Til min overraskelse dækker Spaak over fire 21-årige unge danske mænd med et kolossalt iværksætter-drive. Endda så stort, at de har lært sig selv alle nødvendige færdigheder fra programmering til salg og virksomhedsdrift.

Redaktørens indspark

AI kommer på arbejdspladserne – er vi klar?

AI vil påvirke voldsomt mange arbejdsopgaver og måden at arbejde på. En stor mængde unge risikerer at ramme arbejdsmarkedet i hård konkurrence med en sprogmodel eller robot, som de ikke har erfaringen til at overtrumfe. Er vi klar til det?

 

Når jeg læser debatindlæg i medierne, har jeg en stigende mistanke om, at det måske ofte er ChatGPT, der skriver til ChatGPT, der svarer. Naturligvis under dække af at være politikere eller andre meningsdannere.

For nylig var jeg nemlig på besøg hos en organisation, som næsten støtter sig helt op ad AI-modeller til deres udadvendte kommunikation og politiske arbejde.

De lader ChatGPT skrive spørgsmål til politikerne på Christiansborg, reklamefilm er produceret for en slik via AI-video-abonnementer, ChatGPT skriver også artikler, og i det hele taget har de taget kunstig intelligens til sig på en måde, så det faktisk giver mening.
Alt sammen endda af hæderlig kvalitet. Ikke tip-top, men alligevel rimelig godt.
 

Besøget var en øjenåbner for, hvad der reelt er i vente på mange arbejdspladser, uanset hvad politikerne siger. I denne udgave af PROSAbladet er den nye digitaliseringsminister Caroline Stage Olsen i hvert fald ikke så bekymret.

Det handler måske heller ikke om bekymring, men om at forstå, at noget vil ske, forandre massivt, og så indrette sig derefter, så færrest muligt kommer i klemme.

AI vil nemlig blive tilrettet og være særdeles anvendeligt, og det vil påvirke voldsomt mange arbejdsopgaver og måden at arbejde på. En stor mængde unge risikerer at ramme arbejdsmarkedet i hård konkurrence med en sprogmodel eller robot, som de ikke har erfaringen til at overtrumfe.

Det er ikke sådan endnu. Undersøgelser har vist, at AI-modeller ofte stresser medarbejdere, fordi de skal agere via et kludetæppe af modeller, som de skal tilpasse opgaveløsningen efter og ikke omvendt. Altså som tidsrøvere.

I organisationen, jeg besøgte, var det ikke sådan. Det fungerede strømlinet og effektivt.

Det var også her, at jeg stødte på AI-modellen Hamilton, som er udviklet af virksomheden Spaak. En model, som samler al viden fra det offentlige og politiske system og tilmed fra sociale medier, så det kan bruges til alt fra analyser og høringssvar til politiske udmeldinger. I princippet en revolution af public affairs-arbejdet.

Til min overraskelse dækker Spaak over fire 21-årige unge danske mænd med et kolossalt iværksætter-drive. Endda så stort, at de har lært sig selv alle nødvendige færdigheder fra programmering til salg og virksomhedsdrift.

Det er ikke engang et år siden, at de startede Spaak og byggede Hamilton.
I dag er det en millionforretning med stort potentiale og en lynhurtig rejse fra forældrenes kældre til eget kontordomicil med flere ansatte.

Alt det kan, du læse om her i bladet. Også om, hvordan IT gøres bæredygtigt, inkludere kvinder, og hvad vi kan forvente os af 2025.

Det viser om noget, hvad IT og tech kan, om mulighederne, om energien, og om hvordan alle kan få en indgang til iværksætteri og viden. Om vigtigheden af at udbrede teknologiforståelse hos børn og unge. I det lys er det måske ikke bekymring, men potentiale, der skal drive debatten.

God læselyst!.


Læs også...

”Der er ingen tvivl om, at ChatGPT er højere kvalitet i forhold til specifikke opgaver, men generelt er DeepSeek god nok. Man kan sige, at den fint…

Virtual reality er trådt ind hos sundhedsvæsenet. Senest er VR-briller blevet en del af hverdagen på flere hospitaler, hvor de giver patienter et…

En stor, global undersøgelse viser et tydeligt ønske om bedre balance mellem privatliv og arbejde. Det er første gang, at det bliver højere…

I Tyskland har over 70 procent af virksomhederne ifølge Eurostat svært ved at få fat i de rette it-kompetencer. I Danmark gælder det halvdelen af…

Presset økonomi i Rigspolitiet betyder, at Koncern IT, der står for politiets it-udvikling og it-drift skal spare 50 årsværk. Processen med…

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…