Coronaepidemien betød, at hjemmearbejdsdagsordenen flyttede sig meget hurtigt, siger Curt Kjærsgaard Raavig, der er forbundssekretær i PROSA.
57 procent af respondenterne i årets lønstatistik oplyser, at der det seneste år er kommet nye retningslinjer for hjemmearbejde på deres arbejdsplads. Stort set alle med mulighed for mere hjemmearbejde. Kun fire procent af it-arbejdspladserne vil ikke have hjemmearbejde.
– Hvis medarbejdersiden er med inde over fornuftige aftaler, og der er tale om frivillighed, er det meget positivt med nye politikker. Men man kan også være bekymret for, om virksomhederne ender med hurtigt at diktere nye vilkår derude, siger Curt Kjærsgaard Raavig.
73 procent af deltagerne oplyser, at de før corona slet ikke arbejdede hjemme eller kun i meget begrænset omfang.
”Det er frygtelig frustrerende at skulle deltage i kontorstolslotteri hver eneste morgen
Det dominerende billede er ifølge ledelseskonsulent Allan Pleman, at hjemmearbejdet er frivilligt.
– Men der er dog også tegn på, at medarbejderne kan komme under pres for at arbejde hjemme, i og med der sker en reduktion i antallet af arbejdspladser, siger han.
Faktisk har hele 26 procent af de it-professionelle oplevet, at deres arbejdsplads har fået færre kontorpladser.
”Det er frygtelig frustrerende at skulle deltage i kontorstolslotteri hver eneste morgen," noterer en deltager, mens en anden oplyser: ”Min arbejdsplads har p.t. ikke planer om at reducere antallet af kontorpladser. Men der bliver holdt øje med, hvor mange pladser der reelt bliver brugt i løbet af det næste år, hvorefter man vil se på, om der skal reduceres i antallet af pladser.”
En tredjedel af deltagerne siger, at de i dag ikke ønsker at arbejde hjemme eller kun i meget begrænset omfang. ”Alle i virksomheden har mulighed for hjemmearbejde. Men efter aftale med min arbejdsgiver har jeg fået lov til at møde på kontoret,” noterer et medlem. En anden tredjedel siger, at de ønsker at arbejde hjemme i mere end to dage om ugen.
Curt Kjærsgaard Raavig peger på, at mange uden meget erhvervserfaring ikke ønsker hjemmearbejde.
– Det overrasker mig, fordi jeg har hørt fra nogle store virksomheder, at det er fremtiden, at det netop er de unge, der er glade for hjemmearbejde, siger han og fortsætter:
– Men som nyuddannet har man ikke nødvendigvis den erfaring, der kommer af at have løst mange opgaver og været på flere arbejdspladser. Det er helt naturligt, at man har meget at lære, og dette sker simpelthen bedre i det fysiske møde. Man bliver derudover hurtigt ensom på en ny arbejdsplads, hvis alle ens kollegaer kun optræder som hvide mails.
En ting er dog, hvad man selv ønsker, mens en anden er, hvad der kan lade sig gøre. ”Jeg arbejder med klassificerede systemer og har derfor ikke som sådan mulighed for at arbejde hjemmefra. Hjemmearbejde består i at læse op på nye ting, studere inden et kursus, bygge utilities, som kan bruges på arbejde m.m.,” fortæller en deltager om sin arbejdssituation.
De arbejdsgivere, som kan få hjemmearbejds-kabalen til at gå op, vinder også kampen om de bedste medarbejdere derude.
Det er også forskel på, om man overhovedet trives med hjemmearbejde. Mens et medlem siger: ”Hjemmearbejde er det bedste, der er opfundet siden hjulet,” skriver et andet: ”Hvis man er udadvendt, som jeg selv er, så er hjemmearbejdet det sidste, man gerne vil. Så jeg har aldrig lyst til faste hjemmedage. Plus jeg er meget mere produktiv på arbejdet.”
Men hjemmearbejdet er blevet en vigtig del i manges arbejdsliv. Som et medlem lidt hårdt trækker det op: ”Er fleksibiliteten der ikke, er jeg det heller ikke.”
– PROSA går ind for det fleksible arbejdsmarked, og mange af vores medlemmer vil gerne arbejde mere fleksibelt i større eller mindre grad. Men hjemmearbejde skal ikke påtvinges. Det skal også accepteres, at vi som mennesker har forskellige behov og er forskellige steder i vores liv, siger Curt Kjærsgaard Raavig og konkluderer:
– De arbejdsgivere, som kan få hjemmearbejds-kabalen til at gå op, vinder også kampen om de bedste medarbejdere derude.
Lønstatistikken baserer sig på tal fra 3.025 PROSA-medlemmers januar-løn i år. Den omfatter både højt specialiserede systemarkitekter, it-supportere, erfarne folk og helt nyuddannede, og svarene er kommet fra hele landet. Der er derfor stor forskel på, hvad der står på den enkelte it-professionelles lønseddel.
Som privatansat er din løn i PROSAs lønstatistik sammensat af følgende elementer:
LØN
Opgjort for en 37-timers arbejdsuge uden frokost og med bonus, pension og ferie ud over fem uger.
BONUS
26 procent af de privatansatte er omfattet af et bonusprogram. 20 procent af dem har ikke fået bonus i 2021. De, der har fået bonus, fik i gennemsnit udbetalt 7,6 procent af lønnen.
PENSION
86 procent af de privatansatte it-professionelle har i dag en pensionsordning, som arbejdsgiveren betaler direkte ind til. Det mest almindelige er, at arbejdsgiveren bidrager med otte eller ti procent af lønnen.
FERIE
76 procent af de privatansatte har seks ugers ferie eller mere. 72 procent af de privatansatte på individuel kontrakt har typisk seks ugers ferie eller mere.
GODER
Fri bil, p-plads, telefon, computer, barns sygedag m.m. indgår ikke i lønstatistikken.