RETTigheder

Stor bøde for logningsfejl

Datatilsynet indstiller Udlændingestyrelsen til en bøde på 150.000 kroner for alvorligt sikkerhedsbrud.

Datatilsynet har indstillet Udlændingestyrelsen til en bøde på 150.000 kroner for ikke at have et passende sikkerhedsniveau ved lognings- og backupproceduren på udrejsecentrene Kærshovedgård og Sjælsmark.

Logningsfejlen kunne ifølge Datatilsynet få vidtrækkende konsekvenser for beboernes rettigheder og frihedsrettigheder, fordi loggen registrerer beboernes færden og dermed kan føre til sanktioner, hvis de ikke overholder dem.

”Vi ser med stor alvor på denne sag, fordi den handler om den grundlæggende rettighed, at man skulle kunne stole på de oplysninger, som myndigheder behandler og videregiver til politiet, og som i sidste ende kan ende som beviser i retten”, siger kontorchef i Datatilsynet Frederik Siegumfeldt i en pressemeddelelse.

Alvorlig risiko

Datatilsynet indledte af egen drift sagen i august 2020, efter at der i foråret og sommeren var sket en række sikkerhedshændelser vedrørende manglende registreringer i det system, som sikrer, at beboerne overholder deres opholds-, underretnings- og meldepligt.

Man skulle kunne stole på de oplysninger, som myndigheder behandler og videregiver til politiet
- Frederik Siegumfeldt, kontorchef i Datatilsynet

De manglende registreringer førte til, at myndighederne påbegyndte sagsbehandling af en række beboere med henblik på at nedsættelse deres kontante ydelser samt politianmeldelse for manglende overholdelse af regler i udlændingeloven.

”Det er meget væsentligt, at sådanne oplysninger er korrekte. Ud over rettighedstab for de mennesker, det omhandler, medfører manglende databeskyttelse i straffesagskæden også svækket tillid til både myndighederne og domstolene”, forklarer Frederik Siegumfeldt.

Manglende backup

I sin afgørelse lægger Datatilsynet vægt på, at Udlændingestyrelsen ikke havde foretaget tilstrækkelig backup af de oplysninger, som behandles i systemet.

Det var således ikke muligt at genskabe en række af de data, som gik tabt under hændelser den 9.-10. juni 2020.

Datatilsynet anbefaler, at Udlændingestyrelsens backupprocedure skal efterprøves med en disaster recovery test med intervaller, der er ”fastsat i henhold til den risiko, der er for de registreredes rettigheder”.

 


Læs også...

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.

Den to-årige overenskomst for ansatte i staten er endelig forhandlet på plads for de enkelte organisationer. For ansatte på PROSAs overenskomst…

33-årige Ahmed Zewain drømte om at blive astronom eller astrofysiker, men i dag laver han AI-algoritmer. Han er god til matematik – ikke sådan…

Det er en leg at kode for Simon Moe Sørensen – men det er ikke nok, at du laver verdens flotteste kode, hvis du gerne vil være en succesfuld data…

Politisk rådgiver og talnørd hos PROSA, Ole Tange, giver her en hurtigt introduktion til kryptering.

Musk sagsøger ChatGPT, Instagram mest downloadede app, Netcompany-sagen ruller videre, flere får terapi af chatbots, Apple får kæmpebøde fra Vestager,…

AI-hypen buldrer afsted, men samtidig hober spørgsmålene og usikkerheden sig op – for hvordan sikrer vi, at vi bruger kunstig intelligens på en…

13 nye anbefalinger om tech-giganternes brug af kunstig intelligens er landet fra regeringens ekspertgruppe. Anbefalingerne peger blandt andet på, at…

Advarsler bruges flittigt blandt ledere og kan også bruges som dokumentation for en afskedigelse. Som regel løber en advarsel et år. Men hvad er…