efteruddannelse

Få viden, og øg din værdi

I en tid med stigende inflation og økonomisk usikkerhed er der ikke udsigt til store lønstigninger for alle it-folk.

Dansk økonomi risikerer at tabe et stort milliardbeløb i vækst som følge af Ruslands invasion af Ukraine, viser beregninger fra Dansk Industri.
– Bundlinjen er, at det er blevet meget sværere og rigtig meget dyrere at være virksomhed i Danmark. Det vil udfordre virksomhedernes situation voldsomt i den kommende tid, siger Morten Granzau Nielsen, der er underdirektør i DI.

Og det vil have indflydelse på lønforhandlingerne rundtom på de danske virksomheder. Derfor skal du måske også tænke på andre goder, når du skal forhandle bedre vilkår.
– Forsøg at få betalt efteruddannelse. Ikke alene vil din arbejdsgiver få en medarbejder med flere eller bedre kompetencer, men du får som medarbejder også noget ud af det, siger Signe Rasmussen, der er jurist i PROSA, og fortsætter:
– Først og fremmest lærer du jo noget nyt, og selv om det ikke kan give en lønstigning denne gang, så kan du altid bruge dine nyerhvervede kompetencer til at pynte på cv’et, få nye og spændende arbejdsopgaver, og hvem ved, måske også bruge dem som løftestang til en lønstigning til den næste lønforhandling.

Din arbejdsgiver får også noget ud af at opgradere dig ud over at holde på dig, hvis han eller hun må sige nej til en lønstigning.
– It-området er ikke ligefrem 'same procedure as last year, James', så ved at uddanne medarbejderne kan din arbejdsgiver også holde sig opdateret på området og i forhold til kundernes krav og forventninger til udvikling, siger ­juristen.

Ligesom til en lønsamtale er forberedelsen det vigtigste, når du beder om uddannelse. Det kan være, at du har nogle opgaver, som du ville kunne løse meget bedre, hvis du fik noget videre-, efteruddannelse eller en certificering, eller måske har dit område udviklet sig meget, og du trænger til en opdatering af din viden.

Undersøg, hvad det præcis er, du har brug for, find en udbyder af uddannelsen, og sørg for, at du har argumenterne på plads over for din chef, så du kan forklare, hvorfor det lige præcis er den her uddannelse, der er vigtig og nødvendig, lyder rådet fra Signe Rasmussen.

Forsøg at få betalt efteruddannelse
- Signe Rasmussen, jurist i PROSA

Lykkes det dig at få forhandlet dig til en efteruddannelse, er der et par ting, som juristen anbefaler, du husker.
– Det vil være en god idé, hvis I også aftaler, at du skal have fri med løn til uddannelsen, og at der i din opgavemængde bliver taget højde for det, når du er væk fra arbejdet, så du ikke både skal bruge tid væk fra arbejdet på at erhverve dig nye kompetencer og samtidig løse alle dine normale opgaver, nu bare på kortere tid, end du ellers ville have haft, siger hun.

Signe Rasmussen anbefaler også, at du forsøger at få aftalt, at det er din arbejdsgiver, der afholder prisen for indkøb af eventuelle bøger, specielle programmer eller andet i forbindelse med uddannelsen.
I visse tilfælde kan du blive mødt af en uddannelsesaftale.
– Hvis du gør det, så kig den grundigt igennem. Tjek, hvad du reelt skriver under på, og send den eventuelt ind til PROSA, så vi kan rådgive dig. Det er eksempelvis vigtigt, at du ikke bliver mødt med et tilbagebetalingskrav for uddannelsen, hvis du bliver sagt op på grund af omstruktureringer i virksomheden, siger hun.

Tidligere så juristerne oftere, at man som medarbejder fik en uddannelsesaftale med arbejdspladsen, hvor man i bytte for en længere videreuddannelse, certificering eller en meget dyr uddannelse aftalte, at medarbejderen efterfølgende ikke måtte sige op i en på forhånd aftalt periode. Hvis man sagde op alligevel, skulle man betale en del af uddannelsesomkostningerne tilbage til virksomheden.
– De aftaler er heldigvis ikke så udbredte mere. Men da det er en aftale, må din arbejdsgiver gerne stille det som en betingelse for, at de betaler for efter- eller videreuddannelse af dig. Så vil din chef have dig til at underskrive en uddannelsesaftale, kan PROSA hjælpe dig med at se en sådan aftale igennem for faldgruber, siger Signe Rasmussen.


Læs også...

På få minutter komponerede Ole Tange en PROSA-slagsang med tekst fra ChatGPT, og med musik, sang, beats og kor fra Udio.com. "Det fungerer, det er…

Natasha Friis Saxberg er en af de mest markante stemmer, når det handler om at sætte dagsordener inden for it og tech herhjemme. Hun er direktør for…

Selvom Anna igen og igen fortalte sine ledere, at den kode, hun og kollegerne arbejdede med, ikke var god nok, blev der ikke lyttet – men der blev…

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.

Den to-årige overenskomst for ansatte i staten er endelig forhandlet på plads for de enkelte organisationer. For ansatte på PROSAs overenskomst…

33-årige Ahmed Zewain drømte om at blive astronom eller astrofysiker, men i dag laver han AI-algoritmer. Han er god til matematik – ikke sådan…

Det er en leg at kode for Simon Moe Sørensen – men det er ikke nok, at du laver verdens flotteste kode, hvis du gerne vil være en succesfuld data…

Politisk rådgiver og talnørd hos PROSA, Ole Tange, giver her en hurtigt introduktion til kryptering.

Musk sagsøger ChatGPT, Instagram mest downloadede app, Netcompany-sagen ruller videre, flere får terapi af chatbots, Apple får kæmpebøde fra Vestager,…