- Jeg kan faktisk blive helt opslugt af ’samtalen’, så jeg doserer det kraftigt, siger Lisbeth Bech Nielsen om sin brug af ChatGPT

TEMA

”Vi skal agere hurtigt. Det er allerede integreret så mange steder”

ChatGPT brød lydmuren, og ingen så det komme, mener formanden for digitaliseringsudvalget, Lisbeth Bech-Nielsen (SF). - Det har vist sig svært nok at regulere sociale medier, det her er meget mere alvorligt og snart den mest grundlæggende kritiske infrastruktur, siger hun og efterlyser stor dansk sprogmodel.


Lisbeth Bech Nielsen, Danmark fik et digitaliseringsministerium og Folketinget et digitaliseringsudvalg næsten samtidig med, at debatten om AI eksploderede takket være ChatGPT. Du er formand for digitaliseringsudvalget. Set fra din stol, er der så tale om et "før" og et "efter" ChatGPT, når vi taler om digitalisering. Og har det ikke været en god hjælp at kickstarte et nyt ministerium/udvalg/politisk debat på den måde?

- Der er et helt klart efter før og et efter ChatGPT. Antallet af brugere er godt nok dalet efter det første store ryk, men alligevel kan vi her et år efter se, hvor meget der er sket, hvor de fleste techgiganter også er kommet på banen med deres egne AI, fx er det nu indlejret i Office-pakken som mange af os bruger hver dag. Det har også fået debatten om, hvordan kunstig intelligens vil ændre vores samfund, helt ud i stuerne.

Fem begivenheder har ændret synet på teknologi
Har det øgede fokus på AI ændret synet på og den politiske tilgang til it og digitalisering på Christiansborg?

- Der har været 5 begivenheder indenfor de fire år, der har betydet rigtig meget for teknologidagsordenen på Christiansborg:

1) Covid-19 viste både hvad vi kunne med vores digitaliserede samfund (som eks. Tyskland ikke kunne), samtidig var der masser af misinformation ift. vacciner og endelig viste den at vores globaliserede model var alt for sårbar. Da havnen i Shanghai lukkede ned, forsvandt adgangen til verdens fabrikshal og vi fik øjnene op for, hvem der sidder på verdens chipsproduktion og sjældne jordarter.

2) Ruslands angreb på Ukraine var endnu et slag på globaliseringen med brudte forsyningskæder, misinformation, hackerangreb og fokus på kritisk infrastruktur.

3) Handelskrig mellem USA-Kina, samt et langt mere autokratisk styre under Xi, har også affødt kritik af afhængighed af kinesiske produkter (Huawei, HIKvision), samt bekymring for overvågning, propaganda og påvirkningskampagner (Tiktok). Det affødte (sammen med inflationen) en kæmpe investeringskampagne i USA under Biden, den såkaldte IRA. Dét, sammen med alt det førnævnte, igangsatte en EU-diskussion om industripolitik, autonomi og forsyningssikkerhed. Vi har fået EU lovgivning om alt fra Chips Act til forordning om sjældne jordarter.

 4) 15 år med sociale medier har også resulteret i skærmkritik, bekymring om afhængighed, børns trivsel, techgiganter, monopoler osv. DSA’en er ved at blive rullet ud og AI Act’en er på vej.

5) ChatGPT brød gennem lydmuren for et år siden og ingen så det komme. Da jeg skrev en bog for fem år siden om kunstig intelligens, var det et helt andet debatklima.
 

Udviklingen af biokemiske våben eller pandemiske sygdomme kan produceres uden ekspertviden; ond hensigt er nærmest nok.

 

Behov for stor dansk sprogmodel
Hvad synes du har været den vigtigste lære af ”år 0” med ChatGpt?

- Vi skal agere hurtigt, for det er allerede integreret så mange steder i vores samfund – på vores arbejdspladser og i hele vores omverden, fx IOT. Det skaber (har vel allerede skabt) en dyb afhængighed af nogle få globale aktører.

- Det har vist sig svært nok at regulere sociale medier – det her er meget mere alvorligt og snart den mest grundlæggende kritiske infrastruktur. Det vil ikke løse alt, men jeg mener vi skal have en stor dansk sprogmodel.

Jeg kan også blive helt opslugt af at ’kreere’ kunstværker på DALL-E

Bekymret for koblingen mellem AI og Biotek
Er der dele af udviklingen, som bekymrer dig?

- Helt klart. Vi kan jo allerede se hvor deep fakes og misinformation bliver brugt for at destabilisere vores samfund og det kommer kun til at blive mere overbevisende og mere udbredt. Så jeg er meget bekymret over hvad det gør ved tilliden mellem os mennesker og tilliden til vores institutioner og medier.

- Jeg er også dybt bekymret for hvad koblingen mellem AI og biotek kan betyde – når enhver kan printe DNA og hvordan udviklingen af biokemiske våben eller pandemiske sygdomme kan produceres uden ekspertviden; ond hensigt er nærmest nok.
 

Bruger du selv ChatGPT?

- Ja, jeg kan faktisk blive helt opslugt af ’samtalen’, så jeg doserer det kraftigt,  og jeg kan også blive helt opslugt af at ’kreere’ kunstværker på DALL-E. Jeg er både dybt fascineret – og skræmt over mulighederne.


Læs også...

På få minutter komponerede Ole Tange en PROSA-slagsang med tekst fra ChatGPT, og med musik, sang, beats og kor fra Udio.com. "Det fungerer, det er…

Natasha Friis Saxberg er en af de mest markante stemmer, når det handler om at sætte dagsordener inden for it og tech herhjemme. Hun er direktør for…

Selvom Anna igen og igen fortalte sine ledere, at den kode, hun og kollegerne arbejdede med, ikke var god nok, blev der ikke lyttet – men der blev…

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.

Den to-årige overenskomst for ansatte i staten er endelig forhandlet på plads for de enkelte organisationer. For ansatte på PROSAs overenskomst…

33-årige Ahmed Zewain drømte om at blive astronom eller astrofysiker, men i dag laver han AI-algoritmer. Han er god til matematik – ikke sådan…

Det er en leg at kode for Simon Moe Sørensen – men det er ikke nok, at du laver verdens flotteste kode, hvis du gerne vil være en succesfuld data…

Politisk rådgiver og talnørd hos PROSA, Ole Tange, giver her en hurtigt introduktion til kryptering.

Musk sagsøger ChatGPT, Instagram mest downloadede app, Netcompany-sagen ruller videre, flere får terapi af chatbots, Apple får kæmpebøde fra Vestager,…