Natasha Friis Saxberg er adm. direktør i IT-Branchen, der er en brancheorganisation for it- og televirksomheder. Foto: Morten Germund

ÅRET DER GIK

Tech-året, der gik – hvad var vildest i 2024?

Året er ved at rinde ud, og vi kigger tilbage på op- og nedture i 2024. I denne omgang spørger vi Natasha Friis Saxberg, der er adm. direktør i IT-Branchen, hvordan hun vil huske året, der gik – og hvad hun vil se frem til i 2025.


Hvad har været den vildeste tech-nyhed i 2024?

”Neuralink, Elon Musks virksomhed, gennemførte i januar 2024 deres første menneskelige implantation af en hjernechip. Patienten, Noland Arbaugh, en 29-årig kvadriplegiker, modtog implantatet, som gør det muligt for ham at kontrollere en computer med sine tanker.”

”Efter operationen demonstrerede Arbaugh evnen til at styre en computermarkør og spille skak ved hjælp af tankekontrol. Selvom der opstod tekniske udfordringer, som at nogle af implantatets tråde løsrev sig, blev disse adresseret gennem softwarejusteringer, hvilket samtidig forbedrede funktionaliteten.”

”Et banebrydende og vigtigt skridt i udviklingen af teknologi, der kan hjælpe personer med lammelser med at genvinde en vis grad af autonomi.” 

Hvad er den mest triste tech-nyhed i 2024?

”Antallet af cyberangreb stiger og stiger. Sidste år blev hver eneste danske virksomhed i gennemsnit ramt af 2.521 cyberangrebsforsøg om ugen. Samtidig må vi desværre konstatere, at 35 procent af danske SMV'er har lav cybersikkerhed.”

”Det gør dem sårbare over for økonomiske tab, datalæk og produktionsstop, hvilket truer deres overlevelse.”

”Vellykkede cyberangreb er med til at underminere tilliden til digitale løsninger og skaber risici for kunder og samarbejdspartnere. Vi skal derfor øge investeringerne i forskning i og implementering af cybersikkerhed ift. vores forsvar, så vi kan sikre de 33 procent af statens kritiske IT-systemer, som har en lav grad af sikkerhed.”

Vellykkede cyberangreb er med til at underminere tilliden til digitale løsninger og skaber risici for kunder og samarbejdspartnere.

Hvad talte vi ikke nok om i 2024, som burde have fået meget mere opmærksomhed?

”Arbejdsmarkedsbesparende teknologier kan frigøre 10.000 fuldtidsstillinger i det offentlige, især inden for sundhed og ældrepleje. Velafprøvede digitale løsninger som AI og automatisering kan effektivisere arbejdsgange, reducere bureaukrati og løfte kvaliteten for borgere og medarbejdere.”

”Mange af disse løsninger findes allerede rundt om i Danmark, men bliver ikke udbredt. Det er afgørende at investere i udbredelse af disse løsninger og skabe nationale planer for at sikre effektiv implementering og skalerbarhed.”

Hvilke tre IT-ting har overrasket dig mest i 2024?

”1. At antallet af cyberangreb, der var rettet mod danske virksomheder er steget med hele 49 procent på bare et år.”

”2. At vi skar på antallet af IT-specialistuddannelser der, hvor de unge søger hen. Manglen på IT-specialister truer Danmarks konkurrenceevne og innovation, mens virksomheder kæmper for at rekruttere de rette profiler. Uden handling og investering risikerer vi at miste både arbejdspladser og førerpositionen som digital frontløber. Og de unge forlader feltet, hvis ikke de kommer ind, så vi mister gevinsten ved at få flere unge til at søge ind på uddannelsespladserne.”

”3. Det uventede tempo, hvormed wearable tech og hjerne-computer-grænseflader blev kommercialiseret og adopteret bredt, især inden for sundhedssektoren.” 

Hvad er det vigtigste, der er sagt om tech og IT i 2024?

”Imagination is more important than knowledge. For knowledge is limited, whereas imagination encircles the world." – Albert Einstein.

“Vi har mere end nogensinde brug for vores forestillingsevne, til at se og skabe nye løsninger for vores værdikæder, vores klima og vores demografiske udfordringer. Og teknologi vil være et afgørende middel i den rejse.”

Vi har mere end nogensinde brug for vores forestillingsevne.

Hvilke tre ting ser du allermest frem til med tech-briller i 2025?

”1. Udrulningen af nye, bæredygtige batteriteknologier, der kan transformere energisektoren og elektrificeringen af transport.” 

”2. AI-assisterede sundhedsløsninger, der kan påvirke behandlingen af sygdomme som kræft og alzheimers.”

”3. Trump har sagt, at USA skal være førende indenfor blockchain økonomi. Jeg ser frem til, hvordan det vil påvirke den globale udvikling af blockchain – ikke som valuta, men som teknologi til at understøtte Web3-tendenserne – herunder decentrale forretningsmodeller.”

Hvad er den største udfordring, vi står over for, når vi kigger ind i 2025 og frem?

”Den største udfordring frem mod 2025 er at accelerere den grønne omstilling og implementere eksisterende klimateknologier, samtidig med at vi udvikler fremtidens løsninger.”

”Klimakrisen kræver handling nu, men langsomme beslutningsprocesser og manglende investeringer bremser det nødvendige fremskridt. Vi skal kombinere teknologi, politik og innovation for at skabe en bæredygtig fremtid og sikre, at Danmark kan blive en global grøn frontløber.”

Den største udfordring frem mod 2025 er at accelerere den grønne omstilling og implementere eksisterende klimateknologier.

Er der noget, du især frygter, når vi går ind i 2025?

”Jeg frygter, at Europa og Danmark mister innovationskraft, hvis regulering kvæler teknologisk udvikling.”

”Draghi-rapporten understreger behovet for balance mellem klare regler og plads til innovation. Uden denne balance risikerer vi at blive et "teknologisk museum" frem for en global leder. Vi skal skabe rammer, der tiltrækker investeringer og fremmer ny teknologi, så vi kan udnytte den digitale tidsalders fulde potentiale.” 

LÆS OGSÅ: "Den vildeste tech-nyhed i 2024 var Apples nye airpods"


Læs også...

Marcus, Lucas, Karl-Emil og Arthur startede for et lille år siden virksomheden Spaak, som ved hjælp af AI-modellem Hamilton samler et 360 overblik…

Hvad var vildest i 2024, og hvad skal vi se frem til i 2025? Året er ved at rinde ud, og vi spurgt Rasmus Theilsø Madsen, der er Head of Strategy hos…

DRENGESTREGER: Fire 21-årige iværksættere og deres endnu yngre ansatte har succes med AI-modellen Hamilton, som laver politisk konsulentarbejde. De…

I dag er omkring 80 pct. af alle AI-udviklere mænd, og det er en skævhed, der skal ændres, mener Natasha Norsker. Rollemodeller, kvindelige…

Alle – også IT-folk – har et ansvar i den grønne omstilling, og en ny bog vil sætte fokus på, hvad du helt konkret kan gøre for at sikre, at dit…

Caroline Stage Olsen har haft tre måneder som minister for et styrket Digitaliseringsministerium. Hun vil bide big tech i haserne, gøre dem ansvarlige…

Flere kvinder skal vælge en STEM-uddannelse, og derfor skal flere piger få øjnene op for teknologi og science. High5Girls bruger kvindelige…

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…