Foto: Emilie Rasmussen

IT-KULTUR

Tal til din gummiand!

Du har sikkert hørt om rubber-duck-debugging, og måske har du allerede en lille kodeand stående på skrivebordet. Gummianden er blevet et stærkt symbol i it-branchen, men hvorfor egentlig? Bliv klogere her.


It-miljøet kan virke syret fra udefrakommende. Granvoksne mennesker, som ellers virker relativt almindelige, kan have små flokke af gule gummiænder stående på skrivebordet.

Ikke nødvendigvis altid kønt. Men farverigt.

Det er kodeænder.

Og kodeanden handler ikke om dårlig smag. Tværtimod giver den særdeles god mening.

Fænomenet er amerikansk. ’Rubber-duck-debugging’. Prøv at sige det hurtigt. Så bliver det lidt kortere – og mere populært: ’Rubberducking’.

Rubberducking handler om, at hvis du som programmør taler højt til gummianden, så vil den hjælpe dig med at løse de kode-problemer, du er kørt fast i.

Man mener, at fænomenet stammer fra bogen ’The Pragmatic Programmer: From Journeyman to Master’. Den er skrevet af Andrew Hunt og David Thomas og blev udgivet i 1999. I bogen er der en historie om en programmør, som bærer rundt på en gummiand, og han taler til den, hver gang han løber ind i et kode-problem.

Helt tosset er det ikke.

Forskning har vist, at folk, som taler højt om deres udfordringer, ofte kommer lettere frem til løsninger og bliver mere kreative.

Siden er kodeanden blevet til et helt kultfænomen, og i dag findes der utallige variationer af den lille gummiand. PROSA har – naturligvis – også årgangsænder som en del af fagforeningens merchandise.

Du kan endda også finde et helt website, der er tilegnet andens egenskaber: rubberduckdebugging.com 

Her får du udpenslet, hvad rubber-duck-debuggingmetoden er:

  1. Tig, lån, stjæl, køb, fremstil eller få på anden måde fat i en gummiand (det skal være badekar-typen).
  2. Placer gummianden på skrivebordet og fortæl den, at du gerne vil gennemgå noget kode med den, hvis det er ok.
  3. Forklar anden, hvad din kode skal gøre, gå derefter i detaljer og forklar din kode linje for linje. 4. På et tidspunkt vil du fortælle anden, hvad du gør næste gang, og så vil du indse, at det faktisk ikke er det, du gør. Anden vil sidde helt rolig og glad med bevidstheden om, at den har hjulpet dig på vej.


Således er opfordringen givet videre!

Og husk: Du kan også sagtens spørge din and, hvis du står med et hvilket som helst andet problem i livet. Måske kan anden hjælpe dig på vej?

EN SUBKULTUR AF SYMBOLER


At færdes mellem it-folk kan virke som at gå på et kludetæppe, der er vævet sammen af symboler, magiske tal, skjulte referencer, subkulturer, trosretninger og communities. It-folk har deres egen savanne, hvor de mærker territoriet af med skjulte tegn, som kun de eller de nærmeste i flokken forstår og genkender. Det klogeste dyr her kan meget vel være en gummiand.

PROSAbladet vil fremover sætte fokus på alt det, som gør it-branchen helt særlig og kulturelt enestående. Det kan være klistermærkerne på computeren, magiske tal, Star Wars-dyrkelse eller noget helt fjerde. Redaktionen modtager gerne tips og inspiration: prosabladet@prosa.dk 


Læs også...

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…

Nye principper skal sikre, at vi ikke lægger hele vores fremtid i hænderne på tech-giganterne. "Tech-giganterne har primært fokus på teknologiske…

Kommunerne har ikke ressourcer nok, når det gælder IT-sikkerhed, og derfor er de uhyre sårbare. Det viser en ny analyse, som ifølge professor i…