Foto: Christin Hume/Unsplash

ARBEJDSLIV

Virksomhedsoverdragelser – kend dine rettigheder

Er din arbejdsgiver blevet opkøbt af en anden virksomhed? Her vil du som ansat have nogle særlige rettigheder – bliv klogere her.


Hvad er en virksomhedsoverdragelse?

Hvis din arbejdsgiver bliver opkøbt af en anden virksomhed, vil der oftest være tale om en virksomhedsoverdragelse.

Det er dog ikke nødvendigvis hele virksomheden, der skal opkøbes, før der er tale om en virksomhedsoverdragelse. Det kan også være, at det kun er din afdeling, hvor kunderne og produktet bliver købt af en anden virksomhed.

For de fleste IT-folk er det overtagelsen af arbejdskraften og kunderne, der er afgørende for, om der er tale om en virksomhedsoverdragelse – i andre virksomheder handler det om overdragelsen af selve inventaret eller driftsmateriellet.

Hvad er dine rettigheder?

Ved en virksomhedsoverdragelse betyder det, at du som ansat har nogle rettigheder.

Når du bliver virksomhedsoverdraget, betyder det f.eks., at dit ansættelsesforhold fortsætter, og det er derfor vigtigt at holde øje med, om din anciennitet også følger med over hos din nye arbejdsgiver. Den har nemlig betydning for, hvor langt dit opsigelsesvarsel er, om du har krav på en saglig begrundelse for opsigelse, og om du har ret til en godtgørelse for langvarig ansættelse.

Du må ved en virksomhedsoverdragelse ikke stilles ringere hos din nye arbejdsgiver, og selvom du ikke nødvendigvis kan forvente at få præcist de samme lønvilkår hos din nye arbejdsgiver, så skal du have tilsvarende vilkår. Så selvom lønnen ikke nødvendigvis 1:1 er den samme, så kan det være, at du får en højere pension i den nye virksomhed og derfor på bundlinjen er stillet tilsvarende som hos din tidligere arbejdsgiver.

Det er derfor vigtigt, at du får en ny kontrakt og tjekker den igennem, hvis du bliver virksomhedsoverdraget. Det er naturligvis noget, du kan få hjælp til af PROSA – og vi kan også vurdere, om der er tale om en virksomhedsoverdragelse eller ej.

Når der sker en virksomhedsoverdragelse, så må din nye arbejdsgiver ikke opsige dig med begrundelsen, at du er blevet virksomhedsoverdraget. Der er dog desværre ikke noget til hinder for, at du kort efter overdragelsen kan blive opsagt, når din nye arbejdsgiver har haft mulighed for at danne sig et overblik over de nye medarbejderes kompetencer og dermed, om der er flere medarbejdere, end der er behov for i forhold til arbejdsopgaverne.

Hvis du i forbindelse med, at du og dine kolleger bliver overdraget til en ny virksomhed, bliver mødt med en ny ansættelseskontrakt, hvor det fremgår, at din anciennitet først regnes fra din første arbejdsdag i den nye virksomhed, så bør du spørge ind til det.

PROSA har før oplevet, at en gruppe medarbejdere er blevet ansat i en ny virksomhed, uden at hverken den tidligere eller nye arbejdsgiver har ville anerkende, at der er tale om en virksomhedsoverdragelse.

Når først kontrakten er underskrevet, betyder det, at du ikke længere har ancienniteten fra dit nuværende job med, og derfor kan du være så uheldig, at du begynder forfra på en prøvetid med de 14 dages opsigelsesvarsel fra arbejdsgivers side i stedet for det opsigelsesvarsel, du allerede har optjent.

Du er heller ikke sikret beskyttelse mod usaglig opsigelse i den nye virksomhed, da du starter forfra på optjeningen af den beskyttelse, fordi du ikke har de 12 måneders anciennitet i den nye virksomhed, som ellers er betingelsen for, at du har krav på en saglig begrundelse for, at de vil opsige dig.

Oplever du, at din afdeling eller virksomhed sælges til en anden virksomhed eller bliver fusioneret? Tag fat i PROSA og få en vurdering af din situation og en snak om dine rettigheder.


Læs også...

Den danske IT-branche omsatte for knap 330 milliarder kroner sidste år, hvilket er rekord. Fremgangen sker til trods for, at det samlede antal ansatte…

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…

Meta vil udvide begrænsningerne i de ungdomskonti til Instagram, som virksomheden indførte i blandt andre USA, Canada og England i efteråret. Samtidig…

Surrogatmødre, medforældre og stedbørnsadoptanter får nu udvidede muligheder for at holde barsel. Læs om de nye regler her.

PROSA oplever en stigning blandt især mandlige medlemmer, der opsiges enten i forbindelse med, at de fremsætter ønske om afholdelse af forældreorlov,…

Netcompany har alle de rette kontakter og kontrakter med det offentlige Danmark, men det sker desværre ofte på bekostning af de ansatte. ”Der er for…

Peter var glad og spændt, da han landede sit første job i IT-branchen – en ansættelse i Netcompany. Men nu, et halvt år senere, er han ved at brænde…

Fredag den 4. april er det 50 år siden, at Bill Gates og Paul Allan stiftede virksomheden Microsoft. De gjorde hjemmecomputeren (desktop) til…