portrætfoto

Talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, Zhao Lijian, afviser ifølge ­Associated Press, at Kina skulle stå bag cyberangreb. Foto: Andy Wong/AP/Ritzau Scanpix

backspace

Kina lukker vinduer

Redaktionen dykker ned i gamle udgaver af Prosabladet på jagt efter nedslag, der siger noget om it-fagets utrolige udvikling.

< 2000 >

Under den overskrift kunne Prosabladet i marts 2000 oplyse, at den kinesiske regering – ifølge kommunistpartiets store avis Renmin Ribao – havde besluttet at forbyde al brug af Microsofts programmer på offentlige kontorer i Kina.

Begrundelse? Microsoft ses som en trussel mod Kinas uafhængighed. Kineserne frygter, ”at den amerikanske koncerns programmer er så åbne og usikre, at amerikanske og vestlige efterretningstjenester kan overvåge de kinesiske myndigheders computere”, står der i artiklen.

Prosabladet beskriver også, hvordan provinsen Shandong er udvalgt til at være prøveklud for at forsøge sig helt uden Microsoft, og ifølge den tyske avis Tageszeitung har de offentligt ansatte her fået forbud mod at bruge ­Microsoft-software.

”Det gør det ikke bedre, at kinesiske IT-guruer – blandt dem tidligere ansatte fra Microsofts lokale samarbejdspartnere – offentligt har advaret mod monopolet. Hvis Kina ikke gør sig fri af Microsoft, vil landet snart ikke have en eneste hemmelighed tilbage, advarer Ni Guangnan, der tidligere har været topleder i Beijing,” rapporterer artiklen.

< 2021 >

Kina er ansvarlig for en række cyberangreb heriblandt forårets store Hafnium-hack målrettet Microsoft Exchange servere, og angrebet skulle være udført i samarbejde med kriminelle organisationer.

Sådan lyder anklagerne fra både USA, EU og NATO i midten af juli.

“Den kinesiske regering må stoppe denne systematiske cyber-sabotage, og regeringen må regne med at blive holdt ansvarlig, hvis den ikke gør”, udtalte den britiske udenrigsminister Dominic Raab ifølge Bloomberg i den anledning.

Angreb som Microsoft Exchange Server-­hacket i foråret påvirker økonomien, sikkerheden og samfundet som helhed, siger anklagerne og peger på at, angrebet vurderes at have ramt flere end 30.000 organisationer bare i USA og endnu flere på verdensplan.

Microsoft selv har tidligere peget på den kinesiske såkaldte "Hafnium"-gruppe som bagmænd til netop det angreb, der fandt sted, fordi hackerne kunne udnytte gabende sikkerhedshul i mailsystemet Microsoft Exchange.

Anklagerne har i den grad fornærmet kineserne. Et par dage senere udtalte Zhao Lijian, der er talsperson for det ­kinesiske udenrigsministerium, ifølge ­Associated Press: "Kina er stærkt imod og bekæmper enhver form for cyberangreb og vil ikke opmuntre, støtte eller tolerere cyber-angreb”.

Zhao Lijian slog samtidigt fast over for nyhedsbureauet, at USA sammen med sine allierede retter falske og uberettigede beskyldninger mod Kina.


Læs også...

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…

Nye principper skal sikre, at vi ikke lægger hele vores fremtid i hænderne på tech-giganterne. "Tech-giganterne har primært fokus på teknologiske…

Kommunerne har ikke ressourcer nok, når det gælder IT-sikkerhed, og derfor er de uhyre sårbare. Det viser en ny analyse, som ifølge professor i…