Foto: Christin Hume/Unsplash

ARBEJDSLIV

Virksomhedsoverdragelser – kend dine rettigheder

Er din arbejdsgiver blevet opkøbt af en anden virksomhed? Her vil du som ansat have nogle særlige rettigheder – bliv klogere her.


Hvad er en virksomhedsoverdragelse?

Hvis din arbejdsgiver bliver opkøbt af en anden virksomhed, vil der oftest være tale om en virksomhedsoverdragelse.

Det er dog ikke nødvendigvis hele virksomheden, der skal opkøbes, før der er tale om en virksomhedsoverdragelse. Det kan også være, at det kun er din afdeling, hvor kunderne og produktet bliver købt af en anden virksomhed.

For de fleste IT-folk er det overtagelsen af arbejdskraften og kunderne, der er afgørende for, om der er tale om en virksomhedsoverdragelse – i andre virksomheder handler det om overdragelsen af selve inventaret eller driftsmateriellet.

Hvad er dine rettigheder?

Ved en virksomhedsoverdragelse betyder det, at du som ansat har nogle rettigheder.

Når du bliver virksomhedsoverdraget, betyder det f.eks., at dit ansættelsesforhold fortsætter, og det er derfor vigtigt at holde øje med, om din anciennitet også følger med over hos din nye arbejdsgiver. Den har nemlig betydning for, hvor langt dit opsigelsesvarsel er, om du har krav på en saglig begrundelse for opsigelse, og om du har ret til en godtgørelse for langvarig ansættelse.

Du må ved en virksomhedsoverdragelse ikke stilles ringere hos din nye arbejdsgiver, og selvom du ikke nødvendigvis kan forvente at få præcist de samme lønvilkår hos din nye arbejdsgiver, så skal du have tilsvarende vilkår. Så selvom lønnen ikke nødvendigvis 1:1 er den samme, så kan det være, at du får en højere pension i den nye virksomhed og derfor på bundlinjen er stillet tilsvarende som hos din tidligere arbejdsgiver.

Det er derfor vigtigt, at du får en ny kontrakt og tjekker den igennem, hvis du bliver virksomhedsoverdraget. Det er naturligvis noget, du kan få hjælp til af PROSA – og vi kan også vurdere, om der er tale om en virksomhedsoverdragelse eller ej.

Når der sker en virksomhedsoverdragelse, så må din nye arbejdsgiver ikke opsige dig med begrundelsen, at du er blevet virksomhedsoverdraget. Der er dog desværre ikke noget til hinder for, at du kort efter overdragelsen kan blive opsagt, når din nye arbejdsgiver har haft mulighed for at danne sig et overblik over de nye medarbejderes kompetencer og dermed, om der er flere medarbejdere, end der er behov for i forhold til arbejdsopgaverne.

Hvis du i forbindelse med, at du og dine kolleger bliver overdraget til en ny virksomhed, bliver mødt med en ny ansættelseskontrakt, hvor det fremgår, at din anciennitet først regnes fra din første arbejdsdag i den nye virksomhed, så bør du spørge ind til det.

PROSA har før oplevet, at en gruppe medarbejdere er blevet ansat i en ny virksomhed, uden at hverken den tidligere eller nye arbejdsgiver har ville anerkende, at der er tale om en virksomhedsoverdragelse.

Når først kontrakten er underskrevet, betyder det, at du ikke længere har ancienniteten fra dit nuværende job med, og derfor kan du være så uheldig, at du begynder forfra på en prøvetid med de 14 dages opsigelsesvarsel fra arbejdsgivers side i stedet for det opsigelsesvarsel, du allerede har optjent.

Du er heller ikke sikret beskyttelse mod usaglig opsigelse i den nye virksomhed, da du starter forfra på optjeningen af den beskyttelse, fordi du ikke har de 12 måneders anciennitet i den nye virksomhed, som ellers er betingelsen for, at du har krav på en saglig begrundelse for, at de vil opsige dig.

Oplever du, at din afdeling eller virksomhed sælges til en anden virksomhed eller bliver fusioneret? Tag fat i PROSA og få en vurdering af din situation og en snak om dine rettigheder.


Læs også...

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…

Hatespeech, antifeminisme og manosfære er blevet forrygende forretningsmodeller for influencers på sociale medier. De har fået godt tag i unge mænd…

Tobias Fonsmark har aldrig før oplevet så stor interesse for datasikkerhed og open source. På tværs af europæiske grænser vokser nye initiativer frem.…

To danske forskere har fået 21 millioner kroner til at etablere det første center i verden, som skal forske i effekterne, når kunstig intelligens…

Sven Uhrenholdt Frenzel er 31 år og arbejder som systemarkitekt hos Banedanmark.

Tusindvis af børn og unge ser med, når William Karlberg og hans kolleger tager politiuniformen på og livestreamer en gamingaften eller lægger en…

PROSA kæmper for en 30 timers arbejdsuge, for det vil komme både den enkelte, virksomhederne og samfundet til gode. Samtidig trænger fagforeningerne…

Vores samfund er ikke gearet til en 30 timers arbejdsuge, og derfor risikerer medarbejdere på nedsat tid at komme i problemer, hvis de på et tidspunkt…

"Arbejd, arbejd!" synger Bikstok Røgsystem intenst. Men er sandheden, at vi skal arbejde mer', mer' og endnu mer'? I øjeblikket er vores arbejdsliv…

Hos Abtion arbejder medarbejderne kun 30 timer om ugen, og de har fri hver eneste fredag. Extreme Programming, semi-faste arbejdstider og pomodoro er…