjær Andersen har læst multimediedesign på KEA. Hun drømmer om, at hun i fremtiden skal tage sit arbejde med til Bali og arbejde…