portrætfoto

Foto: Lærke Posselt

Techgiganter

Ambassadøren

For it-giganterne fremstår Danmark på godt og ondt som et samfund, der viser vej til fremtiden, mener Danmarks tech­ambassadør Casper Klynge, som Prosabladet har mødt på hans nyskabende post i Californien. ”Vores særlige tilgang til it gør danske synspunkter relevante i Silicon Valley”, siger han.

Midt blandt hovedsæderne for Google, Facebook og Apple i Silicon Valley i Californien har det officielle Danmark oprettet en diplomatisk post som techambassadør – den første af sin art i verden.

Bag en anonym dør ud til en stille butiksgade i Palo Alto har Casper Klynge sin base oppe på første etage i et højloftet lokale med et råt interiør. Stedet huser også Innovation Centre Denmark og det danske generalkonsulat.

Casper Klynge har netop besøgt den amerikanske østkyst og flyver dagen efter til Frankrig. Mellem rejserne har han erklæret sig parat til at fortælle Prosabladet om baggrunden for sit arbejde. Og om erfaringerne her efter over to år på posten.

Han forklarer, at det giver mening med en techambassadør, fordi de store internationale it-virksomheder er rykket op i samme vægtklasse som en række nationalstater, som Danmark traditionelt har udsendt en ambassadør til.
– Både it-teknologien i sig selv og teknologivirksomhederne spiller en voksende rolle i det danske samfund og for danske jobmuligheder og dansk økonomi. Vi bliver påvirket på flere måder i hverdagen. De seneste års udvikling har kun gjort det mere tydeligt, hvorfor det kan være nyttigt at have en strategisk dialog med de store techvirksomheder. Det gælder både om at blive klogere på, hvad de laver, og at holde dem ansvarlige for deres aktiviteter, siger Casper Klynge, da vi er flyttet til rolige omgivelser i en solbeskinnet café nede på gaden.

Dialog om it-politik

Casper Klynge oplyser om sine hovedopgaver, at han på vegne af regeringen og danske myndigheder fremfører danske synspunkter om techvirksomheders spredning af falske budskaber, der risikerer at undergrave demokratiet, og om deres indsamling af data uden brugernes vidende og krænkelser af privatlivets fred.

Cambridge Analytica-skandalen om Facebooks misbrug af private oplysninger samt såkaldt digitale assistenters aflytning af samtaler i hjemmene, foretaget uden tilladelse, er et par af eksemplerne. Blandt disse digitale assistenter er Googles Assistant og Amazons Alexa.

Han understreger desuden over for techvirksomhederne behovet for, at de betaler en mere rimelig skat i lande, hvor de har aktiviteter.

De store tech­virksomheder skal forstå deres samfundsansvar
- Casper Klynge

Det er alle forhold, der kalder på internationalt samarbejde om en skrappere regulering, mener den danske regering, og disse bestræbelser bidrager ambassadøren til.
– Det er en opgave, som er global og derfor er knyttet til udenrigspolitik, siger Klynge, der råder over en stab på omkring 10 fuldtidsmedarbejdere, der er fordelt i Silicon Valley, København og Beijing.

Han følger også udviklingen af nye generationer af it-teknologi fra første parket, heriblandt førerløse biler, og han beskæftiger sig med spørgsmål om cybersikkerhed.

Hertil kommer, at han løser konkrete opgaver for myndigheder hjemme i Danmark. For eksempel hjalp han PET med at få bremset spredningen på YouTube og andre sociale medier af videoer af terroristers drab på en dansk og en norsk statsborger i Marokko i december 2018.

Vidt forskellig modtagelse

46-årige Casper Klynge er karrierediplomat og har blandt andet arbejdet i konfliktfyldte områder. Han har deltaget i genopbygning i Afghanistan og krisestyring i Kosovo, men han betragter opgaven som techambassadør som den hidtil mest vanskelige. Der findes ingen manual for fremgangsmåden, og it-giganterne er uigennemsigtige, komplekse enheder, som ikke per automatik ruller den røde velkomstløber ud.

Blandt dem, som ambassadøren jævnligt taler med, er Brad Smith, som er bestyrelsesformand og juridisk chef hos Microsoft.

Men andre gange er det vanskeligere at etablere kontakt.

Casper Klynges blå bog

Født 1973

Uddannet cand.scient.pol. på Københavns Universitet

2006-2008: Chef for EU’s civile krisestyringsmission i Kosovo

2010-2011: Souschef for NATOs multinationale genopbygningshold i Helmand-provinsen i Afghanistan

2013-2014: Danmarks ambassadør i Cypern

2014-2017: Danmarks ambassadør i Indonesien

Siden september 2017: Danmarks techambassadør med base i Silicon Valley og kontorer i København og Beijing

I ét tilfælde lykkedes det først efter trekvart års pres at få et møde med en chef i en stor it-virksomhed, og da han ankom, fik han i stedet en rundvisning og en pose med merchandise.
– Nogle af techvirksomhederne har været bemærkelsesværdigt arrogante i forhold til, hvordan man skal samarbejde med myndigheder. Det er ikke unikt for Danmark, for større lande har også oplevet denne reaktion. Andre virksomheder har en åben tilgang og kan se perspektivet i at samarbejde med os. De begynder at forstå, at der er indledt en proces, hvor de i stigende grad vil blive holdt ansvarlig i forhold til samfundet i øvrigt. Dette er noget, de skal bruge ressourcer på. Det handler ikke kun om bundlinjen, siger Casper Klynge.

Fra politisk side registrerer han en øget appetit på at regulere de store teknologiplatforme for at fremme dataansvarlighed og styrke dataetik.
– Men det er svært at regulere teknologi. Techvirksomhederne skal vænne sig til en meget større transparens. Vi vil misse en gylden mulighed for at få reguleringen indrettet på den rigtige måde, hvis techindustrien afviser dialog. Man kan ikke regulere i blinde, siger Klynge.

Med hensyn til dataetik opfordrer han til at omsætte teoretiske overvejelser til praktisk teknologi.
– Vi er alle sammen gode til at tale om en menneskecentreret tilgang til kunstig intelligens, dataansvarlighed og dataetik, men jeg tror, at der er behov for at operationalisere det, og det kan bedst gøres sammen med branchen. Jeg tror, at der er noget at komme efter. Forbrugerne er ved at orientere sig i den retning, siger Casper Klynge.

Dataetik ligger i dansk dna

Selv om Danmark har en lille befolkning, mener Casper Klynge, at it-virksomhederne kan have fordel af at interessere sig for den danske tilgang.

Ikke kun viser vi vej til fremtiden ved at have et stærkt fokus på dataetik, men vi har også en høj grad af digitalisering og en stor folkelig tillid til it.
– Vi har meget kørende for os med hensyn til dataetik. Det er bygget ind i vores dna. Samtidig er vi gennemdigitaliserede, og både de danske myndigheder og den private sektor har gennem 10-15 år arbejdet med ansvarlige løsninger, og det får os til at være åbne over for mulighederne ved it. Om det så er dataloger eller softwareingeniører, så forekommer det naturligt, at der ikke bør designes systemer eller laves algoritmer, der har indbyggede bagdøre, som kan misbruges, siger ­Casper Klynge.

Nogle af tech­virksomhederne har været bemærkelses­værdigt arrogante i forhold til, hvordan man skal samarbejde med myndigheder
- Casper Klynge

Og han tilføjer, at han i sine kontakter med store techvirksomheder også omtaler de særlige danske it-produkter og -ydelser.
– Danmark bliver også ramt af de store it-skandaler, som nogle få virksomheder står for, og det er ikke godt for opfattelsen af demokrati. Det er heller ikke godt for opfattelsen af de gevinster, som teknologi kan bringe med sig. Det er klart, at dette er argumenter, som vi bruger i dialogen med de store techvirksomheder. De skal forstå deres samfundsansvar. Her får de faktisk ikke bedre venner i Europa at tale med end os, siger Casper Klynge.

Han tilføjer, at Danmark tilmed er meget lyttende over for teknologivirksomhedernes input, når det gælder udformningen i EU af mere regulering.
– Her skader det heller ikke, at danske Margrethe Vestager er blevet EU-kommissær for alt digitalt. Europa sætter i øjeblikket den globale standard for regulering, konstaterer han.

Kinas særlige fremgangsmåde

Casper Klynge har hele kloden som arbejdsplads, og da Kina er en stor og hastigt voksende spiller, er han yderst opmærksom på den kinesiske udvikling i forhold til it.

Han vurderer, at han og hans medarbejdere i Beijing kan medvirke til en bedre dansk forståelse af teknologiens rolle i kinesisk indenrigs- og udenrigspolitik.
– Man skal ikke tage fejl af, at teknologi har været med til at hjælpe flere hundrede millioner kinesere ud af fattigdom, men der foregår ting – ansigtsgenkendelse for eksempel – hvor misbrugsmulighederne er større, fordi der er en gråzone mellem det offentlige og det private. Her kan det forhåbentlig gøre indtryk, at et land som Danmark formidler vigtige synspunkter og fortæller, at folk i hele verden er ved at blive mere kritiske over for teknologi, der krænker privatlivets fred, og som er en trussel i forhold til cybersikkerhed. Det kan være udmærket for de kinesiske myndigheder og virksomheder at vide, siger Casper Klynge.

 

7 VIGTIGE RESULTATER FOR KLYNGE

Her er Casper Klynges egen opgørelse af væsentlige resultater i hans hidtidige arbejde som techambassadør:

1. Etablering af en platform for systematisk dialog med it-virksomheder i USA og resten af verden, herunder formidling af det officielle Danmarks synspunkter.

2. Substantielt bidrag til udformning af relevante politikker i henholdsvis FN, EU og NATO, der systematisk indtænker de store it-virksomheder.

3. Lancering af en dansk-fransk erklæring, som er en vision for, hvordan Europa skal udnytte den digitale udvikling i det 21. århundrede.

4. Aktiv dansk deltagelse i arbejdet i World Economic Forums Center for Den Fjerde Industrielle Revolution i San Francisco med the Internet of Things og præcis positionering.

5. Styrket dialog med it-industrien om cybersikkerhed – Danmark har samlet over 20 lande til dialog om normer på dette område.

6. Løsning af konkrete opgaver på vegne af den danske centraladministration i forhold til it-virksomheder i USA og resten af verden.

7. Ændring af tankesættet i danske ministerier og styrelser samt i erhvervsliv og brancheorganisationer, således at it begynder at få plads i generelle strategier i stedet for at være et påhæng.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…