- Jeg kan faktisk blive helt opslugt af ’samtalen’, så jeg doserer det kraftigt, siger Lisbeth Bech Nielsen om sin brug af ChatGPT

TEMA

”Vi skal agere hurtigt. Det er allerede integreret så mange steder”

ChatGPT brød lydmuren, og ingen så det komme, mener formanden for digitaliseringsudvalget, Lisbeth Bech-Nielsen (SF). - Det har vist sig svært nok at regulere sociale medier, det her er meget mere alvorligt og snart den mest grundlæggende kritiske infrastruktur, siger hun og efterlyser stor dansk sprogmodel.


Lisbeth Bech Nielsen, Danmark fik et digitaliseringsministerium og Folketinget et digitaliseringsudvalg næsten samtidig med, at debatten om AI eksploderede takket være ChatGPT. Du er formand for digitaliseringsudvalget. Set fra din stol, er der så tale om et "før" og et "efter" ChatGPT, når vi taler om digitalisering. Og har det ikke været en god hjælp at kickstarte et nyt ministerium/udvalg/politisk debat på den måde?

- Der er et helt klart efter før og et efter ChatGPT. Antallet af brugere er godt nok dalet efter det første store ryk, men alligevel kan vi her et år efter se, hvor meget der er sket, hvor de fleste techgiganter også er kommet på banen med deres egne AI, fx er det nu indlejret i Office-pakken som mange af os bruger hver dag. Det har også fået debatten om, hvordan kunstig intelligens vil ændre vores samfund, helt ud i stuerne.

Fem begivenheder har ændret synet på teknologi
Har det øgede fokus på AI ændret synet på og den politiske tilgang til it og digitalisering på Christiansborg?

- Der har været 5 begivenheder indenfor de fire år, der har betydet rigtig meget for teknologidagsordenen på Christiansborg:

1) Covid-19 viste både hvad vi kunne med vores digitaliserede samfund (som eks. Tyskland ikke kunne), samtidig var der masser af misinformation ift. vacciner og endelig viste den at vores globaliserede model var alt for sårbar. Da havnen i Shanghai lukkede ned, forsvandt adgangen til verdens fabrikshal og vi fik øjnene op for, hvem der sidder på verdens chipsproduktion og sjældne jordarter.

2) Ruslands angreb på Ukraine var endnu et slag på globaliseringen med brudte forsyningskæder, misinformation, hackerangreb og fokus på kritisk infrastruktur.

3) Handelskrig mellem USA-Kina, samt et langt mere autokratisk styre under Xi, har også affødt kritik af afhængighed af kinesiske produkter (Huawei, HIKvision), samt bekymring for overvågning, propaganda og påvirkningskampagner (Tiktok). Det affødte (sammen med inflationen) en kæmpe investeringskampagne i USA under Biden, den såkaldte IRA. Dét, sammen med alt det førnævnte, igangsatte en EU-diskussion om industripolitik, autonomi og forsyningssikkerhed. Vi har fået EU lovgivning om alt fra Chips Act til forordning om sjældne jordarter.

 4) 15 år med sociale medier har også resulteret i skærmkritik, bekymring om afhængighed, børns trivsel, techgiganter, monopoler osv. DSA’en er ved at blive rullet ud og AI Act’en er på vej.

5) ChatGPT brød gennem lydmuren for et år siden og ingen så det komme. Da jeg skrev en bog for fem år siden om kunstig intelligens, var det et helt andet debatklima.
 

Udviklingen af biokemiske våben eller pandemiske sygdomme kan produceres uden ekspertviden; ond hensigt er nærmest nok.

 

Behov for stor dansk sprogmodel
Hvad synes du har været den vigtigste lære af ”år 0” med ChatGpt?

- Vi skal agere hurtigt, for det er allerede integreret så mange steder i vores samfund – på vores arbejdspladser og i hele vores omverden, fx IOT. Det skaber (har vel allerede skabt) en dyb afhængighed af nogle få globale aktører.

- Det har vist sig svært nok at regulere sociale medier – det her er meget mere alvorligt og snart den mest grundlæggende kritiske infrastruktur. Det vil ikke løse alt, men jeg mener vi skal have en stor dansk sprogmodel.

Jeg kan også blive helt opslugt af at ’kreere’ kunstværker på DALL-E

Bekymret for koblingen mellem AI og Biotek
Er der dele af udviklingen, som bekymrer dig?

- Helt klart. Vi kan jo allerede se hvor deep fakes og misinformation bliver brugt for at destabilisere vores samfund og det kommer kun til at blive mere overbevisende og mere udbredt. Så jeg er meget bekymret over hvad det gør ved tilliden mellem os mennesker og tilliden til vores institutioner og medier.

- Jeg er også dybt bekymret for hvad koblingen mellem AI og biotek kan betyde – når enhver kan printe DNA og hvordan udviklingen af biokemiske våben eller pandemiske sygdomme kan produceres uden ekspertviden; ond hensigt er nærmest nok.
 

Bruger du selv ChatGPT?

- Ja, jeg kan faktisk blive helt opslugt af ’samtalen’, så jeg doserer det kraftigt,  og jeg kan også blive helt opslugt af at ’kreere’ kunstværker på DALL-E. Jeg er både dybt fascineret – og skræmt over mulighederne.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…