RETTigheder

Stor bøde for logningsfejl

Datatilsynet indstiller Udlændingestyrelsen til en bøde på 150.000 kroner for alvorligt sikkerhedsbrud.

Datatilsynet har indstillet Udlændingestyrelsen til en bøde på 150.000 kroner for ikke at have et passende sikkerhedsniveau ved lognings- og backupproceduren på udrejsecentrene Kærshovedgård og Sjælsmark.

Logningsfejlen kunne ifølge Datatilsynet få vidtrækkende konsekvenser for beboernes rettigheder og frihedsrettigheder, fordi loggen registrerer beboernes færden og dermed kan føre til sanktioner, hvis de ikke overholder dem.

”Vi ser med stor alvor på denne sag, fordi den handler om den grundlæggende rettighed, at man skulle kunne stole på de oplysninger, som myndigheder behandler og videregiver til politiet, og som i sidste ende kan ende som beviser i retten”, siger kontorchef i Datatilsynet Frederik Siegumfeldt i en pressemeddelelse.

Alvorlig risiko

Datatilsynet indledte af egen drift sagen i august 2020, efter at der i foråret og sommeren var sket en række sikkerhedshændelser vedrørende manglende registreringer i det system, som sikrer, at beboerne overholder deres opholds-, underretnings- og meldepligt.

Man skulle kunne stole på de oplysninger, som myndigheder behandler og videregiver til politiet
- Frederik Siegumfeldt, kontorchef i Datatilsynet

De manglende registreringer førte til, at myndighederne påbegyndte sagsbehandling af en række beboere med henblik på at nedsættelse deres kontante ydelser samt politianmeldelse for manglende overholdelse af regler i udlændingeloven.

”Det er meget væsentligt, at sådanne oplysninger er korrekte. Ud over rettighedstab for de mennesker, det omhandler, medfører manglende databeskyttelse i straffesagskæden også svækket tillid til både myndighederne og domstolene”, forklarer Frederik Siegumfeldt.

Manglende backup

I sin afgørelse lægger Datatilsynet vægt på, at Udlændingestyrelsen ikke havde foretaget tilstrækkelig backup af de oplysninger, som behandles i systemet.

Det var således ikke muligt at genskabe en række af de data, som gik tabt under hændelser den 9.-10. juni 2020.

Datatilsynet anbefaler, at Udlændingestyrelsens backupprocedure skal efterprøves med en disaster recovery test med intervaller, der er ”fastsat i henhold til den risiko, der er for de registreredes rettigheder”.

 


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…