RETTigheder

Stor bøde for logningsfejl

Datatilsynet indstiller Udlændingestyrelsen til en bøde på 150.000 kroner for alvorligt sikkerhedsbrud.

Datatilsynet har indstillet Udlændingestyrelsen til en bøde på 150.000 kroner for ikke at have et passende sikkerhedsniveau ved lognings- og backupproceduren på udrejsecentrene Kærshovedgård og Sjælsmark.

Logningsfejlen kunne ifølge Datatilsynet få vidtrækkende konsekvenser for beboernes rettigheder og frihedsrettigheder, fordi loggen registrerer beboernes færden og dermed kan føre til sanktioner, hvis de ikke overholder dem.

”Vi ser med stor alvor på denne sag, fordi den handler om den grundlæggende rettighed, at man skulle kunne stole på de oplysninger, som myndigheder behandler og videregiver til politiet, og som i sidste ende kan ende som beviser i retten”, siger kontorchef i Datatilsynet Frederik Siegumfeldt i en pressemeddelelse.

Alvorlig risiko

Datatilsynet indledte af egen drift sagen i august 2020, efter at der i foråret og sommeren var sket en række sikkerhedshændelser vedrørende manglende registreringer i det system, som sikrer, at beboerne overholder deres opholds-, underretnings- og meldepligt.

Man skulle kunne stole på de oplysninger, som myndigheder behandler og videregiver til politiet
- Frederik Siegumfeldt, kontorchef i Datatilsynet

De manglende registreringer førte til, at myndighederne påbegyndte sagsbehandling af en række beboere med henblik på at nedsættelse deres kontante ydelser samt politianmeldelse for manglende overholdelse af regler i udlændingeloven.

”Det er meget væsentligt, at sådanne oplysninger er korrekte. Ud over rettighedstab for de mennesker, det omhandler, medfører manglende databeskyttelse i straffesagskæden også svækket tillid til både myndighederne og domstolene”, forklarer Frederik Siegumfeldt.

Manglende backup

I sin afgørelse lægger Datatilsynet vægt på, at Udlændingestyrelsen ikke havde foretaget tilstrækkelig backup af de oplysninger, som behandles i systemet.

Det var således ikke muligt at genskabe en række af de data, som gik tabt under hændelser den 9.-10. juni 2020.

Datatilsynet anbefaler, at Udlændingestyrelsens backupprocedure skal efterprøves med en disaster recovery test med intervaller, der er ”fastsat i henhold til den risiko, der er for de registreredes rettigheder”.

 


Læs også...

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…