Udsigt til mere pålidelig kryptering

Kvaliteten af generering af vilkårlige tal har altid spillet en stor rolle for it-sikkerhed og kryptering. Men hvor sikker kan man være på, at de vilkårligt genererede tal nu også er vilkårlige?

Særligt efter Edward Snowdens afsløringer af, at nogle krypteringsprodukter bevidst har indbygget randomiserings-funktioner af lav kvalitet, som gør det nemmere at bryde krypteringen, har interessen for sikre implementeringsmetoder taget fart.

Nu har David Zuckerman og Eshan Chattopadhyay, to forskere fra University of Texas, imidlertid offentliggjort en algoritme, der af nogle eksperter betegnes som et gennembrud på vejen til solid kryptering. Metoden er beskrevet i deres afhandling, “Explicit Two-Source Extractors and Resilient Functions”.

Kort fortalt kan forskerne i afhandlingen påvise, at man kan opnå nem og pålidelig generering af tilfældige tal ved at kombinere to lavkvalitetskilder til nummergenerering. Forudsætningen er, at de to kilder er uafhængige og ikke har nogle korrelationer. Fordelen ved metoden er, at den kræver mindre beregningskraft og medfører en højere kvalitet af den nødvendige vilkårlighed under talgenereringen.
Forskernes afhandling kan ses på http://eccc.hpi-web.de/report/2015/119/.
kwn


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…