”Jeg synes, at det er skræmmende, hvad der sker lige nu, så jeg håber, at det vender, og at der kommer nogle modreaktioner," siger 26-årige Ida om tech-branchen. Foto: Privat
Føler du dig hjemme i tech-branchen?
Det er måske ikke helt nemt at svare på det spørgsmål, men for 26-årige Ida Thoft Christiansen er svaret i hvert fald blevet en smule mudret.
”For mig kan det nogle gange godt være lidt svært at være i tech-branchen, fordi jeg ikke synes, at den altid gør verden til et bedre sted,” siger hun.
Ida Thoft Christiansen arbejder i dag som appudvikler hos IT-konsulenthuset Trifork – og lad os skynde os at sige, at hendes tanker om tech-branchen ikke handler om hendes hverdag på jobbet. Her trives hun, har gode kolleger, et fedt fagligt miljø og sjove opgaver.
Men når den unge softwareingeniør kigger på det store billede, har hun ofte svært ved at identificere sig med den branche, hun er landet i.
”Især lige nu – både herhjemme, hvor det handler meget om gambling, energihandel, våben og sådan nogle ting, og i USA, hvor Meta for eksempel lige har kørt alle deres diversitetsinitiativer tilbage og støtter Trump,” siger Ida Thoft Christiansen og fortsætter:
”Jeg kan godt blive lidt nervøs for den retning, som tech-branchen går i generelt.”
Jeg kan godt blive lidt nervøs for den retning, som tech-branchen går i generelt.
Ida Thoft Christiansen har læst software på Aalborg Universitet. Da hun startede på studiet i 2018, var billedet af tech-branchen et langt lysere og meget mere positivt, end det er i dag.
”Det var ikke, fordi jeg tænkte, at tech var perfekt, dengang jeg startede på universitetet. Men jeg synes bare, at det er gået ned ad bakke siden da, og at tech i dag repræsenterer nogle ting, som jeg ikke så i det tidligere,” siger hun og fortsætter:
”Så jeg kan nogle gange godt være lidt ærgerlig over at være en del af den industri.”
Elsker det kreative i tech
Når Ida Thoft Christiansen kigger frem, drømmer hun om, at hun kan bruge sine tech-skills til at gøre noget godt. Det kunne for eksempel være offentlige løsninger, som hjælper udsatte borgere eller en anden specifik gruppe af mennesker.
Det er nemlig ikke selve IT-arbejdet, som Ida Thoft Christiansen har et problem med – tværtimod. Hun elsker at sidde og nørde, og som mange andre tech-folk kan hun blive helt høj af det dopamin kick, hun før, når det hele endelig spiller i den løsning, hun sidder og arbejder på.
”Det er virkelig fedt, når du har siddet i mange timer og arbejdet på et eller andet problem, og at alle puslespilsbrikkerne så pludselig bliver samlet, og du får kørt dit program, og det hele bare virker,” siger hun.
”Det er en total ’yes’-følelse, fordi du har arbejdet i så lang tid på alle mulige små ting, og det hele så endelig spiller sammen. Det kan virkelig noget.”
Ida Thoft Christiansen elsker det kreative element i IT-arbejdet, og hun peger på, at det er fedt at skabe og bygge noget nyt.
Er frivillig i PROSA
Når hun går hjem fra arbejde, kan hun godt lide at bruge sin fritid på ting, der ikke foregår på computerskærmen – fx at være social med venner og familie eller at hækle eller lave noget andet med hænderne.
Derudover kan hun også godt lide frivilligt arbejde, og da hun blev færdig på studiet for halvandet år siden, meldte hun sig ind i PROSA og blev aktiv i IT-fagforeningen. I dag er hun blandt andet med i Vest-bestyrelsen og er en del af PROSAbladets redaktionsudvalg.
”Det giver virkelig god mening for mig at være med i PROSA – både fordi jeg godt kan lide at sidde i en bestyrelse og engagere mig politisk, men også fordi jeg her kan kombinere den tekniske del med noget frivilligt arbejde.”
Ida Thoft Christiansens engagement i PROSA er en af hendes måder at skubbe tech-branchen i en mere positiv retning.
”Jeg tror på, at PROSA kan gøre en forskel for folk, der er i faget, og hvordan branchen generelt er,” siger hun og fortsætter:
”Det er selvfølgelig svært at ændre de helt store ting, men så må vi starte i det små.”
LÆS OGSÅ: "Det er et issue, at der er så få kvinder i tech"
Magthaverne skal tage ansvar
For ja, der er store magter på spil, når det gælder linjerne i tech-branchen både herhjemme og globalt.
Ida Thoft Christiansen forsøger at sætte sit aftryk ved sit politiske arbejde – og ved at tage stilling til, hvor hun lægger sine timer både nu og fremover.
Der er helt sikkert arbejdspladser, hvor jeg ikke har lyst til at være, fordi jeg ikke føler, at de gør verden til et bedre sted.
”Der er helt sikkert arbejdspladser, hvor jeg ikke har lyst til at være, fordi jeg ikke føler, at de gør verden til et bedre sted.”
Hun håber dog også, at politikere og magthavere på de helt tunge poster vil begynde at tage situationen i tech-branchen mere alvorligt.
Det kunne for eksempel handle om at sætte mere fokus på open source, at splitte nogle af de store monopoler op, og at Europa bliver bedre til at gribe tech an på vores egen banehalvdel.
”Jeg håber også, at vi kunne sætte endnu mere fokus på klimaet. Hvis Danmark for eksempel får mere fokus på grøn omstilling, vil det jo automatisk også føre til, at der vil komme flere tech-jobs, der handler om grøn omstilling,” siger Ida Thoft Christiansen.
Hvis vi spoler tiden ti år frem i tiden, håber hun, at det er blevet nemmere at se sig selv i tech-branchen.
”Jeg synes, at det er skræmmende, hvad der sker lige nu, så jeg håber, at det vender, og at der kommer nogle modreaktioner.”
Har du nogle tanker om den branche, du er en del af – og vil du gerne fortælle om dem? Skriv meget gerne til os på redaktion@prosabladet.dk