Udlandsophold kan koste dig dagpengene

Trods store protester fra en lang række a-kasser og fagforeninger vedtog regeringen og Dansk Folkeparti kort før jul at stramme dagpengereglerne med et omdiskuteret opholdskrav.

Dermed risikerer du at miste retten til dagpenge, hvis du har boet eller arbejdet udenfor Europa i længere tid – også selv om du har indbetalt til din a-kasse hver måned.

Den nye lov om opholdskrav, som trådte i kraft ved årsskiftet, betyder, at skal du have opholdt dig i Rigsfællesskabet (Danmark, Grønland og Færøerne), EU/EØS-landene eller Schweiz i sammenlagt syv år inden for de seneste 12 år for at få ret til dagpenge.

Opholdskravet indfases gradvist:

Mindst 5 ud af 12 år (2019)

Mindst 6 ud af 12 år (2020)

Mindst 7 ud af 12 år (2021 eller senere)

Det tæller ikke som et udlandsophold, når du holder ferie eller er på forretningsrejse. Der er kun tale om et udlandsophold, hvis du efter CPR-loven skal registrere dig som fraflyttet til udlandet. Hvis du som udlænding har gennemført en integrationsgrunduddannelse, skal du ikke opfylde opholdskravet. Du skal heller ikke opfylde opholdskravet for at få efterløn.

Hvilken betydning har opholdskravet?

Opholdskravet omfatter dig, der bliver ledig og skal indplaceres i dagpengesystemet 1. januar 2019 eller senere. I den forbindelse skal a-kassen hente oplysninger om dine adresser de seneste 12 år for at undersøge, om du opfylder opholdskravet.

Er du blevet ledig og indplaceret i dagpengesystemet før 1. januar 2019, bliver du ikke omfattet af opholdskravet og kan opbruge din dagpengeret – men reglerne kan ramme dig på et senere tidspunkt.

Bor du i udlandet i øjeblikket, og har du bevaret medlemskab af a-kassen ud fra en forudsætning om at kunne få dagpenge, når du kommer hjem igen, kan opholdskravet ramme dig med tilbagevirkende kraft.

Acceptable udlandsophold

Efter lovforslaget skal du have haft lovligt ophold inden for Rigsfællesskabet, EU/EØS og Schweiz. Du kan altså godt opholde dig i disse lande i flere år, uden at det koster dig dagpengeretten.

Når det gælder Storbritannien, der i øjeblikket er i forhandlinger om at forlade EU, så vides det endnu ikke, hvordan opholdskravet bliver udmøntet. Men ophold i Storbritannien i perioden, indtil briterne træder ud af EU, vil sandsynligvis ikke belaste opholdskravet.

Derudover er der i lovforslaget undtaget en række ophold i udlandet, hvor opholdet sidestilles med ophold i Danmark. Det gælder blandt andet udstationeringer, søfolk og visse uddannelser.

Du kan læse mere om de nye regler på prosa.dk/­a-kasse/dagpenge/din-dagpengeret/


Læs også...

På grund af den nye lov om registrering af arbejdstid, har PROSAs juridiske team hen over sommeren fået mange henvendelser omkring tidsregistrering og…

Forestående ferietid betyder desværre også fyringstid og ”oprydning” i en del virksomheder. Det fortæller jurist Camilla Winter, som her giver et par…

Vi kan ligeså godt se det i øjnene - juli vejret er lunefuldt og rammer ofte sommerdrømmene som en våd karklud. Men fortvivl ikke! PROSAs egen film-…

Internettet og computerbranchen var engang det vilde vesten, et sted, hvor man kunne gøre, hvad man ville uden nogen form for ansvar for almindelige…

Hvad er op og ned i junglen af sundhedstrends? PROSAbladet har spurgt Martin Grønne Jensen, som er dataingeniør, holder foredrag om longevity og er…

Vil du gerne leve længere, så bør du måske give longevity escape velocity-teorien lidt opmærksomhed. Tilhængerne af teorien mener nemlig, at vi kan…

Ny image-analyse fra Computerworld rykker ikke ved, hvem de danske it-professionelle sætter ind på en førsteplads. Til gengæld må Apple se sig slået…

XZ Utils-angrebet havde potentialet til at blive det mest alvorlige supply chain attack til dato, men angrebet blev (heldigvis) spottet i tide, fordi…

JA, siger Isak, Amanda, Lea, Martha og Hannibal. De er mellem 16-26 år og bruger dagligt flere timer på at scrolle gennem de sociale medier for at…

Er du en af de mange dimittender, som står med et nytrykt eksamensdiplom i hånden og er på vej ud på arbejdsmarkedet? Så er Kasper Bach manden, du…