RETTigheder

Stor bøde for logningsfejl

Datatilsynet indstiller Udlændingestyrelsen til en bøde på 150.000 kroner for alvorligt sikkerhedsbrud.

Datatilsynet har indstillet Udlændingestyrelsen til en bøde på 150.000 kroner for ikke at have et passende sikkerhedsniveau ved lognings- og backupproceduren på udrejsecentrene Kærshovedgård og Sjælsmark.

Logningsfejlen kunne ifølge Datatilsynet få vidtrækkende konsekvenser for beboernes rettigheder og frihedsrettigheder, fordi loggen registrerer beboernes færden og dermed kan føre til sanktioner, hvis de ikke overholder dem.

”Vi ser med stor alvor på denne sag, fordi den handler om den grundlæggende rettighed, at man skulle kunne stole på de oplysninger, som myndigheder behandler og videregiver til politiet, og som i sidste ende kan ende som beviser i retten”, siger kontorchef i Datatilsynet Frederik Siegumfeldt i en pressemeddelelse.

Alvorlig risiko

Datatilsynet indledte af egen drift sagen i august 2020, efter at der i foråret og sommeren var sket en række sikkerhedshændelser vedrørende manglende registreringer i det system, som sikrer, at beboerne overholder deres opholds-, underretnings- og meldepligt.

Man skulle kunne stole på de oplysninger, som myndigheder behandler og videregiver til politiet
- Frederik Siegumfeldt, kontorchef i Datatilsynet

De manglende registreringer førte til, at myndighederne påbegyndte sagsbehandling af en række beboere med henblik på at nedsættelse deres kontante ydelser samt politianmeldelse for manglende overholdelse af regler i udlændingeloven.

”Det er meget væsentligt, at sådanne oplysninger er korrekte. Ud over rettighedstab for de mennesker, det omhandler, medfører manglende databeskyttelse i straffesagskæden også svækket tillid til både myndighederne og domstolene”, forklarer Frederik Siegumfeldt.

Manglende backup

I sin afgørelse lægger Datatilsynet vægt på, at Udlændingestyrelsen ikke havde foretaget tilstrækkelig backup af de oplysninger, som behandles i systemet.

Det var således ikke muligt at genskabe en række af de data, som gik tabt under hændelser den 9.-10. juni 2020.

Datatilsynet anbefaler, at Udlændingestyrelsens backupprocedure skal efterprøves med en disaster recovery test med intervaller, der er ”fastsat i henhold til den risiko, der er for de registreredes rettigheder”.

 


Læs også...

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…

Hatespeech, antifeminisme og manosfære er blevet forrygende forretningsmodeller for influencers på sociale medier. De har fået godt tag i unge mænd…

Tobias Fonsmark har aldrig før oplevet så stor interesse for datasikkerhed og open source. På tværs af europæiske grænser vokser nye initiativer frem.…

To danske forskere har fået 21 millioner kroner til at etablere det første center i verden, som skal forske i effekterne, når kunstig intelligens…

Er din arbejdsgiver blevet opkøbt af en anden virksomhed? Her vil du som ansat have nogle særlige rettigheder – bliv klogere her.

Sven Uhrenholdt Frenzel er 31 år og arbejder som systemarkitekt hos Banedanmark.

Tusindvis af børn og unge ser med, når William Karlberg og hans kolleger tager politiuniformen på og livestreamer en gamingaften eller lægger en…

PROSA kæmper for en 30 timers arbejdsuge, for det vil komme både den enkelte, virksomhederne og samfundet til gode. Samtidig trænger fagforeningerne…

Vores samfund er ikke gearet til en 30 timers arbejdsuge, og derfor risikerer medarbejdere på nedsat tid at komme i problemer, hvis de på et tidspunkt…

"Arbejd, arbejd!" synger Bikstok Røgsystem intenst. Men er sandheden, at vi skal arbejde mer', mer' og endnu mer'? I øjeblikket er vores arbejdsliv…