”Jeg synes godt, at man kunne reklamere endnu mere med, at der rent faktisk er kvinder på studiet," siger Sara Statoua, der netop er startet på uddannelsen som datamatiker. Foto: Privat

KVINDER I IT

22-årige Sara: "Jeg drømmer om at arbejde med it-sikkerhed"

Sara Statoua er en af de nye elever på datamatikeruddannelsen i Aarhus. Hun glæder sig til at få fingrene i programmering og it-udvikling – også selvom det godt kan føles intimiderende at være kvinde i en mandsdomineret verden.


147 kvinder starter i år på en af landets datamatikeruddannelser – og 22-årige Sara Statoua er en af dem.

Hun var egentlig startet på jurastudiet, men her blev hun begravet i bøger og lange forelæsninger, og hun savnede at være kreativ og arbejde med hænderne.

”Jeg drømmer om at arbejde med it-sikkerhed. Jeg tænkte, at jeg skulle gøre det som jurist, men det blev alt for bogligt og teoretisk – nu kan jeg blive den person, som rent faktisk er med til at forebygge angreb,” siger Sara Statoua.

Fra en hobby til en uddannelse

Tech har i lang tid været på Sara Statouas radar. Hun har altid gamet, og it har været hendes hobby lige så længe, hun kan huske.

”Jeg bruger meget tid på at se videoer om tech og it-sikkerhed,” siger Sara Statoua og fortsætter:

”For eksempel da Crowdstirke-sagen kørte i sommeren og skabte et globalt it-nedbrud, synes jeg, at det var vildt spændende at se en masse videoer, der forklarer i dybden om, hvad der egentlig skete og alt det tekniske bag nedbruddet.”

Jeg må da indrømme, at det godt kan være lidt intimiderende at være så få kvinder og så mange mænd.

Trods sin store tech-interesse overvejede hun i mange år ikke en it-uddannelse. Hun tænkte, at det ville være for fyldt med alt for meget matematik – et fag, der ikke ligger øverst på listen over hendes yndlingsfag.

”Men jeg har fundet ud af, at datamatikeruddannelsen er meget mere end det. Det handler også om databaser, programmering og alt muligt andet,” siger Sara Statoua.

Hvor kan du blive datamatiker?


Uddannelsen som datamatiker er en erhvervsakademiuddannelse og kan derfor læses på landets erhvervsakademier – blandt andet på KEA i København, Professionshøjskolen UCN i Aalborg og Zealand i Næstved.

Datamatikeruddannelsen tager 2,5 år, og undervejs er der et praktikforløb på 3 måneder.

I løbet af uddannelsen lærer man blandt andet om programmering, systemudvikling, it-strategi og forretningsforståelse.

Ifølge PROSA’s lønstatistik er den gennemsnitlige startløn for en datamatiker 41.794 kr. om måneden i 2024.

Fem kvinder og 28 mænd

Sara Statoua er netop startet på Erhvervsakademi Aarhus, hvor der i år er optaget 68 elever på datamatikeruddannelsen. 53 af dem er mænd, mens 15 er kvinder.

Det betyder, at 22 pct. af de nye datamatikerstuderende er kvinder i Aarhus, og det er en smule mere end landsgennemsnittet, hvor andelen af kvinder blandt de nye studerende på datamatikeruddannelserne er 17 pct.

I Sara Statouas nye klasse er der fem kvinder og 28 mænd.

”Jeg må da indrømme, at det godt kan være lidt intimiderende at være så få kvinder og så mange mænd. Men det må jeg bare kæmpe mig igennem,” siger hun.

Spørger man Sara Statoua, synes hun, at det er ærgerligt, at der ikke er endnu flere kvinder i faget.

”Jeg synes godt, at man kunne reklamere endnu mere med, at der rent faktisk er kvinder på studiet. Det behøver ikke kun være nørdede gamer-typer, der sidder nede i en kælder. Det kan være så meget mere end det.”

Ifølge en opgørelse, som PROSA har lavet, er antallet af kvinder steget med 73 pct. de seneste ti år. Du kan læse mere om udviklingen her.


Læs også...

Der er tilfredshed i PROSA, efter at PET-lovændring er udskudt. IT-fagforeningen sendte forleden et åbent brev til justitsministeren, som påpegede…

Vi har hørt det uendelig mange gange: Der mangler kvinder i tech. Og vi får gang på gang at vide, at det er et problem, at piger ikke er interesserede…

Big tech er ved at kvæle rigtige fællesskaber med zombie-scrolling. Den faglige kamp har brug for, at de unge møder op og giver en injektion af…

Behandling eller undersøgelser mod barnløshed sidestilles med almindeligt sygefravær, og som funktionær har du derfor også ret til fri med løn for at…

Arbejdsmiljøet hos den danske IT-gigant er så problematisk, at de IT-professionelles fagforening nu advarer unge mod ansættelse. ”Det er prestige over…

Den danske IT-branche omsatte for knap 330 milliarder kroner sidste år, hvilket er rekord. Fremgangen sker til trods for, at det samlede antal ansatte…

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…