portrætfoto

Talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, Zhao Lijian, afviser ifølge ­Associated Press, at Kina skulle stå bag cyberangreb. Foto: Andy Wong/AP/Ritzau Scanpix

backspace

Kina lukker vinduer

Redaktionen dykker ned i gamle udgaver af Prosabladet på jagt efter nedslag, der siger noget om it-fagets utrolige udvikling.

< 2000 >

Under den overskrift kunne Prosabladet i marts 2000 oplyse, at den kinesiske regering – ifølge kommunistpartiets store avis Renmin Ribao – havde besluttet at forbyde al brug af Microsofts programmer på offentlige kontorer i Kina.

Begrundelse? Microsoft ses som en trussel mod Kinas uafhængighed. Kineserne frygter, ”at den amerikanske koncerns programmer er så åbne og usikre, at amerikanske og vestlige efterretningstjenester kan overvåge de kinesiske myndigheders computere”, står der i artiklen.

Prosabladet beskriver også, hvordan provinsen Shandong er udvalgt til at være prøveklud for at forsøge sig helt uden Microsoft, og ifølge den tyske avis Tageszeitung har de offentligt ansatte her fået forbud mod at bruge ­Microsoft-software.

”Det gør det ikke bedre, at kinesiske IT-guruer – blandt dem tidligere ansatte fra Microsofts lokale samarbejdspartnere – offentligt har advaret mod monopolet. Hvis Kina ikke gør sig fri af Microsoft, vil landet snart ikke have en eneste hemmelighed tilbage, advarer Ni Guangnan, der tidligere har været topleder i Beijing,” rapporterer artiklen.

< 2021 >

Kina er ansvarlig for en række cyberangreb heriblandt forårets store Hafnium-hack målrettet Microsoft Exchange servere, og angrebet skulle være udført i samarbejde med kriminelle organisationer.

Sådan lyder anklagerne fra både USA, EU og NATO i midten af juli.

“Den kinesiske regering må stoppe denne systematiske cyber-sabotage, og regeringen må regne med at blive holdt ansvarlig, hvis den ikke gør”, udtalte den britiske udenrigsminister Dominic Raab ifølge Bloomberg i den anledning.

Angreb som Microsoft Exchange Server-­hacket i foråret påvirker økonomien, sikkerheden og samfundet som helhed, siger anklagerne og peger på at, angrebet vurderes at have ramt flere end 30.000 organisationer bare i USA og endnu flere på verdensplan.

Microsoft selv har tidligere peget på den kinesiske såkaldte "Hafnium"-gruppe som bagmænd til netop det angreb, der fandt sted, fordi hackerne kunne udnytte gabende sikkerhedshul i mailsystemet Microsoft Exchange.

Anklagerne har i den grad fornærmet kineserne. Et par dage senere udtalte Zhao Lijian, der er talsperson for det ­kinesiske udenrigsministerium, ifølge ­Associated Press: "Kina er stærkt imod og bekæmper enhver form for cyberangreb og vil ikke opmuntre, støtte eller tolerere cyber-angreb”.

Zhao Lijian slog samtidigt fast over for nyhedsbureauet, at USA sammen med sine allierede retter falske og uberettigede beskyldninger mod Kina.


Læs også...

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…

For fire år siden startede de første cyberværnepligtige i Forsvaret, og nu er hold otte i gang på kasernen i Fredericia. Forløbet klæder de unge på…

Det er et stort skifte at gå fra den "grønne" værnepligt til cyberværnepligten, fortæller 20-årige Ruben. Cyber ops-forløbet, hvor de værnepligtige…

23-årige Christian havde arbejdet med it i flere år, inden han startede i cyberværnepligten. Han drømmer om at arbejde i Forsvaret fremover, for her…

På få minutter komponerede Ole Tange en PROSA-slagsang med tekst fra ChatGPT, og med musik, sang, beats og kor fra Udio.com. "Det fungerer, det er…

Natasha Friis Saxberg er en af de mest markante stemmer, når det handler om at sætte dagsordener inden for it og tech herhjemme. Hun er direktør for…

Selvom Anna igen og igen fortalte sine ledere, at den kode, hun og kollegerne arbejdede med, ikke var god nok, blev der ikke lyttet – men der blev…

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.