Telegrafonen, som Valdemar Poulsen opfandt i 1898.

data

Telegrafonen har ringet

Udstillingen 'Data data data' fokus på udviklingen af teknologi til at gemme og formidle data

Danmarks Tekniske Museum og Catch (Center for Art, ­Design and Technology) sætter med udstillingen 'Data data data' fokus på udviklingen af teknologi til at gemme og formidle data, samt hvordan virksomheder og staters adgang til og håndtering af personlige data har påvirket vores samfund gennem tiden.

”Alt i vores digitale verden er data. Data kan fortælle om vores personlige historie, hvad vi arbejder med, hvad vi spiser, og hvem vi kan lide. Alligevel ved vi meget lidt om, hvordan vores mobiltelefoner og computere gemmer vores data, og hvem det videresendes til”, siger Majken Overgaard, der er programleder hos Catch.

På udstillingen kan du opleve teknologier til lagring af data i forskellige medier fra slutningen af 1700-tallet og 1800-tallet til flere af de teknologiske nybrud, der sker i det 20. århundrede.

En af de genstande, du kan se på udstillingen, er en telegrafon, som blev opfundet af den danske ingeniør Valdemar Poulsen i 1898.
”Telegrafonen er en maskine, der kunne lagre data ved hjælp af magnetisme. Valdemar Poulsens idé var at udvikle en telefonsvarer. Det lykkedes ikke, men han fandt en måde at lagre lyd. Samme princip gør sig gældende på videobånd, disketter, harddiske og kreditkort i dag”, fortæller museumsinspektør Jacob Thorek Jensen.

Museet og kunstnergruppen Catch har også bedt danske og internationale forskere om at give et bud på, hvordan data kan tænkes at blive opbevaret i fremtiden.
”Et af fremtidsscenarierne er, at det bliver muligt at lagre data og billeder i planters dna-streng. Så måske kan du i fremtiden opbevare dine data i haven”, siger Jacob Thorek Jensen

Tid og sted

Data data data kan opleves på Kulturværftet i Helsingør hver tirsdag og torsdag klokken 13 til 18 i hele 2020. Der er gratis entré.


Læs også...

Jargon har i årevis samlet forklaringer på tech-forkortelser, it-udtryk og ord. Det er blevet til et ret massiv og enkelt opslagsværk over it-kultur…

Isak Juel Nielsen er 20 år og studerer datalogi på Syddansk Universitet.

I Estland vokser udviklingen derfor også nedefra, fordi de lytter oppefra. Det har gjort dem til verdensmestre i iværksætteri, og det har skabt…

PROSA oplever en tendens til at muligheden for hjemmearbejde blandt vores medlemmer indskrænkes. Regler om hjemmearbejde er langt de fleste steder et…

Lønsamtaler kan give sved på panden, men med den rette strategi kan du forlade chefens kontor med mere i lønningsposen. Mariam Senounou er jurist hos…

Man kan lære mange ting på skolebænken, men meget læring kommer også fra virkeligheden. Det har tre software design-studerende i den grad mærket på…

Microsoft vil starte en atomreaktor op igen for at give grøn strøm til deres datacentre, specielt dem med AI. Hvis det reelt går igennem, og de får…

En ny feature i et af Googles AI-værktøjer gør det muligt at lave en podcast på få minutter. Featuren er så nem at bruge, at den egentlig ikke behøver…

Millioner af udviklere verden over bruger hver dag JavaScript – men hvorfor er programmeringssproget blevet så populært? PROSAbladet har talt med…

Et nyt projekt indsamler danske stemmer for at sikre, at AI-løsninger fremover også kan tale med dialekter. Du kan også donere din stemme, skriver DR.…