Fællesskab skaber it-folk
UDDANNELSE

HYF – Fællesskab skaber it-folk

HackYourFuture har eksisteret i seks år og hjulpet mere end 190 flygtninge, udlændinge og indvandrere til at få fodfæste på det danske it-arbejdsmarked. HYF er en sjælden succes, hvor konkret læring, hårdt arbejde, støtte, opgaver og netværk har skabt rollemodeller og it-folk til virksomheder, som hungrer efter it-ekspertise.

 

Saloumeh Sarabi kom til Danmark i 2017. Hun var dengang 29 år, havde aldrig kodet, aldrig overvejet at blive it-professionel og aldrig tænkt andet end. at det jurastudium, hun havde med sig fra Iran, skulle være fundamentet under hendes arbejdsliv.

Næsten seks år senere er hun startet i arbejde som frontend-webudvikler hos Alfa Laval. Hun elsker at nørde koder, har et stort netværk af ligesindede i hele landet og hjælper andre udlændinge, som har været i samme situation som hun var, dengang hun kom til Danmark.

Saloumeh Sarabi er på mange måder indbegrebet af HackYourFuture, forkortet HYF.

Siden 2017 har frivillige i nonprofitorganisationen uddannet flygtninge og udlændinge til at blive webudviklere og finde fodfæste på det danske arbejdsmarked. Det er uddannelse til at komme ind på arbejdsmarkedet, ikke bare til en eksamen, som HYF selv fastslår.

Gennem højintensive ottemåneders forløb med intensiv søndagsundervisning, studiegrupper og læssevis af ugentlige hjemmeopgaver er folk fra hele verden, som af forskellige årsager har svært ved at bruge det almindelige uddannelsessystem, blevet uddannet til job i it-branchen.

Tallene taler for sig selv. Sidst i juni havde 193 ud af de 235, som har gennemført uddannelsen, fået arbejde inden for it og tech.

Vi kan se, at det virker. Vi lærer hele tiden af hinanden, også efter at vi er færdige med uddannelsen.


Sukker efter it-professionelle

HYF er noget så bemærkelsesværdigt som en succes, når det handler om inklusion og integration. Elever fra så forskellige steder som Somalia, Syrien, Iran, Ukraine og mange andre lande og kulturer mødes hver søndag og arbejder tæt sammen om at blive så dygtige som muligt til it-faget.
Og uden gnidninger, til trods for at mange slæber rundt på en tung bagage af oplevelser eller en presset livssituation. Eneste økonomiske støtte er betalt togtransport til undervisningslokalerne.

Resten kræver hårdt slid på egen hånd med op til 30 timers ugentlige opgavetimer tilsat undervisningsvideoer og selvlæring.

Det er netop den lyst, det gåpåmod, som HYF blandt andet ser på, når de gennemgår ansøgere til uddannelsen. På HackYourFutures website står der således:
"Hvor andre kan se besværligheder/belastende ansvar, ser vi potentiale"

Og endnu mere imponerende er det, at organisationen lever næsten fra år til år og er begrænset af de økonomiske midler, som organisationen kan samle ind til undervisningsforløb i henholdsvis København og Aarhus.

En række fonde og også PROSA bidrager med støtte.

I PROSA har man kun ros tilovers for HYF.

- Det er simpelthen et imponerende og fantastisk initiativ. Arbejdsmarkedet sukker efter it-professionelle, og her har vi en succeshistorie, som hurtigt og effektivt uddanner dybt kompetente it-folk, tilmed fra en gruppe mennesker, som måske kan have udfordringer med at lande rigtigt på det danske arbejdsmarked eller løber ind i labyrinter af forhindringer og bureaukrati, forklarer Henrik Jakobsen, forbundssekretær i PROSA Vest, som har støttet HYF i de senere år.
 

 

Jeg startede helt fra bunden. Og jeg er så taknemmelig for, at HYF troede på mig og så potentialet. For alt var helt nyt. Det var helt vanvittigt og vanvittigt hårdt.

 

Benhårdt – men støtten gør forskellen

Men tilbage til Saloumeh Sarabi.

Da hun kom til Danmark i december 2017, var hun klar over, at jurastudiet fra Iran ikke var meget værd i Danmark. Men det handlede om at komme i arbejde og forsøge at opgradere sig selv.

Hun fandt hurtigt arbejde, men det var hverken et job med fremtidsudsigter, udfordringer eller mulighed for at dygtiggøre sig. At starte helt forfra på et jurastudium ville være også både usikkert og meget langsigtet. Ad omveje hørte hun om det dengang næsten nystartede HackYourFuture.

- Når man som jeg har måttet forlade sit hjemland og sin kultur, ved man godt, at man i morgen kan risikere at stå i en helt ny by, et nyt land, ny kultur og skal starte helt forfra. Derfor er det også vigtigt at have en uddannelse og kompetencer, man kan tage med sig alle steder hen. Derfor søgte jeg optagelse og kom heldigvis ind, fortæller hun.

- Jeg startede helt fra bunden. Og jeg er så taknemmelig for, at HYF troede på mig og så potentialet. For alt var helt nyt. Det var helt vanvittigt og vanvittigt hårdt. Det er det, der er så fantastisk ved HYF. Der er altid hjælp, vidensdeling og støtte. Vi bliver løftet og løfter hinanden. Vi er mange, som sidder i samme situation og kæmper og slider virkelig i det. Men vi har samme mål, og vi holder hinanden oppe, inspirerer og rådgiver. Vi bruger vores viden og netværk til at løfte de andre kursister. Tidligere elever, som nu er i arbejde, hjælper til med seneste opdaterede viden. Det er et helt fantastisk fællesskab, fortæller Saloumeh Sarabi.

Hun indrømmer, at hun var ved at give op flere gange. Særligt da de ramte JavaScript.

- Man sidder med noget og tænker, at det her er så enormt svært, at det lærer jeg aldrig, for det er helt nyt for mig. Men så kommer man alligevel i gang og bliver grebet af det. Vi lærer af og løfter hinanden. Der er en stor sult for at lære og blive dygtigere. Så hvis du sender en mail ud om hjælp om aftenen, er der straks svar og rådgivning. Vi har et stort, hjælpsomt netværk af mentorer og medstuderende, fortæller hun.
 

Taknemmelige frivillige

I dag er Saloumeh Sarabi en del af bestyrelsen i HackYourFuture, hun er også mentor og hjælper på de forløb af uddannelsen, hvor hun har sine styrker.

Det er nemlig også en af kernerne i fortællingen om HYF. Et stort antal af tidligere elever fortsætter som netværk, mentorer og frivillige efterfølgende for at hjælpe andre. Og det er helhedsorienteret, altså hjælp til detaljer som at skrive cv, hvordan man forbereder sig på et jobinterview, hvordan man kommer i kontakt med virksomheder, lærer at netværke og at bruge netværk. Det er en form for helhedstænkning, hvor ikke bare fag, men også arbejdsmarked og den hastige udvikling inden for it-faget er en del af pakken.

- Jeg tror, vi alle er taknemmelige for det fællesskab og den støtte, vi har oplevet, så vi vil gerne selv bidrage. Vi kan se, at det virker. Vi lærer hele tiden af hinanden, også efter at vi er færdige med uddannelsen. Meget af støtten, vidensdelingen og hjælpen fortsætter. Vi kender altid nogen med den nyeste viden, kendskab til en virksomhed eller med særlig ekspertise. Det deler vi og trækker på sammen, fortæller hun.
 

Der er en anderledes og meget konkret tilgang til it-faget og til arbejdsmarkedet.


Venlighed og fællesskab

Alle de elever, som PROSAbladet har snakket med, har samme oplevelse af HYF.

Det gælder eksempelvis Zahra på 47 år fra Iran, der oprindeligt arbejdede med lingvistik, men havde svært ved at finde arbejde og søgte optagelse hos HYF. Zahra dimitterede for nylig. Hun har nu arbejde.

- Venligheden og fællesskabet er det, der er så fantastisk. Der er den rigtige støtte, og vi holder hinanden oppe og i gang, deler viden, så vi kan fortsætte, selv i perioder som er svære. Der er en anderledes og meget konkret tilgang til it-faget og til arbejdsmarkedet, fortæller Zahra.

Samme oplevelse har Remya på 34 år fra Indien. Hun startede i foråret hos HYF og har en fortid som finance developer i Indien, hvor hun hjalp fattige med at starte virksomheder og agerbrugsprojekter. Nu er drømmen, efter at være flyttet til Danmark med sin mand og sit barn, at blive full stack-ingeniør.

- Der er fællesskabet i HYF, og samtidig med at det er meget konkret og rettet mod arbejdsmarkedet. Derfor fungerer det godt, selvom vi er forskellige, og det kan være hårdt og krævende samtidig, siger hun.
 

Skaber rollemodeller

HackYourFuture er stiftet af Christoffer Klüter, som har tysk baggrund og under migrationskrisen i 2015-2016 arbejdede i Danmark.

Oplevelsen påvirkede ham, ikke mindst tanken om, at der måtte være en måde at få skabt en organisation på, som kunne hjælpe med uddannelse og opgradering af flygtninge og indvandrere, så de kunne skabe en fremtid selv i de nye lande.

Christoffer Klüter har ikke selv tech-baggrund, men har dog leget med kodning i ungdommen.

Til gengæld vidste han lidt om funding og at skabe netværk.

Efter at have fået inspiration fra HackYourFuture i Amsterdam skaffede han finansiering til opstart og fondssøgning i 2017 fra sin gode bekendte Anders Morgenthaler, som betalte 60.000 kroner af egen lomme. Med hjælp fra Den A.P. Møllerske Støtte Fond og andre kunne det første pilotprojekt fra 2017 og i årene frem udvikle sig til en organisation, som årligt uddanner hold til it-faget.

- Læringen er konstant, og man lærer af fejl og praktiske øvelser og feedback. Det er en af grundstenene i HackYourFuture. Vi skal lære hele tiden og af hinanden, siger han.

Christoffer Klüter var selv meget nervøs i starten for, om idéen ville holde, og om frivillige nok meldte sig til at hjælpe med at løfte arbejdet. Udviklingen har vist, at det ikke er noget problem.

I dag optager HackYourFuture således 45-60 personer årligt på otteugers bootcampforløb i web­udvikling og vil også uddanne 15 personer i et kortere forløb i Data Analytics. Der er samtidig over 150 frivillige til at hjælpe med arbejde, undervisning, mentoring og feedback.

- Det er passionen og engagementet, som hjælper med at bygge kulturel bro, og som gør, at vi næsten ingen gnidninger har. Vi skaber rollemodeller og brobyggere, fortæller Christoffer Klüter.

Han er i dag den daglige leder af HackYourFuture.

- Det er økonomien, som sætter grænserne. Vi vil også gerne bevæge os ud over, at det kun er indvandrere, flygtninge og udlændinge. Andre, som måske ikke passer ind i uddannelsessystemet lige nu, kan også have gavn af HYF, siger han.

Læs også: Vi kan gøre en kampe forskel
 

HackYourFuture – stiftet 2017, web:
web: hackyourfuture.dk

HackYourFuture er en nonprofitorganisation, der har til formål at uddanne flygtninge, asylansøgere og andre dårligt stillede grupper til at blive webudviklere/it-professionelle.

HYF beskriver selv sin mission som:

- Vores succeskriterium er ikke eksamen, men beskæftigelse.

- Vores lærere og mentorer er professionelle webudviklere, der tager ansvaret for at dele deres viden og passion for teknologi med mennesker, der har mest brug for det.

- Vi tilbyder lige muligheder for alle ved at skabe et støttende og inkluderende læringsfællesskab. Vores screenings- og udvælgelsesproces tager højde for både teknisk dygtighed og graden af marginalisering af ansøgeren. Hvor andre kan se besværligheder/belastende ansvar, ser vi potentiale.

- Vi ændrer opfattelsen af, hvad vores studerende kan opnå i Danmark gennem ambitiøse og meningsfulde projekter.

- Vi ønsker at skabe en varig indvirkning på vores studerendes liv. Vi giver ikke let op på nogen.

 


Læs også...

I den lille, amerikanske by Granbury i Texas summer en bitcoin-mine så meget, at borgerne i byen bliver syge.

Aktivisme er et vanvittigt godt ord til at beskrive rigtigt meget af det, der sker i underskoven af it og tech. Aktivisme er aktivt at deltage. At…

Når teknologien ikke virker, eller vi mennesker skal lære nye systemer at kende, kan det skabe stress. En gruppe forskere fra Roskilde Universitet har…

Et PROSA-medlem fortæller, at hans arbejdsgiver har modtaget en henvendelse om, at han har deltaget i den offentlige debat på Facebook, og at…

Morten Reintoft oplevede, hvordan en uskyldig kommentar i en politisk debat pludselig blev et problem på hans arbejdsplads, fordi en utilfreds læser…

Webtegneserien XKCD har i snart 20 år skabt sig et publikum verden over i det mere nørdede segment. Striberne deles flittigt på sociale medier og på…

Åbne kildekoder er langt hen ad vejen fundamentet under it-udviklingen, så alle kan lære, bidrage, udvikle og arbejde videre på systemer. I Danmark…

I 90’erne var iværksætteren Lars Neupart en af pionererne inden for it-sikkerhed. I dag er han business angel og har investeret i omkring 20…

Lars Neupart har i mange år levet som investor, men tech-manden savner at være iværksætter. Derfor startede han tidligere på året en såkaldt stealth…

23-årige Polly har været en del af det danske cyberlandshold i tre år, og holdet har især lært hende, at det er vigtigt at tro på sig selv.