NØRDEHUMOR

Tøhø – men det kræver en forklaring

Webtegneserien XKCD har i snart 20 år skabt sig et publikum verden over i det mere nørdede segment. Striberne deles flittigt på sociale medier og på konferencer. Og så er der tilmed en webside dedikeret til at forklare, hvorfor de enkelte striber er sjove.


Websiden XKCD.com kan vel bedst beskrives som et studie i nørdehumor.

XKCD er en webtegneserie skabt i 2005 af den amerikanske forfatter Randall Munroe. Tegne­seriens tagline beskriver den som "en webtegne­serie om romantik, sarkasme, matematik og sprog”.

Randall Munroes side har millioner af besøgende, som nyder hans nørdede, indforståede striber, der henviser til samtiden, ofte inden for det natur­videnskabelige, med forkærlighed for de underspillede detaljer i livet.

Herunder detaljer omkring arbejdet med programmering, Wikipedia og web.

Striberne/episoderne kan frit deles (til alt andet end kommercielt brug), og derfor er de fleste nok stødt på dem i en eller anden form, som memes eller andet på sociale medier.

Og måske endda med undren over, hvorfor det dog skulle være sjovt.

Men sjovt, det er det, forsikrer PROSAs mest nørdede ansatte, Ole Tange.

Han kan selv hulke af latter og pege på en simpel stregtegning på skærmen, mens han tørrer brillerne og siger: ”Det er nemlig sådan, det er! Det er noget alle, som arbejder med it, kender til.”

Som beskuer kigger man måbende med, for stregtegningen har udefra set med to-tre ret uskyldige sætninger om Google eller udvikling af web at gøre.

Og den følelse er journalisten her ikke ene om.

Faktisk er der dedikeret en hel webside – explainxkcd.com – til at forklare, hvorfor det er sjovt.

Så bliver det ikke mere nørdet.

Ole Tange fortæller selv, at man dårligt kan komme på en konference eller mødes med andre it-folk, uden en eller anden episode eller reference til XKCD dukker op.

PROSAbladet her derfor bedt Ole Tange om at finde fire episoder/striber, som han synes er hylemorsomme, og samtidig indsætte linket til, hvorfor de er sjove.

God fornøjelse!
 

Ole Tange: Skæg, fordi den er overdreven. Men umulig at forklare kort.

Læs forklaringen her.
 

Ole Tange: Den er sjov, hvis du ikke har fokus på GDPR, for så er det ikke altid, at du er klar over, hvem din underleverandørs underleverandør er.

Læs forklaringen her.

 

Ole Tange: Sjov fordi software i dag bygger på software skrevet af en anden sidste år, som igen bygger på andres software. Vi har set eksempler på, at store projekter har været indirekte afhængige af software, som er vedligeholdt af frivillige. OpenSSL er et eksempel på det.

Læs forklaringen her.

 

Ole Tange: En sjov og let forståelig forklaring på, hvordan sikkerhedsfejlen Heartbleed fungerede. Det er sjældent, at sikkerhedsfejl kan forklares så elegant.

Læs forklaringen her.

 

 


Læs også...

”Der er ingen tvivl om, at ChatGPT er højere kvalitet i forhold til specifikke opgaver, men generelt er DeepSeek god nok. Man kan sige, at den fint…

Virtual reality er trådt ind hos sundhedsvæsenet. Senest er VR-briller blevet en del af hverdagen på flere hospitaler, hvor de giver patienter et…

En stor, global undersøgelse viser et tydeligt ønske om bedre balance mellem privatliv og arbejde. Det er første gang, at det bliver højere…

I Tyskland har over 70 procent af virksomhederne ifølge Eurostat svært ved at få fat i de rette it-kompetencer. I Danmark gælder det halvdelen af…

Presset økonomi i Rigspolitiet betyder, at Koncern IT, der står for politiets it-udvikling og it-drift skal spare 50 årsværk. Processen med…

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…