NØRDEHUMOR

Tøhø – men det kræver en forklaring

Webtegneserien XKCD har i snart 20 år skabt sig et publikum verden over i det mere nørdede segment. Striberne deles flittigt på sociale medier og på konferencer. Og så er der tilmed en webside dedikeret til at forklare, hvorfor de enkelte striber er sjove.


Websiden XKCD.com kan vel bedst beskrives som et studie i nørdehumor.

XKCD er en webtegneserie skabt i 2005 af den amerikanske forfatter Randall Munroe. Tegne­seriens tagline beskriver den som "en webtegne­serie om romantik, sarkasme, matematik og sprog”.

Randall Munroes side har millioner af besøgende, som nyder hans nørdede, indforståede striber, der henviser til samtiden, ofte inden for det natur­videnskabelige, med forkærlighed for de underspillede detaljer i livet.

Herunder detaljer omkring arbejdet med programmering, Wikipedia og web.

Striberne/episoderne kan frit deles (til alt andet end kommercielt brug), og derfor er de fleste nok stødt på dem i en eller anden form, som memes eller andet på sociale medier.

Og måske endda med undren over, hvorfor det dog skulle være sjovt.

Men sjovt, det er det, forsikrer PROSAs mest nørdede ansatte, Ole Tange.

Han kan selv hulke af latter og pege på en simpel stregtegning på skærmen, mens han tørrer brillerne og siger: ”Det er nemlig sådan, det er! Det er noget alle, som arbejder med it, kender til.”

Som beskuer kigger man måbende med, for stregtegningen har udefra set med to-tre ret uskyldige sætninger om Google eller udvikling af web at gøre.

Og den følelse er journalisten her ikke ene om.

Faktisk er der dedikeret en hel webside – explainxkcd.com – til at forklare, hvorfor det er sjovt.

Så bliver det ikke mere nørdet.

Ole Tange fortæller selv, at man dårligt kan komme på en konference eller mødes med andre it-folk, uden en eller anden episode eller reference til XKCD dukker op.

PROSAbladet her derfor bedt Ole Tange om at finde fire episoder/striber, som han synes er hylemorsomme, og samtidig indsætte linket til, hvorfor de er sjove.

God fornøjelse!
 

Ole Tange: Skæg, fordi den er overdreven. Men umulig at forklare kort.

Læs forklaringen her.
 

Ole Tange: Den er sjov, hvis du ikke har fokus på GDPR, for så er det ikke altid, at du er klar over, hvem din underleverandørs underleverandør er.

Læs forklaringen her.

 

Ole Tange: Sjov fordi software i dag bygger på software skrevet af en anden sidste år, som igen bygger på andres software. Vi har set eksempler på, at store projekter har været indirekte afhængige af software, som er vedligeholdt af frivillige. OpenSSL er et eksempel på det.

Læs forklaringen her.

 

Ole Tange: En sjov og let forståelig forklaring på, hvordan sikkerhedsfejlen Heartbleed fungerede. Det er sjældent, at sikkerhedsfejl kan forklares så elegant.

Læs forklaringen her.

 

 


Læs også...

Tech-giganterne er stadig i front, når it-studerende skal rangere populære arbejdspladser. Til gengæld har de store konsulenthuse taget et stort dyk…

Nye løsninger, en fælles dataplatform og et digitalt innovationscenter. Det er tre af hovedpunkterne i regeringens nye udspil, der skal sætte skub…

I den lille, amerikanske by Granbury i Texas summer en bitcoin-mine så meget, at borgerne i byen bliver syge.

Aktivisme er et vanvittigt godt ord til at beskrive rigtigt meget af det, der sker i underskoven af it og tech. Aktivisme er aktivt at deltage. At…

Når teknologien ikke virker, eller vi mennesker skal lære nye systemer at kende, kan det skabe stress. En gruppe forskere fra Roskilde Universitet har…

Et PROSA-medlem fortæller, at hans arbejdsgiver har modtaget en henvendelse om, at han har deltaget i den offentlige debat på Facebook, og at…

Morten Reintoft oplevede, hvordan en uskyldig kommentar i en politisk debat pludselig blev et problem på hans arbejdsplads, fordi en utilfreds læser…

Åbne kildekoder er langt hen ad vejen fundamentet under it-udviklingen, så alle kan lære, bidrage, udvikle og arbejde videre på systemer. I Danmark…

I 90’erne var iværksætteren Lars Neupart en af pionererne inden for it-sikkerhed. I dag er han business angel og har investeret i omkring 20…

Lars Neupart har i mange år levet som investor, men tech-manden savner at være iværksætter. Derfor startede han tidligere på året en såkaldt stealth…