portrætfoto

Talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, Zhao Lijian, afviser ifølge ­Associated Press, at Kina skulle stå bag cyberangreb. Foto: Andy Wong/AP/Ritzau Scanpix

backspace

Kina lukker vinduer

Redaktionen dykker ned i gamle udgaver af Prosabladet på jagt efter nedslag, der siger noget om it-fagets utrolige udvikling.

< 2000 >

Under den overskrift kunne Prosabladet i marts 2000 oplyse, at den kinesiske regering – ifølge kommunistpartiets store avis Renmin Ribao – havde besluttet at forbyde al brug af Microsofts programmer på offentlige kontorer i Kina.

Begrundelse? Microsoft ses som en trussel mod Kinas uafhængighed. Kineserne frygter, ”at den amerikanske koncerns programmer er så åbne og usikre, at amerikanske og vestlige efterretningstjenester kan overvåge de kinesiske myndigheders computere”, står der i artiklen.

Prosabladet beskriver også, hvordan provinsen Shandong er udvalgt til at være prøveklud for at forsøge sig helt uden Microsoft, og ifølge den tyske avis Tageszeitung har de offentligt ansatte her fået forbud mod at bruge ­Microsoft-software.

”Det gør det ikke bedre, at kinesiske IT-guruer – blandt dem tidligere ansatte fra Microsofts lokale samarbejdspartnere – offentligt har advaret mod monopolet. Hvis Kina ikke gør sig fri af Microsoft, vil landet snart ikke have en eneste hemmelighed tilbage, advarer Ni Guangnan, der tidligere har været topleder i Beijing,” rapporterer artiklen.

< 2021 >

Kina er ansvarlig for en række cyberangreb heriblandt forårets store Hafnium-hack målrettet Microsoft Exchange servere, og angrebet skulle være udført i samarbejde med kriminelle organisationer.

Sådan lyder anklagerne fra både USA, EU og NATO i midten af juli.

“Den kinesiske regering må stoppe denne systematiske cyber-sabotage, og regeringen må regne med at blive holdt ansvarlig, hvis den ikke gør”, udtalte den britiske udenrigsminister Dominic Raab ifølge Bloomberg i den anledning.

Angreb som Microsoft Exchange Server-­hacket i foråret påvirker økonomien, sikkerheden og samfundet som helhed, siger anklagerne og peger på at, angrebet vurderes at have ramt flere end 30.000 organisationer bare i USA og endnu flere på verdensplan.

Microsoft selv har tidligere peget på den kinesiske såkaldte "Hafnium"-gruppe som bagmænd til netop det angreb, der fandt sted, fordi hackerne kunne udnytte gabende sikkerhedshul i mailsystemet Microsoft Exchange.

Anklagerne har i den grad fornærmet kineserne. Et par dage senere udtalte Zhao Lijian, der er talsperson for det ­kinesiske udenrigsministerium, ifølge ­Associated Press: "Kina er stærkt imod og bekæmper enhver form for cyberangreb og vil ikke opmuntre, støtte eller tolerere cyber-angreb”.

Zhao Lijian slog samtidigt fast over for nyhedsbureauet, at USA sammen med sine allierede retter falske og uberettigede beskyldninger mod Kina.


Læs også...

Jargon har i årevis samlet forklaringer på tech-forkortelser, it-udtryk og ord. Det er blevet til et ret massiv og enkelt opslagsværk over it-kultur…

Isak Juel Nielsen er 20 år og studerer datalogi på Syddansk Universitet.

I Estland vokser udviklingen derfor også nedefra, fordi de lytter oppefra. Det har gjort dem til verdensmestre i iværksætteri, og det har skabt…

PROSA oplever en tendens til at muligheden for hjemmearbejde blandt vores medlemmer indskrænkes. Regler om hjemmearbejde er langt de fleste steder et…

Lønsamtaler kan give sved på panden, men med den rette strategi kan du forlade chefens kontor med mere i lønningsposen. Mariam Senounou er jurist hos…

Man kan lære mange ting på skolebænken, men meget læring kommer også fra virkeligheden. Det har tre software design-studerende i den grad mærket på…

Microsoft vil starte en atomreaktor op igen for at give grøn strøm til deres datacentre, specielt dem med AI. Hvis det reelt går igennem, og de får…

En ny feature i et af Googles AI-værktøjer gør det muligt at lave en podcast på få minutter. Featuren er så nem at bruge, at den egentlig ikke behøver…

Millioner af udviklere verden over bruger hver dag JavaScript – men hvorfor er programmeringssproget blevet så populært? PROSAbladet har talt med…

Et nyt projekt indsamler danske stemmer for at sikre, at AI-løsninger fremover også kan tale med dialekter. Du kan også donere din stemme, skriver DR.…