arbejdsretten

Vigtig sejr for vikarer

Det er et banebrydende resultat og et vigtigt skridt mod bedre vilkår, siger næstformand i PROSA, Hanne Lykke Jespersen, om dom i Arbejdsretten.

Rekrutteringsvirksomheden Randstad har i Arbejdsretten accepteret at betale en erstatning på 21.367,87 kroner til en tidligere vikaransat, der udførte it-arbejde for NNIT på lige fod med virksomhedens fastansatte medarbejdere.

Vikaren var ansat på en kontrakt uden slutdato, men havde i løbet af cirka ni måneders ansættelse i alt seks sygedage. Her fik han ikke udbetalt løn, og det får han nu erstatning for.

Sagen, der blev ført af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) for PROSA, kan få stor betydning for vikarer i fremtiden, vurderer PROSAs næstformand Hanne Lykke Jespersen.
— Det er et banebrydende resultat og et vigtigt skridt mod bedre vilkår, vi har opnået i Arbejdsretten. Jeg vil derfor gerne opfordre alle medlemmer, der har været ansat som vikar i et vikarbureau inden for de seneste fem år og er gået glip af løn under sygdom eller et retmæssigt opsigelsesvarsel, til at henvende sig til PROSA, så vi kan få afprøvet flere sager, siger hun.

Sagen i Arbejdsretten er en direkte udfordring af fortidens opfattelse af vikaransættelser. I en dom fra 1997 slog Højesteret fast, at en vikar udsendt af et vikarbureau ikke var omfattet af funktionærloven og derfor hverken havde ret løn under sygdom eller et retmæssigt opsigelsesvarsel.

Men dengang var vikarer primært ansat i korte, midlertidige stillinger, hvilket Højesteret også lagde vægt på i sin dom. I dag — 23 år senere — benyttes vikarer i stigende grad som et alternativ til tidsbegrænsede stillinger.

Sagen i Arbejdsretten viser ifølge PROSA, at arbejdsgiverne er ved at nå samme konklusion: At vikarer har krav på en række funktionærrettigheder som eksempelvis løn under sygdom.

Dansk Arbejdsgiverforening, som har kørt sagen for Randstad, har to gange bedt om udsættelse af sagen, fordi de ikke kunne nå at afgive svar, men er efter seks måneders betænkningstid altså endt med at acceptere en erstatning.
— Det gør man normalt ikke med en så principiel sag, siger Hanne Lykke Jespersen.

Dansk Arbejdsgiverforening mener dog ikke, at sagen bør danne præcedens. Sagen får derfor ikke automatisk betydning for fremtidige sager af samme type. Der skal flere prøvesager til, mener PROSA.
— Vikaransatte bør have lige så gode vilkår, som hvis de var ansat direkte i virksomheden. Sådan tolker vi loven, og det er med den målsætning, at vi kører sagerne, siger Hanne Lykke Jespersen.


Læs også...

På grund af den nye lov om registrering af arbejdstid, har PROSAs juridiske team hen over sommeren fået mange henvendelser omkring tidsregistrering og…

Forestående ferietid betyder desværre også fyringstid og ”oprydning” i en del virksomheder. Det fortæller jurist Camilla Winter, som her giver et par…

Vi kan ligeså godt se det i øjnene - juli vejret er lunefuldt og rammer ofte sommerdrømmene som en våd karklud. Men fortvivl ikke! PROSAs egen film-…

Internettet og computerbranchen var engang det vilde vesten, et sted, hvor man kunne gøre, hvad man ville uden nogen form for ansvar for almindelige…

Hvad er op og ned i junglen af sundhedstrends? PROSAbladet har spurgt Martin Grønne Jensen, som er dataingeniør, holder foredrag om longevity og er…

Vil du gerne leve længere, så bør du måske give longevity escape velocity-teorien lidt opmærksomhed. Tilhængerne af teorien mener nemlig, at vi kan…

Ny image-analyse fra Computerworld rykker ikke ved, hvem de danske it-professionelle sætter ind på en førsteplads. Til gengæld må Apple se sig slået…

XZ Utils-angrebet havde potentialet til at blive det mest alvorlige supply chain attack til dato, men angrebet blev (heldigvis) spottet i tide, fordi…

JA, siger Isak, Amanda, Lea, Martha og Hannibal. De er mellem 16-26 år og bruger dagligt flere timer på at scrolle gennem de sociale medier for at…

Er du en af de mange dimittender, som står med et nytrykt eksamensdiplom i hånden og er på vej ud på arbejdsmarkedet? Så er Kasper Bach manden, du…