Foto: Shutterstock

Dit ’ja’ kan koste dig en halv månedsløn

Funktionærloven § 4

Hvis funktionæren uberettiget undlader at tiltræde tjenesten eller forlader denne (...) eller arbejdsgiveren hæver tjenesteforholdet på grund af grov misligholdelse af kontrakten fra funktionærens side, har arbejdsgiveren ret til erstatning for det ham derved påførte tab. I tilfælde af ulovlig udeblivelse eller forladen af tjenesten har arbejdsgiveren, medmindre særlige omstændigheder foreligger, mindst krav på en erstatning svarende til en halv måneds løn.

Tre gode råd:

Står du i en situation, hvor du har sagt ja til et job, som du alligevel ikke vil have, skal du:

  • kontakte arbejdsgiver så tidligt i forløbet som muligt. Bed om at få ANNULLERET kontrakten.
  • have en fornuftig forklaring på, hvorfor du alligevel ikke ønsker jobbet.
  • ringe op og efterfølgende sende en mail, som bekræfter, at I er blevet enige om en annullering.

 

Der er rift om it-professionelles arbejdskraft, og ofte opstår der situationer, hvor et PROSA-medlem står med flere jobtilbud på hånden på samme tid.
– Det er i sig selv ikke et problem at have et par jobmuligheder at vælge imellem. Problemet opstår, når du siger ja til mere end et af dem. For når du først har tilkendegivet over for en arbejdsgiver, at du vil påtage dig jobbet, så fanger bordet, siger Lisa Dalsager, der er jurist i PROSA.

Det måtte en netværksmand i begyndelsen af 40’erne sande, efter han i efteråret 2017 søgte et nyt job. Han fik efter samtalen tilbudt stillingen og sagde ja. Men da han ville sige op på sin arbejdsplads, gav chefen ham et bedre tilbud, som han accepterede. It-manden skrev derfor en mail til den nu ikke-kommende arbejdsgiver, hvor han beklagede, at han ikke ville dukke op på aftalt tidspunkt, for han alligevel ikke tog imod jobbet.

Krav fra arbejdsgiveren

At han havde gjort noget forkert, gik først op for ham, da han modtog krav fra arbejdsgiveren, der med henvisning til Funktionærlovens § 4 i hånden forlangte erstatning. Arbejdsgiveren mente, at netværksmanden havde misligholdt deres aftale og krævede en halv månedsløn af ham. Den it-professionelle kontaktede efterfølgende PROSA, og man indgik et forlig, hvor han skulle betale 20.000 kroner til den svigtede arbejdsgiver.
– Så snart du accepterer et job – også bare mundtligt og endnu ikke har skrevet under på kontrakten – så binder dit tilsagn, understreger Lisa Dalsager.

Hun kan godt forstå, hvorfor nogle måske tænker, at de ikke skylder en ny arbejdsgiver noget, når man ikke engang er begyndt at arbejde for vedkommende. Men i den aktuelle sag pegede arbejdsgiveren på, at han nu skulle i gang med en ny rekrutteringsproces, at han allerede havde indkøbt udstyr til den nye medarbejder, og han ville komme til at mangle arbejdskraft, indtil en ny blev ansat. 
– Selvom det ikke er i ond tro, at man først siger ja, og derefter nej, så lider arbejdsgiveren skade. Det er derfor, at funktionærloven har bestemmelsen om misligholdelse, siger Lisa Dalsager.

Annullering af aftalen

Den eneste vej ud af suppedasen er at få overtalt arbejdsgiveren til at ”droppe” aftalen.
– Hvis du havner i den situation, hvor du må sige op, inden du er begyndt, så skal du straks kontakte arbejdsgiveren og bede om, at I annullerer aftalen. Her er det vigtigt, at du er ydmyg, beklager situationen og har en fornuftig forklaring på, hvorfor du gerne vil ud af aftalen, siger Lisa Dalsager og anbefaler klart, at du tager den samtale over telefonen og ikke nøjes med at sende en mail.

Er der aftalt prøvetid i kontrakten, kan du ikke sige op, før ansættelsen er begyndt, og du er forpligtet til at arbejde, indtil prøvetiden er ovre. Er der ikke aftalt prøvetid, kan du godt sige op inden tiltrædelse, men du er forpligtet til at arbejde i opsigelsesperioden, som typisk er en måned.
– Det er meget få, der vil være interesseret i et proforma-arrangement, for det er spild af både tid og penge. Og heldigvis vil de fleste arbejdsgivere være med på en annullering. Men vi har mødt enkelte, der fastholder retten til erstatning. Så det er vigtigt at være opmærksom på problematikken, så du ikke ender med at skulle af med en halv månedsløn, siger Lisa Dalsager.

Står du i en lignende situation, råder hun dig til at kontakte en af PROSAs jurister, inden du gør noget. Det viste sig nemlig, at den omtalte netværksmand kun havde én dags prøvetid. Så hvis han var dukket op den første dag, kunne han uden problemer – og uden at skulle betale erstatning – have sagt op efter endt arbejdsdag.


Læs også...

På grund af den nye lov om registrering af arbejdstid, har PROSAs juridiske team hen over sommeren fået mange henvendelser omkring tidsregistrering og…

Forestående ferietid betyder desværre også fyringstid og ”oprydning” i en del virksomheder. Det fortæller jurist Camilla Winter, som her giver et par…

Vi kan ligeså godt se det i øjnene - juli vejret er lunefuldt og rammer ofte sommerdrømmene som en våd karklud. Men fortvivl ikke! PROSAs egen film-…

Internettet og computerbranchen var engang det vilde vesten, et sted, hvor man kunne gøre, hvad man ville uden nogen form for ansvar for almindelige…

Hvad er op og ned i junglen af sundhedstrends? PROSAbladet har spurgt Martin Grønne Jensen, som er dataingeniør, holder foredrag om longevity og er…

Vil du gerne leve længere, så bør du måske give longevity escape velocity-teorien lidt opmærksomhed. Tilhængerne af teorien mener nemlig, at vi kan…

Ny image-analyse fra Computerworld rykker ikke ved, hvem de danske it-professionelle sætter ind på en førsteplads. Til gengæld må Apple se sig slået…

XZ Utils-angrebet havde potentialet til at blive det mest alvorlige supply chain attack til dato, men angrebet blev (heldigvis) spottet i tide, fordi…

JA, siger Isak, Amanda, Lea, Martha og Hannibal. De er mellem 16-26 år og bruger dagligt flere timer på at scrolle gennem de sociale medier for at…

Er du en af de mange dimittender, som står med et nytrykt eksamensdiplom i hånden og er på vej ud på arbejdsmarkedet? Så er Kasper Bach manden, du…