"Jeg brænder rigtig meget for at afmystificere især matematik – og for mig er AI et eller andet sted bare matematik," siger Ahmed Zewain. Foto: PR/2021.AI

KUNSTIG INTELLIGENS

Det er farligt, hvis du ikke er god til matematik

33-årige Ahmed Zewain drømte om at blive astronom eller astrofysiker, men i dag laver han AI-algoritmer. Han er god til matematik – ikke sådan semi-god, men virkelig, virkelig god. Ahmed Zewain har brugt matematikken til en vej ind i AI-verdenen, og på sigt drømmer han om at bruge teknologien til at hjælpe mennesker, der ikke har fået samme muligheder i livet som ham.

 

Ahmed Zewain var på vej i Netto. Klokken var otte om aftenen, og han manglede pasta til aftensmaden. Der var egentlig ikke så langt fra kollegiet i Lyngby og ned til supermarkedet, men gåturen gav ham alligevel tid nok til at tænke sig om og lytte til sin mavefornemmelse.

Han skulle noget andet. En ny vej. Og nu var han klar til at tage beslutningen.

- Jeg har haft flere af sådan nogle gåture i mit liv, hvor jeg har taget en stor beslutning, fortæller han.

På gåturen ned til Netto besluttede Ahmed Zewain, at han ville sige farvel til bioinformatik, som han ellers havde brugt studietiden på DTU til at specialisere sig i, imens han læste anvendt matematik.

Han havde valgt at læse matematik, fordi han kunne bruge det som en indgang til fysikken, og han havde altid drømt om at blive astronom eller astrofysiker. Men undervejs i studiet var han faldet over bioinformatikken, og nu havde han ikke rigtig lyst til at være forsker og skrive en ph.d., hvilket var den eneste umiddelbare vej, der lå foran ham, hvis han kørte videre med bioinformatik.

Men hvad skulle han så?

Bioinformatik er egentlig bare data science inden for genetik, for vores DNA er jo bare en masse data.

Han valgte at gå med bioinformatikkens søster – data science. Nu ville han arbejde med machine learning og kunstig intelligens.

- Bioinformatik er egentlig bare data science inden for genetik, for vores DNA er jo bare en masse data, siger Ahmed Zewain.

Han var allerede begyndt at kode og bruge matematikken i det praktiske arbejde med bioinformatikken, så det var ikke et kæmpe spring, da han skiftede hest og hoppede over i tech-verdenen.

Det er omkring otte år siden, at Ahmed Zewain gik i Netto og besluttede sig for at arbejde med AI. I dag er han data scientist hos den danske virksomhed 2021.AI, og han er glad for at han havnede på lige netop AI-hylden.

- Jeg elsker matematik, og jeg elsker data. Og jeg synes, det er sjovt, når man kan kode noget, som jo egentlig bare er matematik, og så få noget værdi ud af det.


Vil afmystificere matematikken

Ahmed Zewain startede i et studiejob hos 2021.AI og har siden da arbejdet sig op i graderne. Han har haft et hav af projekter mellem hænderne, men en af de første opgaver husker han stadig meget klart og tydeligt.

Det var et projekt hos en større, dansk bank, som manglede en løsning, der kunne klassificere e-mails, så de blev sendt det rigtige sted hen, uden der var en person, der skulle side og gøre det.

Ahmed Zewain havde lavet en lignende løsning kort tid forinden for en anden kunde, så det tekniske i opgaven hos banken var egentlig ikke så svært.

- Jeg vidste præcis, hvad jeg skulle gøre – og man lærer også hurtigt, at man mange gange kan genbruge en masse kode.

Dét, der til gengæld var udfordrende ved projektet, var, at Ahmed Zewain skulle forklare de ansatte i banken, hvad AI gik ud på, og hvordan produktet skulle bygges. Tanken var nemlig, at banken senere skulle kunne lave lignende AI-projekter andre steder i forretningen, så derfor skulle de uddannes af Ahmed Zewain.

- Det var virkelig fedt, for jeg fik mulighed for at lære en masse fra mig.

Ahmed Zewain brugte omkring 300 timer på at bygge AI-løsningen og få den i produktion, imens bankens egne folk kiggede ham over skulderen og sugede til sig.

- Jeg lavede en løsning til deres interne servicecenter, og de skulle så selv lave en lignende løsning til deres eksterne kundecenter. De kiggede med, de lærte, og så endte det med, at det kun tog 50 timer for dem at lave den nye løsning, siger Ahmed Zewain.

- Selvfølgelig kunne de kopiere en stor del, men de skulle også forstå, hvad der foregik, og de skulle selv gøre det. Så jeg var virkelig stolt, da det lykkedes, for så havde jeg ført min viden videre.

Man lærer også hurtigt, at man mange gange kan genbruge en masse kode.

Ahmed Zewain elsker at lære fra sig, og han synes, det er vigtigt, at AI ikke er en black box, som ingen forstår.

- Du skal forstå det, for ellers kan du ikke forholde dig til det, siger han.

- Og jeg brænder rigtig meget for at afmystificere især matematik – og for mig er AI et eller andet sted bare matematik. Det er jo bare algoritmer, vi har kodet på en særlig måde, så det ligner, at de lærer noget.

Det blev næsten for nemt

Når man begynder at arbejde som data scientist, bør man tidligt overveje, hvilken vej man vil tage sin karriere, mener Ahmed Zewain. Vil man være hardcore tekniker, eller vil man hoppe i konsulentjakkesættet og være ude hos kunderne?

Ahmed Zewain valgte at gå konsulentvejen, og det har betydet, at han har siddet med et hav af projekter. Selvom den 33-årige data scientist i virkeligheden ikke har været i AI-verdenen forfærdelig længe, er datanørkleriet og kodning i dag blevet helt naturligt for ham.

Han er flydende i Python, som er det programmeringssprog, stort set alle AI-folk bruger, og han ved lige præcis, hvilke kodepakker han kan hive ind, så hans algoritme bliver trænet bedst muligt.

På et tidspunkt blev det daglige arbejde med AI-modellerne faktisk lidt for kedeligt, fortæller han.

- Jeg vil ikke spille smart, men hver gang jeg skulle i gang med et nyt projekt, var det næsten lidt for nemt, for jeg vidste præcis, hvad jeg skulle gøre. Jeg siger ikke, at hver eneste case var nem, men jeg havde ligesom en opskrift, jeg kunne bruge.

AHMEDS GODE RÅD


Hvad er de tre vigtigste ting, du skal lære, hvis du gerne vil blive en god data scientist?

Hvis du gerne vil arbejde med AI og blive en skarp data scientist, er der ifølge Ahmed Zewain tre vigtige ting, du skal have fokus på – udover at have styr på det grundlæggende som at blive skarp til Python, have gode kode-skrivevaner og altid at have et godt overblik.

1. Matematik

Bliv drøngod til matematik. Det er farligt, når folk ikke forstår matematik, for så kan man let komme til de forkerte konklusioner.

2. Den videnskabelige metode

Arbejd som en ingeniør, der tager udgangspunkt i den videnskabelige metode. Du skal stille kritiske spørgsmål og tænke i eksperimenter og hypoteser. Du skal acceptere, at noget fejler, og så skal du gå tilbage og rette op på det.

3. Tænk pragmatisk

Simple is always better. Mange kan godt lide at vise, at de er de klogeste, og derfor laver de de allermest komplicerede løsninger. Husk, hvad Einstein sagde: As simple as possible but not simpler.  

Farvel til det smukke script

For et par måneder siden rykkede Ahmed Zewain derfor videre til en ny stilling, hvor han kunne få nye udfordringer.

I dag sidder han primært og arbejder med Grace-platformen, som er 2021.AI’s platform, hvor man både kan udvikle, drifte og gentræne AI-modeller, men også holde øje med om den kunstige intelligens lever op til etiske guidelines og lovgivningen – du kan i øvrigt læse mere om platformen her.

Det er Ahmed Zewains opgave at arbejde sammen med 2021.AI’s udviklere i Ukraine og Polen om at forbedre Grace-platformen, og det medfører en lang række forskellige opgaver i hverdagen.

Platformen skal eksempelvis kunne måle, hvor meget CO2 en AI-model udleder, når den er i drift og kører i et datacenter.

Og Grace-platformen skal kunne logge, hvordan medarbejderne i en virksomhed bruger ChatGPT eller en anden AI-løsning, så man sikrer, at de ansatte eksempelvis ikke deler fortrolig data.

En tredje af Ahmed Zewains opgaver er at finde ud af, hvordan platformen kommer såkaldt jailbreaking til livs. Altså når folk formår at ”snyde” AI-modellen, så den opfører sig helt forkert og fortæller en masse vrøvl.

Jeg er begyndt at tænke mere på det store billede end på at lave et smukt script.

- Der var for eksempel en sag om den amerikanske bilvirksomhed Chevrolet, som havde sat en ChatGPT-løsning op på deres hjemmeside, som kunne hjælpe kunderne med forskellige spørgsmål, fortæller Ahmed Zewain.

- Problemet var, at de ikke havde bygget løsningen ordentligt, så der var nogen, der for kunne snyde den til at sælge dem en Chevrolet for én dollar.

Det er ikke altid, at det er Ahmed Zewain, der selv koder løsningerne, som Grace-platformen skal bruge. I dag bruger han 10-15 pct. af sin tid på at kode, og ellers uddelegerer han opgaven til sine kolleger.

- Jeg synes stadig, at det er spændende at kode, men min interesse er dalet lidt. Jeg er begyndt at tænke mere på det store billede end på at lave et smukt script.

I dag får han også hjælp af ChatGPT, når han sidder med kodearbejdet. Han deler aldrig hele sin kode med ChatGPT, men han tager stumper af koden og får AI-løsningen til at hjælpe med at optimere den.

- Det er et ret stort leap, at AI nu selv er begyndt at være ind over koden, siger Ahmed Zewain.

- Jeg plejede også at google rigtig meget, når jeg skulle finde hjælp til et eller andet. Det gør jeg ikke så meget i dag – jeg spørger bare ChatGPT.

Fra Irak til Danmark

Når Ahmed Zewain kigger frem i tiden, ved han ikke præcis, hvor han gerne vil ende med sit AI-arbejde.  

Én ting er dog sikkert: Han vil gerne bidrage med noget mere menneskelig værdi.

- Mange af de projekter, jeg har siddet med, er jo til banker eller andre virksomheder. Det handler selvfølgelig om at gøre mennesker bedre, men i sidste ende er det til gavn for en business.

- Så jeg har en langsigtet plan om, at jeg gerne vil gøre noget, der er mere humanitært – og jeg vil med glæde bruge AI til det.

Jeg har en langsigtet plan om, at jeg gerne vil gøre noget, der er mere humanitært – og jeg vil med glæde bruge AI til det.

Ahmed Zewain kommer fra Irak, og han flygtede til Danmark sammen med sin familie, da han var 11 år gammel. Hans historie er naturligt en af drivkræfterne i at ville arbejde med noget mere meningsfuldt i fremtiden, fortæller han.

- Jeg har integreret mig, jeg har uddannet mig, og jeg har bygget et liv, men det betyder ikke, at jeg bare kan vende ryggen til resten af verden, siger Ahmed Zewain.

- Da vi kom til Danmark, havde vi ingenting, og nu er der andre, der står og venter i køen. Jeg føler, at jeg har et ansvar, for jeg kan ikke bare sige goodbye, fordi jeg nu har meldt mig ind i et nyt samfund.

- Du kan ikke bare blive ved med at tage fra livet. Det koster noget. Og hvad jeg så skal give igen? I don’t know, men det finder jeg ud af på et tidspunkt.

HVEM ER 2021.AI?

  • 2021.AI blev stiftet i 2016. Mikael Munck er stifter, hovedejer og adm. direktør.
  • 2021.AI står bag AI-platformen Grace. Grace kan både bruges til at udvikle, drifte og vedligeholde AI-modeller, men også sikre at en virksomhed kan dokumentere, at dens brug af AI lever op til etiske guidelines og lovgivningen.
  • 2021.AI udvikler også AI-løsninger og -modeller for virksomheder og rådgiver om brug af kunstig intelligens. 
  • 2021.AI har hovedkontor på Nørrebro i København. Virksomheden har også medarbejdere i Polen, Ukraine, England og USA.
  • 2021.AI har i dag 75 ansatte.
  • På 2021.AI’s kundeliste er virksomheder som Maersk, Spar Nord og GF Forsikring.
  • AI-profilen Danny Lange, der i dag står i spidsen for Googles arbejde med AI, sidder i 2021.AI’s bestyrelse. Han har tidligere arbejdet med AI hos Uber, Amazon, Microsoft, IBM og Unity.
     

Du kan læse mere om 2021.AI her.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…