RETTigheder

Stor bøde for logningsfejl

Datatilsynet indstiller Udlændingestyrelsen til en bøde på 150.000 kroner for alvorligt sikkerhedsbrud.

Datatilsynet har indstillet Udlændingestyrelsen til en bøde på 150.000 kroner for ikke at have et passende sikkerhedsniveau ved lognings- og backupproceduren på udrejsecentrene Kærshovedgård og Sjælsmark.

Logningsfejlen kunne ifølge Datatilsynet få vidtrækkende konsekvenser for beboernes rettigheder og frihedsrettigheder, fordi loggen registrerer beboernes færden og dermed kan føre til sanktioner, hvis de ikke overholder dem.

”Vi ser med stor alvor på denne sag, fordi den handler om den grundlæggende rettighed, at man skulle kunne stole på de oplysninger, som myndigheder behandler og videregiver til politiet, og som i sidste ende kan ende som beviser i retten”, siger kontorchef i Datatilsynet Frederik Siegumfeldt i en pressemeddelelse.

Alvorlig risiko

Datatilsynet indledte af egen drift sagen i august 2020, efter at der i foråret og sommeren var sket en række sikkerhedshændelser vedrørende manglende registreringer i det system, som sikrer, at beboerne overholder deres opholds-, underretnings- og meldepligt.

Man skulle kunne stole på de oplysninger, som myndigheder behandler og videregiver til politiet
- Frederik Siegumfeldt, kontorchef i Datatilsynet

De manglende registreringer førte til, at myndighederne påbegyndte sagsbehandling af en række beboere med henblik på at nedsættelse deres kontante ydelser samt politianmeldelse for manglende overholdelse af regler i udlændingeloven.

”Det er meget væsentligt, at sådanne oplysninger er korrekte. Ud over rettighedstab for de mennesker, det omhandler, medfører manglende databeskyttelse i straffesagskæden også svækket tillid til både myndighederne og domstolene”, forklarer Frederik Siegumfeldt.

Manglende backup

I sin afgørelse lægger Datatilsynet vægt på, at Udlændingestyrelsen ikke havde foretaget tilstrækkelig backup af de oplysninger, som behandles i systemet.

Det var således ikke muligt at genskabe en række af de data, som gik tabt under hændelser den 9.-10. juni 2020.

Datatilsynet anbefaler, at Udlændingestyrelsens backupprocedure skal efterprøves med en disaster recovery test med intervaller, der er ”fastsat i henhold til den risiko, der er for de registreredes rettigheder”.

 


Læs også...

AI vil påvirke voldsomt mange arbejdsopgaver og måden at arbejde på. En stor mængde unge risikerer at ramme arbejdsmarkedet i hård konkurrence med en…

I takt med tiden: PROSA har fået nyt logo og nyt payoff/slogan. Der er tale om en modernisering, som skal signalere endnu tættere bånd til det, som…

Vi skal fokusere meget mere på det, som italieneren Mario Draghi sagde i september 2024. Det mener Stephen Alstrup, der er professor på Datalogisk…

Erhvervsakademierne har fået godkendt en ny professionsbachelor i cybersikkerhed. Det vækker glæde hos IT-fagforeningen PROSA – også selvom den nye…

Marcus, Lucas, Karl-Emil og Arthur startede for et lille år siden virksomheden Spaak, som ved hjælp af AI-modellem Hamilton samler et 360 overblik…

Hvad var vildest i 2024, og hvad skal vi se frem til i 2025? Året er ved at rinde ud, og vi spurgt Rasmus Theilsø Madsen, der er Head of Strategy hos…

DRENGESTREGER: Fire 21-årige iværksættere og deres endnu yngre ansatte har succes med AI-modellen Hamilton, som laver politisk konsulentarbejde. De…

Året er ved at rinde ud, og vi kigger tilbage på op- og nedture i 2024. I denne omgang spørger vi Natasha Friis Saxberg, der er adm. direktør i…

I dag er omkring 80 pct. af alle AI-udviklere mænd, og det er en skævhed, der skal ændres, mener Natasha Norsker. Rollemodeller, kvindelige…

Alle – også IT-folk – har et ansvar i den grønne omstilling, og en ny bog vil sætte fokus på, hvad du helt konkret kan gøre for at sikre, at dit…