I 90'erne stiftede Lars Neupart it-sikkerhedsvirksomhed Neupart & Munkedal sammen med Ulf Munkedal. Firmaet gik konkurs, men efterfølgende fik Lars Neupart succes med sin egen tech-virksomhed. Foto: Maria Trustrup

IVÆRKSÆTTERI

En stealth startup – iværksætteri under radaren

Lars Neupart har i mange år levet som investor, men tech-manden savner at være iværksætter. Derfor startede han tidligere på året en såkaldt stealth startup – men hvad er det overhovedet?


Business angel, bootstrapping, pitch deck, valuation, unicorn…

Startup-miljøet bugner med fancy ord – som typisk er hentet fra den engelske ordbog – og et af de måske mere ukendte begreber er en ”stealth startup”.

Sådan en var Lars Neupart også i gang med tidligere på året.

En stealth startup er grundlæggende en startup, som arbejder under radaren. Iværksætteren fortæller ikke omverdenen alt om, hvad han eller hun har gang i, men blot at der er sat et projekt i søen.

Men hvorfor ikke bare holde det helt hemmeligt?

Typisk løfter man lidt af sløret om projektet, fordi man leder efter en medstifter, ansatte eller investorer.

Måske fortæller iværksætteren, hvilken branche projektet fokuserer på, men nogle gange er der ikke anden info end: ”Hej, jeg er i gang med et nyt startup-projekt. Vil ud være med?”

Det var nogenlunde også det, Lars Neupart skrev på sin Linkedin-profil i foråret.

Jeg tror dybest set stadigvæk, at jeg ser mig selv som iværksætter.

Han fortalte, at han var i gang med et nyt projekt, som overordnet fokuserede på privacy, og at han ledte efter nogle medstiftere til virksomheden.

”Typisk laver man en stealth startup, fordi man gerne vil have lidt arbejdsro til at teste idéen af. Det var ikke tilfældet for mig, men nogle kan måske også være bange for, at deres idé er så god, at andre kopierer den, hvis man fortæller om den for tidligt,” siger Lars Neupart.

Én gang iværksætter, altid iværksætter?

Han ville egentlig bare gerne have nogle folk med ombord, som kunne udvikle idéen færdig sammen med ham – og det lykkedes også.

Lars Neupart fik sig et lille hold, og de gik i gang med at teste, om hans idé holdt vand. Grundlæggende var tanken at lave en løsning, som skulle vurdere, om websites behandler persondata fornuftigt og lovligt – og så skulle websitet få point alt efter, hvor godt den klarede sig.

”Vi lavede pitch deck og talte med alle mulige folk. Jeg smagte min egen medicin – altså at teste løsningen på kunder meget tidligt i processen,” siger han.

Det viste sig, at der ikke rigtig var nogen kunder, som var villige til at betale for produktet. Idéen var egentlig god, men der var ikke økonomi i det – så derfor valgte Lars Neupart at lukke ned for projektet.

Men hvorfor overhovedet prøve en ny ting af, når man kan leve trygt og godt som investor?

”Jeg tror dybest set stadigvæk, at jeg ser mig selv som iværksætter, og jeg kunne godt tænke mig at blive iværksætter igen.”

Læs hele Lars Neuparts historie og få hans bedste iværksætter-tips her.

TECH OG IVÆRKSÆTTERI

PROSAbladet sætter i den kommende tid spot på iværksætteri og tech-startups.

Går du med en iværksætter i maven, og vil du gerne dele din historie? Eller er der noget, du undrer dig over og gerne vil vide mere om, når det gælder startups?

Skriv til os på prosabladet@prosa.dk


Læs også...

”Der er ingen tvivl om, at ChatGPT er højere kvalitet i forhold til specifikke opgaver, men generelt er DeepSeek god nok. Man kan sige, at den fint…

Virtual reality er trådt ind hos sundhedsvæsenet. Senest er VR-briller blevet en del af hverdagen på flere hospitaler, hvor de giver patienter et…

En stor, global undersøgelse viser et tydeligt ønske om bedre balance mellem privatliv og arbejde. Det er første gang, at det bliver højere…

I Tyskland har over 70 procent af virksomhederne ifølge Eurostat svært ved at få fat i de rette it-kompetencer. I Danmark gælder det halvdelen af…

Presset økonomi i Rigspolitiet betyder, at Koncern IT, der står for politiets it-udvikling og it-drift skal spare 50 årsværk. Processen med…

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…