26-årige Ida Thoft Christiansen har læst software på Aalborg Universitet. I dag arbejder hun som app-udvikler hos Trifork. Foto: Privat

KVINDER I TECH

"Det er et issue, at der er så få kvinder i tech"

Er det irriterende, at man ofte bliver spurgt ind til sit køn, bare fordi man er kvinde og arbejder med tech? Nej, siger 26-årige Ida Thoft Christiansen. For det er vigtigt, at vi får sat fokus på skævvridningen, og at balancen bliver mere fifty-fifty, mener hun.


Ida Thoft Christiansen skiller sig ud i IT-branche af en eneste grund: Hun er kvinde.

Og nej, det er ikke, fordi hun er helt alene, men da hun studerede software på Aalborg Universitet, var det blot fem procent af de studerende, der var kvinder, og i dag er det én ud af 50 udvikler-kolleger, der er en kvinde, mens resten er mænd.

I det daglige er det egentlig ikke et problem for Ida Thoft Christiansen. Og det var det heller ikke på studiet, fortæller hun.

”Når jeg er i en mindre gruppe, betyder det ikke så meget. For så er jeg jo bare Ida,” siger hun og fortsætter:

”Men når alle er samlet – på studiet eller på mit arbejde – kan det godt være lidt angstprovokerende, for så bliver det ligesom tydeligt, at man ikke ligner de andre.”

Vigtigt med fokus

Interviewet med Ida Thoft Christiansen skulle i virkeligheden slet ikke handle om at være kvinde i IT-branchen. (Psst... Du kan læse den anden del af interviewet med Ida her.) 

Men det er som om, at det er umuligt ikke at komme ind på emnet, når man taler med en ung kvinde i en ellers meget mandsdomineret verden.

Og det er heller ikke irriterende, at vi stiller skarpt på Ida Thoft Christiansens køn, siger hun selv.

”For jeg synes da, at det er et issue, at der er så få kvinder. Jeg ville ønske, at splittet var mere fifty-fifty mellem kønnene, og jeg tror også, at det ville være en meget federe branche, hvis der var flere kvinder.”

Jeg tror også, at det ville være en meget federe branche, hvis der var flere kvinder.

Ifølge Ida Thoft Christiansen er det til gengæld vigtigt, hvordan vi taler om kvinder i IT.

”Det kan nogle gange blive lidt girl boss-agtigt på en negativ måde – men jeg synes, det er vigtigt, at vi snakker om, at det er hårdt at være en minoritet i et stort fællesskab. Og der er det jo lige meget, om det så er en kvinde, eller man er noget andet.”

Det er også vigtigt, at man ikke taler kvinder ned, når man sætter fokus på emnet, lyder det.

”Jeg tror næsten, at snakken nogle gange kan blive lidt bagslag, fordi det næste kan være patroniserende. Når man siger ting som: ’Kvinder kan altså godt kode’, er det som om, at udgangspunktet er, at vi ikke skulle kunne kode.”

Inspireret af sin mor

Det har aldrig været mærkeligt for Ida Thoft Christiansen at se kvinder arbejde med IT. Hendes mor har nemlig altid arbejdet i faget, så hun har altid tænkt, at det var en naturlig karrierevej – også som kvinde.

Da hun var barn, var hun også en del af First Lego Leauge, som er en lille konkurrence, hvor børn lærer at programmere robotter.

Hun fik smag for teknologien, og da hun samtidig var glad for matematik, var det ikke et svært valg, da hun skulle beslutte, hvilken uddannelse hun skulle tage.

”Jeg tror, at det har haft stor betydning, at min mor lavede det samme som mig, for jeg har aldrig – ligesom mange andre måske har – set IT som et mandefag,” siger Ida Thoft Christiansen.

Og når hun gerne vil tale om udfordringen med manglen på kvinder generelt i IT-faget, handler det især om, at hun mener, at diversitet er vigtigt på alle leder og kanter.

”IT-branchen bygger nogle uhyre vigtige infrastrukturer, og derfor synes jeg også, at det er vigtigt, at det er et bredt billede af befolkningen, der gør det,” siger Ida Thoft Christiansen og fortsætter:

”Og så er det lige meget, om vi snakker om IT-udviklere, eller om det handler om pædagoger, der har med børn at gøre, og som skal være rollemodeller. Det er vigtigt, at der er en spredning blandt kønnene.”


Læs også...

Selvom du måske ikke er verdens mest tekniske geni, kan IT-branchen stadig godt være det rette sted for dig. Det er Sumeta Sørensen et bevis på. Hun…

Britisk forskerhold fandt ingen signifikante forskelle i trivslen eller fagligt niveau hos elever på skoler med og uden mobilforbud. Undersøgelsen…

Hvis du bliver præsenteret for en vagtaftale, er det derfor vigtigt, at du ser efter, hvad der gælder for din vagtordning. De vigtigste elementer er…

Du må ved en virksomhedsoverdragelse ikke stilles ringere hos din nye arbejdsgiver, og selvom du ikke nødvendigvis kan forvente at få præcist de samme…

Ny redegørelse viser, at Danmark er i top inden for IT. Hos PROSA mener man, at der er al mulig grund til stolthed af vores digitale infrastruktur og…

Hvordan er du som medlem beskyttet, hvis du bliver opsagt, når du er gravid, på barsel eller står overfor at skulle på barsel inden længe? Det giver…

Hvis din kollega, ven, nabo eller en helt fjerde har det psykisk svært, skal du ikke være bange for at tilbyde din hjælp – tværtimod. Det kan være en…

​​​​​​​Penge og vækst. De to ting er ofte øverst på listen, når det handler om, hvorfor man driver en virksomhed. Og bevares, hos Ghost Ship Games vil…

Millionerne trillede ind, da Søren Lundgaard solgte Ghost Ship Games. Han havde opnået det ypperste, og drømmen om at skabe et succesfuldt spil var…

Gaming kan meget godt for socialisering, fællesskab og interesse for IT. Hvorfor skubbes unge piger over på sociale medier og væk fra spillene i de…